Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков се надява, че Владимир Путин ще се кандидатира за нов президентски мандат и е уверен в победата му, предава ТАСС.

Според говорител на Кремъл е трудно да се каже дали друг държавен глава "ще успее да съхрани всичко, което е постигнал Путин". "Путин все още не е обявил намерението си да се кандидатира. Но аз искрено искам да вярвам, че ще го направи. Не се съмнявам, че той ще спечели изборите, не се съмнявам, че той ще продължи да бъде наш президент. И след това ще видим", отбеляза той Песков в интервю за студентския новинарски канал "МГИМО 360".

Изборите за президент на Русия трябва да се проведат на 17 март 2024 г. Съветът на федерацията ще вземе официално решение за датата на изборите през декември 2023 г., след което политическите партии трябва да проведат своите предизборни конгреси и официално да номинират кандидати. Путин има право да се кандидатира за нов мандат, но все още не е говорил за решението си по този въпрос.

Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е на власт по-дълго от всеки друг лидер на Кремъл след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Британското разузнаване: Путин вероятно ще обяви кандидатурата си преди края на годината

Британското разузнаване: Путин вероятно ще обяви кандидатурата си преди края на годината

Предстоящата пресконференция и открита линия са част от