Руските сили са загубили поне пет дивизии бронирани машини и танкове в Покровски район от началото на настъпателната операция за превземане на Авдeeвка през октомври 2023 г. и по време на засилените руски настъпателни операции в западната част на Донецка област през лятото на 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руското военно командване може да не желае или да не е в състояние да приеме сегашния мащаб и темп на загуба на превозни средства през следващите месеци и години, като се имат предвид ограниченията в руското отбранително промишлено производство, ограниченията на руските запаси от превозни средства от съветската епоха и неуспеха на руската армия да постигне оперативно значим териториален напредък чрез механизирани маневри.

От октомври 2023 година руските сили са напреднали едва на 40 км в направлението Авдеевка - Покровск.

Украинските власти продължават да документират и преследват руските военни престъпления, извършени срещу украинските сили.

NYT: Украйна прилага нова тактика в Донбас

NYT: Украйна прилага нова тактика в Донбас

Анализатори са раздвоени за нейната ефективност

Съобщава се, че на 5 октомври руските власти са арестували администратора на руския канал в Telegram "Тринадесети", който преди това е критикувал Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО).

Наскоро руските сили напреднаха югоизточно от Покровск.