Руското информационно пространство се възползва от украинските успехи в Урожайне (в граничната зона на Донецка и Запорожка области), за да подчертае слабия морал на руснаците и предизвикателствата пред командването в района.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 12 август руски военнен блогър се оплака, че руската 37-а отделна гвардейска мотострелкова бригада (36-а армия, Източен военен окръг) не е успяла да отдели танкови подразделения в подкрепа на пехотата си в Урожайне и преждевременно се е изтеглила от Урожайне на 10 август, твърдейки, че няма подкрепления, докато в действителност личният състав на подразделението е бил пиян в тила.

Военният блогър се оплаква, че цялата 36-а армия не желае да защитава селището, докато оперативно-тактическото бойно формирование "Каскад" на Донецката народна република (ДНР) и 40-а пехотна бригада на ВМС (Тихоокеански флот) защитават Урожайне.

Тези оплаквания породиха множество реакции в руското информационно пространство, включително опити за деескалация на напрежението между замесените руски формирования, удвояване на оплакванията срещу 37-а бригада и 36-та армия и обвинение към първоначалния военен блогър, съобщил за руското изтегляне от Урожайне, че се опитва да раздуе репутацията на други отбраняващи се части за сметка на репутацията на 36-та армия.

Един от блогърите обвинява за настоящата ситуация на фронта отстраняването на генерал-майор Иван Попов от поста командир на 58-а армия в началото на юли 2023 г. от руското военно командване.

Военните блогъри особено насочиха оплакванията си към личния състав на тези части, а не към командирите на частите или бойните театри, предполагайки, че отстраняването на Попов и други слухове за чистки в командването може да са представили руските военни командири от средно ниво като лесно достъпен коз за руските военни неуспехи.

Александър Ходаковски, командир на батальона "Восток", отбраняващ се край Урожайне, се позовава на думите на командващия руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински, че Русия не може да победи в отбрана, а Ходаковски се оплаква, че Русия е изразходвала ресурсите си твърде рано във войната и сега трябва да направи пауза, за да натрупа ресурси за нова операция, което показва признание, че руската еластична отбрана в този район има своите ограничения.

Съобщава се, че Теплински отговаря за планирането на руската отбрана в района на Велика Новосилка.

ISW: Въоръжените сили на Украйна са заели позиции в Херсонска област

ISW: Въоръжените сили на Украйна са заели позиции в Херсонска област

Възможно е една ефективна руска контраатака да застраши предните позиции на Украйна

На 13 август украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне два сектора на фронта и според съобщенията напреднаха в района на западната част на Донецка и източната част на Запорожка област и в западната част на Запорожка област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции в направленията Бердянск (районът на Западен Донецк - Източна Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област) и са постигнали частичен успех в района на Роботине (Западна Запорожка област, на 13 км южно от Орихов).

Няколко руски източника твърдят на 12 август, че руските сили са се изтеглили от Урожайне (в района на Донецко-Запоризката област), въпреки че много руски източници опровергаха тези твърдения на 13 август и вместо това заявиха, че руските сили все още заемат южната част на Урожайне, че боевете продължават и че районите на Урожайне са оспорвани.

ISW не е получила потвърждение, че руските сили са се изтеглили напълно от Урожайне, и вероятно в момента руските сили поддържат позиции поне в южната част на селището.

Руски военен кораб принудително спря и претърси граждански товарен кораб на път за пристанище Измаил в Одеска област, вероятно като част от усилията на Кремъл да ограничи морския трафик към украинските пристанища, без да ангажира военноморски сили за пълно налагане на блокада.

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Коридорът е нов тест за фактическата блокада на Русия

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руският патрулен кораб "Василий Биков" е спрял и претърсил принудително търговски кораб, плаващ под флага на Палау, след като той не е отговорил на искането на "Василий Биков" за проверка.

Руското МО заяви, че руските сили са провели предупредителен обстрел със стрелково оръжие в близост до гражданския кораб, преди на кораба да кацне хеликоптер Ка-29 с група руски служители.

Руското МО твърди, че руският персонал е извършил инспекция, след което е позволил на гражданския кораб да продължи по маршрута си към пристанище Измаил.

На 19 юли руското МО обяви, че ще разглежда всички кораби, които пътуват към украински пристанища, като потенциални превозвачи на военни товари, а страните, под чийто флаг плават, като "участващи в украинския конфликт на страната на киевския режим".

На 30 юли руските сили не спряха три граждански кораба, които открито обявиха дестинацията си като Украйна чрез системата за автоматична идентификация (AIS) на корабите си.

До края на 2023 г. Украйна ще получи Luna NG, пише Bild

До края на 2023 г. Украйна ще получи Luna NG, пише Bild

Luna NG е модернизирана версия на Luna X-2000

Съобщенията за трите граждански кораба, плаващи безпрепятствено към Украйна, подсказват, че руските сили може би не са в състояние или не желаят да спират и претърсват принудително неутрални кораби, и руските сили вероятно са извършили първата си принудителна проверка, за да наложат отново заплахата от ескалация срещу граждански кораби, пътуващи към Украйна.

Руските сили вероятно са извършили принудителното спиране и проверка и за да подкопаят доверието във временните търговски коридори през Черно море до украинските пристанища, които украинските официални лица обявиха на 10 август.

Руската военноморска позиция в Черно море вероятно е умишлено двусмислена и има за цел да създаде смразяващ ефект върху гражданския морски трафик към Украйна, без да изисква от руските сили да ангажират активи на Черноморския флот за налагане на морска блокада.

ЕС достави на Украйна 223 800 снаряда от планираните 1 млн.

ЕС достави на Украйна 223 800 снаряда от планираните 1 млн.

Подкрепа срещу руската агресия

Руските военни вероятно са по-малко склонни да ангажират Черноморския флот с такава блокада, отколкото през юли след забележителните украински удари по руски военноморски цели в Черно море и военноморската база Новоросийск в Краснодарския край в началото на август.