Оценявайки текущата обстановка, командването на групировката "Днепър" реши да прехвърли войски на по-изгодни позиции източно от Днепър, съобщи РИА Новости, като се позова на руското министерство на отбраната. Много скоро след това обаче агенцията отмени новината, пише руска служба на Би Би Си.

След прегрупирането войсковата групировка "Днепър" ще освободи част от силите си, които ще бъдат използвани за настъпление в други направления, се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

РИА Новости по-късно отмени новината, в която, позовавайки се на официалното изявление на руското министерство на отбраната, се съобщава за прегрупирането на войските на левия бряг на Днепър, тоест в частично окупираната Херсонска област.

Сега на сайта на държавната агенция се казва: "Съобщението, публикувано на 13 ноември 2023 г. в 10:50 ч. със заглавие "Групировката войски "Днепър" ще бъде прехвърлена на по-изгодни позиции", е отменено.

От отмененото съобщение следва, че става дума за Херсонска област.

Преди година руската армия беше принудена да отстъпи от Херсон и да създаде отбранителни позиции на левия (източен) бряг на Днепър.

През последните дни се появиха съобщения, че украинските военни се опитват да се закрепят на нови позиции на левия бряг на реката.

Както Би Би Си съобщи, преди няколко дни украинските войски окупираха село Кринки, а преди ден прехвърлиха там тежка техника. Би Би Си успя да разговаря с няколко руски войници, които описват боевете край Кринки като "самоубийство".

Източници на Би Би Си в руската армия потвърдиха, че украинските въоръжени сили не само са преминали в окупираната от Русия територия и за първи път са превзели предмостие на внимателно защитения ляв бряг на река Днепър в Херсонска област, но също така са започнали да транспортират там военна техника .

Както казват източници на Би Би Си от украинските въоръжени сили, от този момент украинските въоръжени сили искат да започнат по-мащабна офанзива - да разделят руските войски и да прекъснат линията им за снабдяване.

В края на октомври стана известно, че командващият ВДВ на Русия генерал-полковник Михаил Теплински е назначен за началник на групата "Днепър" и ще отговаря за Херсонското направление.

"Изпращането на фалшиво съобщение за "прегрупиране" на войските в района на Днепър, уж от името на пресцентъра на руското министерство на отбраната, е провокация", казаха за РБК от руското министерство на отбраната.

Русия: Предотвратихме установяване на украинско предмостие на Днепър

Русия: Предотвратихме установяване на украинско предмостие на Днепър

Според руското министерство на отбраната, боевете са се случили в района на Херсон в Южна Укра