Възможно е руското военно ръководство отново да е сменило командира на 58-а армия, което говори за продължаващите проблеми с руското командване и контрол в западната част на Запорожка област.

Руски вътрешен източник твърди на 9 октомври, че руското командване е отстранило генерал-лейтенант Денис Лямин от командването на 58-а армия, след като Лямин е заменил бившия командир генерал-майор Иван Попов на 13 юли.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Вътрешният източник твърди, че по време на тримесечния мандат на Лямин руският генерален щаб е положил много усилия, за да скрие истинското естество на ситуацията в частите на 58-а армия, които в момента се защитават от украински контраофанзиви в западната част на Запорожка област, и твърди, че това до голяма степен се дължи на факта, че Лямин е близък сътрудник на началника на генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

Вътрешният източник предполага, че Герасимов е отстранил Лямин от командването на 58-а армия и го е преназначил на длъжността началник на щаба на Централния военен окръг, за да го предпази от критики във връзка с руските операции в Западна Запорожка област.

Въпреки че ISW не може да потвърди независимо предполагаемото преназначаване на Лямин, предположението, че 58-о армия е претърпяло две големи промени в командването за кратък период, вероятно показва предизвикателства в командването и контрола и като минимум загриженост сред руското командване за провеждането на операциите в този ключов сектор на фронта.

Зеленски пристигна в Румъния
Обновена

Зеленски пристигна в Румъния

Той благодари за подкрепата на Румъния

Украинският президент Володимир Зеленски обяви плановете си за откриване на нов коридор през Молдова и Румъния за износ на украинско зърно.

Зеленски обяви по време на пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ на 10 октомври, че сухопътният коридор за зърно ще бъде открит скоро.

На 9 октомври НАТО приема няколко резолюции, насочени към увеличаване на помощта за Украйна.

Парламентарната асамблея на НАТО прие шест резолюции, свързани с войната в Украйна, и призова страните от НАТО да увеличат и ускорят политическата, военната, разузнавателната, финансовата, обучителната и хуманитарната подкрепа за Украйна и да "поддържат тази подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна да победи".

Резолюциите също така призоваха за увеличаване и бърза доставка на военно оборудване за Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, ракети и изтребители.

През нощта на 9 срещу 10 октомври руските сили нанесоха серия от удари с дронове по Южна Украйна.

Украинският генерален щаб и военновъздушните сили съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 27 от 36-те дрона Шахед-131/-136, изстреляни от окупирания нос Чауда, Крим, към Одеска, Николаевска и Херсонска област.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк съобщи на 10 октомври, че руските сили вероятно нанасят удари, използвайки само безпилотни летателни апарати "Шахед", тъй като руските военни се опитват да пестят ракети, тъй като производството на руски ракети се е забавило поради санкциите.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че украинските системи за противовъздушна отбрана ще продължат да работят както обикновено през зимата и че украинските сили ще засилят защитата на енергийните и горивните съоръжения.

Украйна: Русия атакува Авдеевка, но без успех

Украйна: Русия атакува Авдеевка, но без успех

Руснаците не са успели да напреднат никъде

На 9 октомври руските сили започнаха локални настъпателни операции в района на Авдеевка в Донецка област и югозападно от Орихив в западната част на Запорожка област, които вероятно имат за цел да отдалечат украинските сили от района на Роботине. Руските сили засилиха настъпателните операции северозападно от Авдеевка в района на Очеретин, Тоненке и Бердичи и югозападно от Авдеевка на линията Водяне-Опитне.

Руските сили атакуваха и югозападно от Орихив на линията Пятихатки-Жеребянки, а руски военни блогъри твърдят, че руските сили са напреднали с два километра в района.

Украинският генерален щаб потвърди, че до три руски батальона са извършили нападение в посока Авдийвка, а ISW е наблюдавала кадри от боеве в района, но ISW не е забелязала потвърждение на тези твърдения за руски настъпления към момента на писане на статията.

Руските военни блогъри до голяма степен представят операциите в района на Авдеевка като значително настъпление, насочено към обкръжаване на украинската силова групировка в Авдеевка и превземане на града.

Успешното обкръжаване на Авдеевка, един от най-силно укрепените райони на фронтовата линия в Донецка област, най-вероятно ще изисква повече сили, отколкото Русия в момента е посветила на усилията за Авдеевка - град Донецк. Руските сили до голяма степен са разположили нередовни сили по тази фронтова линия, предимно елементи от 1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР) и допълнителни доброволчески формирования, които до голяма степен са пострадали от лошото и злоупотребяващо руско командване.

ISW не е наблюдавала скорошно разполагане на руски войски по тази линия. През последната година и половина от войната руските сили са провеждали настъпателни операции за сравнително минимални териториални придобивки в района на Авдеевка и руското военно командване вероятно е наясно, че усилията за превземане на Авдеевка ще изискват повече и по-качествени части от тези, които понастоящем са разположени в района.

Засилените руски настъпателни операции в районите на Авдеевка и Жеребянки съвпадат с други локални настъпателни усилия в Луганска област и източната част на Запорожка област, като всички те вероятно целят да фиксират украинските сили и да попречат на украинското командване да прехвърли резерви към критичните райони на фронта в западната част на Запорожка област.

През последните няколко седмици украински официални лица направиха редица изявления в този смисъл, като по-специално отбелязаха, че руските атаки по линията Авдеевка - град Донецк имат за цел да попречат на украинците да прехвърлят сили в Запорожка област.

Украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област и потвърдиха напредъка си в граничната зона между Донецка и Запорожка област. Публикуваните на 9 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили напредват североизточно от Микилске (на 3 km югоизточно от Вухледар и на около 30 km югоизточно от Велика Новосилка).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех в близост до Андреевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали западно от Новофедоровка (на 15 км североизточно от Роботин и на 6 км североизточно от Върбове).