Украински официални лица заявиха на 17 ноември, че силите са установили предмостия на източния (левия) бряг на Херсонска област и провеждат сухопътни операции, насочени към изтласкване на руските сили от артилерийския обхват на западния (десния) бряг на река Днепър и разширяват тези позиции.

Това посочва в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Украинският генерален щаб заяви, че една от основните оперативни цели на украинските наземни операции на източния бряг е да се предотврати руският обстрел срещу украински цивилни на западния бряг на Херсонска област, особено близо до град Херсон.

Украйна: Притискаме руските сили край Херсон

Украйна: Притискаме руските сили край Херсон

Зачестяват съобщенията за украински войски на източния бряг на Днепър

152-милиметровите тръбни артилерийски системи, които руските сили използват широко в Украйна, имат приблизителен обсег от 25 км, въпреки че е малко вероятно руските сили да разположат тези системи в непосредствена зона на фронта поради заплахата от украински контрабатареен огън. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили на източния бряг провеждат диверсионни действия, нападения и разузнаване и по-специално наблюдават руски позиции за разузнаване относно руската логистика и концентрации на боеприпаси.

Украински войник, действащ на левия (източен) бряг на Херсонска област, характеризира руските отбранителни позиции като "сложни землянки, които руските сили са изграждали в продължение на месеци" в интервю за Wall Street Journal (WSJ), публикувано на 15 ноември. WSJ също така съобщи, че руските сили са минирали силно района около Кринки (30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър), където украинските сили в момента поддържат позиции.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец отбеляза, че руските сили не разполагат силите си в "стълбова формация" на непосредствената фронтова линия на източния бряг, вероятно в опит да защитят концентрациите на руски сили от украински артилерийски огън и удари с дронове.

Машовец заяви на 12 ноември, че руското командване в посока Херсон е отказало да изпрати допълнителни сили на 70-та мотострелкова дивизия (от новосформираната 18-а общовойска армия) и 7-ма десантно-щурмова дивизия извън елементите на отделни полкове и батальони към фронтовата линия. , като вместо това избират да поддържат останалата част от тези формирования в близките тилови райони и вторичните ешелони на отбраната.

Това тактическо разполагане на силите в Херсон напомня за промените, които руските сили направиха в руските тактически отбранителни разполагания в западната Запорожка област. ISW наблюдава руските сили да концентрират персонал по отбранителния слой, който е най-близо до украинските настъпателни операции в началото на украинската контранастъпление в западната Запорожка област.

ISW наблюдава промяна в руските отбранителни операции, тъй като украинските сили започнаха да проникват в руските отбранителни слоеве в средата на септември, при което руските сили изместиха персонала от окомплектовката на непосредствените отбранителни позиции на фронтовата линия, за да окомплектоват отбранителните слоеве по-далеч от фронтовата линия, откъдето биха се появили по-боеспособни сили контраатака.

Противоречиви новини от фронта в Херсонска област

Противоречиви новини от фронта в Херсонска област

Не е ясно дали Русия не планира допълнително изтегляне от региона

Руските сили не са построили обширни видими отбранителни укрепления, подобни на тези, които руските сили установиха в западната част на Запорожката област преди началото на украинската контраофанзива и изглежда са избрали по-дискретни укрепления, разположени по-далеч от фронтовата линия. Дискретните укрепления, разположени далеч от фронтовата линия в Херсонска област, обаче вероятно ще бъдат напълно ефективни само ако останат скрити. Метеорологичните условия през есента и зимата могат да разкрият някои скрити позиции, тъй като листата и естественото почвено покритие умират.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са претърпели загуби на стойност приблизително една бригада, откакто украинските сили са започнали сухопътни операции на източния бряг на област Херсон на 17 октомври, според съобщенията принуждавайки руските сили да прехвърлят бойна сила от другаде в Украйна към област Херсон. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са убили 1216 руски служители и са ранили 2217 от началото на "мерките" на източния бряг.

Тези загуби в жива сила са приблизително еквивалентни на числеността на личен състав на бригада, въпреки че тези загуби вероятно са разпределени в руските формирования и части, действащи в посока Херсон. Украинският генерален щаб също съобщи, че украинските сили са унищожили 24 руски танка, 48 бойни бронирани машини, 89 артилерийски системи, 29 склада за боеприпаси и 14 самолета от началото на "мерките" на източния бряг.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са прехвърлили неуточнени части от други неуточнени сектори на фронта в Херсонска област поради тези загуби.

ISW по-рано писа, че руското военно командване вероятно ще се бори да преразположи бойно ефективни подкрепления в мащаб, за да отговори на продължаващите украински операции в област Херсон, докато провежда отбранителни операции в западна Запорожка област и поддържа други настъпателни усилия в източна Украйна.

Мащабът на необходимите руски подкрепления обаче зависи до голяма степен от това колко усилия положат украинските сили в посока Херсон и какъв напредък постигат.

Руските сили извършиха серия от удари с дронове и ракети срещу Украйна в нощта на 16 срещу 17 ноември. Украински военни източници съобщиха на 17 ноември, че руските сили са изстреляли 10 безпилотни самолета Shahed-131/136, насочени основно към Хмелницка област и няколко ракети С-300 в Донецко направление.

