Кремъл реагира директно на руските слухове за втора вълна на мобилизация в очевиден опит да овладее нарастващата обществена загриженост и да разпредели информацията за войната между руското правителство и упълномощените от него медии. На 6 декември прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков призова руснаците да разчитат на съобщенията на руското Министерство на отбраната (МО) и на президента и да игнорират "провокативните съобщения", публикувани в социални медийни платформи като Telegram, относно втора вълна на мобилизация.

Изявлението на Песков вероятно има за цел да дискредитира нарастващото влияние както на руските опозиционни, така и на провоенно настроените канали в Телеграм, които постоянно съобщават за индикатори за намерението на Кремъл да възобнови мобилизацията през 2023 г.

Нова размяна на военнопленници между Русия и Украйна

Нова размяна на военнопленници между Русия и Украйна

Двете страни освободиха по 60 войници

Руският президент Владимир Путин също така засили мерките, за да попречи на мобилизираните мъже и техните семейства да се оплакват от проблеми, свързани с мобилизацията. Путин например подписа закон, забраняващ провеждането на митинги в правителствени сгради, университети, училища, болници, пристанища, гари, църкви и летища - вероятно за да потисне бунтовете и протестите сред мобилизираните мъже и техните семейства.

Изглежда, че Кремъл се разграничава от съобщенията за ограничена война, които използваше, за да намали опасенията сред широката руска общественост относно войната, вероятно с цел да подготви обществеността за бъдещи мобилизационни вълни. Белгородска и Курска област дори обявиха формирането на отряди за териториална отбрана под абсурдната предпоставка за заплаха от украинско сухопътно нападение срещу граничните райони на Русия. По-рано ISW съобщи, че кремълските пропагандисти са започнали да проповядват подобни неправдоподобни теории за украинска сухопътна заплаха срещу руската територия. Представители на Москва дори разлепиха реклами за специалната военна операция из целия град, която ISW преди това е наблюдавала само в отдалечени градове и селища през лятото на 2022 г. на фона на руските кампании за набиране на доброволци.

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Спорът между Русия и Япония за островите датира от края на Втората световна война

Тези информационни условия обаче вероятно са недостатъчни, за да убедят руското население като цяло в необходимостта от допълнителна мобилизация, като се има предвид неубедителният отговор на рекламните кампании за набиране на доброволци през лятото. Кремъл рискува допълнително да навреди на доверието към себе си, като обяви мобилизация, която е прогнозирана от неофициални източници, но не е обсъждана от руски официални лица. Руските официални лица са изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с балансирането на нуждите на Русия от генериране на сили, които изискват ентусиазираната подкрепа на общността на военните блогъри, и контрола върху руското информационно пространство.

Решението на Путин да нареди втора вълна на мобилизация, обща мобилизация или дори да обяви официално обявяване на война на Украйна няма да поправи присъщите ограничения на руската военна мощ, която е на разположение за войната в Украйна в краткосрочен план. Руското МО може едновременно да обучи само около 130 000 наборни войници по време на двугодишния цикъл на наборна служба в мирно време и мъчително се бори да подготви по-голям брой мобилизирани мъже за по-кратък период. Командващият сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски отбеляза, че руските мобилизирани мъже, които сега пристигат на фронтовата линия, са по-добре обучени от онези мобилизирани мъже, които са пристигнали на фронтовата линия веднага след заповедта на Путин за частична мобилизация от 21 септември.

Британското разузнаване: Русия изтегля стратегическите бомбардировачи дълбоко в тила си

Британското разузнаване: Русия изтегля стратегическите бомбардировачи дълбоко в тила си

Това е един от най-големите провали на Москва

На Кремъл му бяха необходими почти три месеца, за да подготви някои от тези части, докато преждевременно ангажира други зле подготвени и зле снабдени мобилизирани части за фронтовата линия. Привидното обявяване от Кремъл на края на мобилизационните повиквателни на 28 октомври също е показател, че руското МО признава, че няма капацитет да поддържа едновременно мобилизация на резервистите и наборна военна служба. Усилията на Кремъл за създаване на сили продължават да зависят от способността му да инвестира време и материали в личния състав - изисквания, които са в силно противоречие с липсата на дългосрочно стратегическо планиране от страна на Кремъл.

Игор Гиркин, бивш руски военен командир и виден критик в руското информационно пространство на военни блогъри, се завърна в Telegram след близо двумесечен престой в Украйна и използва завръщането си, за да представи стряскащ разказ от първа ръка за ситуацията на фронта. Гиркин публикува в Telegram на 6 декември, за да разкаже за преживяванията си в Украйна за пръв път, откакто обяви, че заминава да се присъедини към руската армия, за да се бие в Украйна през октомври.

Гиркин подробно описва многобройните си и неуспешни опити да се регистрира и присъедини към различни части и спорните взаимодействия с руски и донецки командири и отбелязва, че накрая се е присъединил незаконно към батальон на ДНР, което му е позволило да се разположи в района на Сватовете в Луганска област. Гиркин заключи, че въз основа на опита му на фронта е ясно, че руските сили страдат от "криза на стратегическото планиране" поради факта, че войските разчитат само на тактическата инерция и не се обединяват около по-широка стратегическа цел. Гиркин също така отбеляза, че Кремъл няма да успее да разпали протести в Украйна с ракетната си кампания срещу критичната енергийна инфраструктура, като освен това отбеляза, че зимното време няма да спре украинските сили да напредват.

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

Заключението е на експерти

Няколко други известни военни блогъри подсилиха историята и заключенията на Гиркин, като подчертаха неговата предишна ръководна роля във военните действия в Донбас през 2014 г. Тази язвителна критика на руското военно ръководство от страна на един от най-гласовитите и известни ръководители на хипернационалистическото информационно пространство, който според съобщенията вече е придобил опит от първа ръка в нюансите на фронтовия живот, вероятно ще изостри напрежението между руското военно ръководство и военните блогъри и може отново да разпали фрагментацията в самата ултранационалистическа общност.

Украинските сили вероятно са постигнали успехи в североизточната част на Харковска област, а руските сили са провели ограничени атаки и са се защитили от украински контраатаки.

Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки край Бахмут и Авдийвка.

Руски източници твърдят, че руските сили са постигнали незначителен териториален напредък край Бахмут, но руските сили не са успели в усилията си да обкръжат града.

Много е вероятно руските власти да провеждат информационна операция, за да убедят руснаците в сигурността и целостта на моста през Керченския проток след ремонта на мостовия пояс.

Взривовете в руски ВВС бази: Русия обяснява, че е прехванала украински дронове

Взривовете в руски ВВС бази: Русия обяснява, че е прехванала украински дронове

Според руското изявление, падащи отломки от дронове са повредили леко два самолета

На 5 декември говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова опроверга слуховете, че Русия се готви да се оттегли или да прехвърли контрола върху Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на друг участник.

Руските окупационни власти продължиха да засилват мерките за сигурност в окупираните територии.