Украинските войски се опитват да отблъснат руските сили по поречието на река Днепър в Херсонска област, съобщиха украинските военни в сряда, призовавайки за оперативна "тишина" по това, което описаха като "доста променлива" фронтова линия, предава Ройтерс.

Украйна заяви във вторник, че е осигурила плацдарм на окупирания от Русия източен бряг на огромната река, за първи път потвърждавайки напредък, който може да отвори нова линия на нападение към окупирания Крим.

"По линията на фронта, която минава покрай Днепър... Отблъскването от наша страна се извършва по линия от 3 до 8 км по протежение на целия бряг от ръба на водата", каза Наталия Гуменюк, говорител за южното военно командване.

"Засега ще поискаме информационно мълчание... което ще ни позволи да докладваме по-късно за големи успехи", каза тя в телевизионни коментари.

Ройтерс не успя да провери независимо твърденията на Киев.

Назначеният от Русия "губернатор" на окупираната Херсонска област Владимир Салдо, каза, че руските военни са притиснали украинските сили, които са преминали на източния бряг на реката, и са изсипали "адски огън" върху тях.

Украинско настъпление от държаната от Русия страна на Днепър, отлична естествена бариера, би било голям проблем за руските окупационни войски.

Русия до голяма степен удържа контраофанзивата на Киев на югоизток, но напредъкът в окупирания Херсонски регион може да изтъни защитата им и да засили натиска.

"Въпреки всичко, отбранителните сили на Украйна се укрепиха на левия (източен) бряг на Днепър", каза началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак, във вторник.

Шефът на канцеларията на Зеленски, Андрий Йермак, каза, че контранастъплението на Украйна, което тя започна през юни, се "развива" и че Киев знае "как да постигне победа".

Руските военни заявиха миналата седмица, че техните сили са осуетили украински опит да изградят предмостие на източния бряг и близките острови, нанасяйки им тежки загуби.

Йермак говори по време на пътуване до Съединените щати, ключов съюзник на Киев, който предостави жизненоважна военна помощ след инвазията през февруари 2022 г., въпреки че сега се въртят въпроси относно устойчивостта на такава помощ.

Въпреки че беше предпазлив да не компрометира никоя от операциите си, Киев беше нетърпелив да рекламира успехите си на бойното поле, след като така дълго рекламираната контраофанзива, вече отпреди повече от пет месеца, превзе само серия от села и нито едно голямо селище.

Руските войски превзеха област Херсон в първите дни на нахлуването си, но се оттеглиха преди година от град Херсон и други позиции от западната страна на реката.

Тази седмица, в изключително необичаен инцидент, две руски държавни информационни агенции публикуваха новини, в които се казва, че Москва премества войски към "по-благоприятни позиции" на изток от реката, език, използван в миналото, за да опише отстъпленията.

Агенциите бързо оттеглиха новинарското съобщение, което според руското министерство на отбраната е било невярно.

ISW: Русия се опитва да си върне военната инициатива в Украйна

ISW: Русия се опитва да си върне военната инициатива в Украйна

НАТО подкрепя Киев