Украински военни източници съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила девет дрона Shahed над Николаевска, Одеска, Житомирска и Хмелницка област.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са ударили цели в Хмелницка, Днепропетровска, Одеска и Харковска области.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната между Израел и "Хамас" е повлияла негативно на доставките на снаряди на Украйна. Зеленски заяви по време на интервю за Bloomberg на 16 ноември, че Израел е търсил големи количества от глобалните доставки на 155-милиметрови артилерийски снаряди и че това е забавило доставките на артилерийски снаряди за Украйна в критичен момент.

Руският президент Владимир Путин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опитаха да отхвърлят критиките към руското правителство и войната в Украйна като неизбежни, но неоснователни и призоваха руските граждани да се самоцензурират. Путин заяви на Международния културен форум в Санкт Петербург на 17 ноември, че хората, които са критични към войната, имат право на собствена гледна точка. Путин добави, че "главата е не само инструмент за говорене, но и за мислене, преди да кажете нещо".

Путин коментира, че много образовани, знаещи и талантливи възрастни не разбират какво се случва, вероятно в Украйна, но призна, че "настроенията в обществото и мнението на хората в една страна е обективен фактор, от който никой не може да се избяга."

Песков е убеден, че Путин ще спечели президентските избори, ако се кандидатира

Песков е убеден, че Путин ще спечели президентските избори, ако се кандидатира

Говорителят на Кремъл изрази опасения дали друг президент би могъл да запази "постигнатото от Путин"

Песков по подобен начин заяви във видео интервю, публикувано на 17 ноември, че трябва да има ниво на цензура по време на война, което би било неприемливо през мирно време. Границата между критиката на руската армия и дискредитирането на руските сили била много тънка. Той посъветва онези, които искат безразборно да спекулират и критикуват руската армия, да "помислят десет пъти", преди да го направят.

Песков също така заяви, че вярва, че Путин ще обяви своята президентска кампания и че "не се съмнява", че ще спечели президентските избори през 2024 г.

Той отговори и на въпрос за руското лидерство след Путин и характеристиките, които трябва да има евентуалният наследник на Путин, заявявайки, че наследникът на Путин трябва да бъде някой точно като Путин.

Руските власти задържаха няколко служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на 16 ноември за получаване на подкуп от пет милиарда рубли (55,6 милиона долара) във връзка с прекратяването на дело за корупция. Руското издание RBC съобщи, че служители на ФСБ са участвали в прекратеното разследване на Merlion Group of Companies, руска ИТ компания и дистрибутор на технологии, която ФСБ преди това е разследвала за корупция.

Руските власти също арестуваха бившия ръководител на Руския следствен комитет за Северозападния окръг на Москва Сергей Ромодановски, настоящия ръководител на следствения отдел в Хорошевски на Руския следствен комитет Рустам Юсупов и бившия следовател Андрей Жирютин във връзка с прекратяването на делото на 10 ноември.

РБК съобщи, че руските власти подозират, че допълнителни служители на ФСБ, Ромодановски, Юсупов и Жирютин са приели подкуп от пет милиарда рубли, за да прекратят делото срещу Merlion Group. Руски вътрешен източник заяви на 17 ноември, че руските власти разследват и бившия директор на Федералната миграционна служба на Русия Константин Ромодановски (баща на Сергей Ромодановски), който има връзки с руския президент Владимир Путин, и предположи, че руските власти може да възнамеряват да обвинят Константин Ромодановски за миграционните проблеми на Русия, за да успокои ултранационалистическата база на Путин.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 17 ноември, че руската армия вероятно използва самолети за наблюдение поради опасения относно разполагането на бойни самолети, предоставени от Запада, в Украйна. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските сили вероятно са започнали да използват A-50 Mainstay D (руско име: Beriev A-50) самолет за ранно предупреждение и контрол за идентифициране на цели за своята наземна противоракетна система SA-21 с голям обсег на действие за първи път. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че радарът на Mainstay може да открива цели на по-големи разстояния от наземния радар на SA-21. Министерството на отбраната на Обединеното кралство прецени, че руските сили може да рискуват да летят с Mainstay по-близо до фронтовата линия.

Руският държавен отбранителен конгломерат Rostec обяви на 17 ноември, че неговият филиал, Radioelectronic Technologies Concern, е разработил нова платформа за дистанционно управление за картечницата PTK. Rostec твърди, че платформата за дистанционно управление ще позволи на оператора да контролира платформата от разстояние до един километър.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви на 16 ноември, че Министерството на промишлеността и енергетиката на Чечения планира да изгради технологичен парк, който ще произвежда компоненти за дронове. Кадиров не уточни кога ще започне или се очаква да завърши строителството.

Лабораторията за хуманитарни изследвания на Yale School of Public Health (Yale HRL) съобщи на 16 ноември, че руските и беларуските власти са депортирали принудително най-малко 2442 украински деца на възраст между шест и 17 години в Беларус през Русия от 24 февруари 2022 г.

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Не е ясно колко от тях обаче остават в страната