Изтеклите данни от американската разузнавателна служба, до които се е добрал вестник "Вашингтон пост", сочат, че финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин е предложил на украинското разузнаване да разкрие местоположението на руските позиции в замяна на Бахмут.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

На 15 май "Вашингтон пост" съобщи, че Пригожин е предложил на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) информация за позициите на руските войски в замяна на украинско изтегляне от Бахмут, а двама неназовани украински служители потвърдиха, че Пригожин е разговарял многократно със служители на ГУР.

Съобщава се, че служителите на ГУР са отхвърлили предложението на Пригожин, тъй като не са му имали доверие, а някои документи сочат, че Киев подозира, че Кремъл е наясно с комуникацията на Пригожин с украинското разузнаване.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Пригожин е призовал украинските служители да нападнат руските сили и е разкрил проблемите, пред които са изправени руските сили с морала и запасите от боеприпаси.

На 13 май "Вашингтон пост" публикува интервю с украинския президент Володимир Зеленски за взаимодействието на началника на ГУР генерал-майор Кирил Буданов с Пригожин и неговите агенти в Африка, в което Зеленски не потвърждава контактите на Украйна с Пригожин.

Съобщенията за предложенията на Пригожин да сътрудничи на украинското разузнаване предизвикаха смесени реакции в Русия. Първоначално Пригожин отговаря на интервюто на Зеленски на 14 май, като саркастично заявява, че може да "потвърди тази информация", защото "Вагнер няма какво да крие от чужди специални служби" и че той и Буданов "все още са в Африка".

По-късно Пригожин обвинява "Вашингтон пост" в разпространяване на фалшива информация и твърди, че неназовани лица са го предупредили за усилията да го дискредитират, използвайки фалшива информация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на 15 май и заяви, че макар да не може да коментира информацията, тя "изглежда като поредната измама".

Пригожин отхвърли публикации, че е предложил да издаде руските позиции
Обновена

Пригожин отхвърли публикации, че е предложил да издаде руските позиции

Украйна също отрече информацията

Руски военни блогъри - включително един от враговете на Пригожин, бившият руски офицер Игор Гиркин - твърдят, че не вярват, че Пригожин би сътрудничил на украинското разузнаване.

Депутатът от Държавната дума Виктор Соболев предупреди, че мобилизираните военнослужещи, които решат да се включат в редиците на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ще бъдат изправени пред 10 до 15 години затвор, тъй като "Вагнер" е незаконно въоръжено формирование на територията на Русия.

Не е ясно дали коментарите на Соболев са направени в отговор на обвиненията, тъй като Соболев е отявлен критик на Пригожин и силите на "Вагнер".

Съобщенията за усилията на Пригожин да си сътрудничи с украинското разузнаване биха били по-скоро част от враждата му с руското министерство на отбраната (МО), отколкото атака срещу руския президент Владимир Путин. На 12 март ISW оцени, че Пригожин се конкурира с руското МО за благоразположението на Путин, но неволно е разтревожил Путин с военно-политическите си амбиции.

Съобщените контакти на Пригожин с украинското разузнаване вероятно биха били част от усилията за спечелване на благоразположението на Путин, всъщност чрез улесняване на бързата победа на "Вагнер" в Бахмут, като същевременно се навреди на руските конвенционални сили зад кулисите. Наскоро Пригожин оттегли коментарите си от 9 май, в които косвено се подиграваше на Путин, което допълнително показва, че Пригожин осъзнава зависимостта си от Путин и не иска да го злепоставя.

Малко вероятно е обвиненията да накарат Кремъл да отстрани Пригожин в близко бъдеще, но те могат да допринесат за усилията за дискредитирането му. Кремъл вероятно подозира или е наясно със съобщенията за комуникациите на Пригожин с украинското разузнаване и вероятно не е бил изненадан от репортажа на "Вашингтон пост" или от изтеклите документи на американското разузнаване. Съобщава се, че руски официални лица са заплашили Пригожин с държавна измяна, ако той предприеме действия по опита си да изнудва МО да му предостави повече боеприпаси, като заплашва да се изтегли от "Бахмут". Вероятно Кремъл подготвя механизми за дискредитиране на Пригожин като предател.

"Вашингтон пост": Зеленски е знаел за контактите на украинското разузнаване с Пригожин

"Вашингтон пост": Зеленски е знаел за контактите на украинското разузнаване с Пригожин

Това показват изтекли в интернет документи на американското разузнаване

Неназовани източници от Кремъл разкриха, че администрацията на руския президент подготвя информационна операция за публично дискредитиране на Пригожин, но отбелязаха, че е малко вероятно Кремъл да заплашва Пригожин, докато силите на "Вагнер" са на фронтовата линия.

Пригожин командва силите на "Вагнер" в Донбас и отстраняването му би нарушило руските линии в Бахмут - риск, който Путин едва ли ще поеме. Кремъл също така не е в състояние лесно да отстрани публично и да замени Пригожин като фактически ръководител на "Вагнер", тъй като "Вагнер" е независима компания, а Пригожин не заема официална позиция в руското правителство. Отстраняването на Пригожин от контрола му върху "Вагнер" по ирония на съдбата би изисквало установяването на пряк контрол от страна на Кремъл върху наемническата група, от която Путин се старае да поддържа формална дистанция.

Украински официални лица признаха, че по време на неотдавнашните локални контраатаки в и около Бахмут украинските сили са постигнали ограничени успехи на бойното поле. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви на 15 май, че през последните няколко дни украинските сили са постигнали неуточнен напредък в района на Бахмут.

Маляр добави, че руските сили разполагат въздушно-десантни сили (ВДВ) за защита на фланговете на Бахмут, вероятно от други райони на фронта.

Командващият Източната група сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски окачестви локализираните украински контраатаки като първите успехи в цялостната защита на Бахмут от страна на Украйна и отбеляза, че тази операция трябва да се възприема само като частичен успех.

На 14 май говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати заяви, че украинските сили са напреднали със 150-600 метра в различни посоки в района на Бахмут и че руските сили продължават усилията си за завършване на превземането на Бахмут и защита на окупираните територии.

Руските военни блогъри единодушно атакуваха предложението за "военна цензура", което допълнително показва, че общността е силно мотивирана да защитава привилегированата си позиция в руското информационно пространство. Депутатът от Държавната дума Виктор Соболев предложи на 15 май репортажите на военните кореспонденти за ситуацията в Украйна да бъдат подложени на "военна цензура" и че липсата на цензура е довела до разпространение на невярна информация и паника.

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Руските сили не се оттеглят тактически от някои позиции, а бягат, докато украинската армия заема тактически важни точки

Руските военни блогъри широко критикуваха Соболев за предполагаемата незаконност и непрактичност на предложението, като твърдяха, че "военната цензура" би била несъвместима с необходимостта Русия да запълни информационното пространство с проруски източници на фона на войната в Украйна.

Депутатът от Държавната дума Олег Матвейчев засили статията на руския политолог Павел Данилин от 14 май, в която обвинява руските военни блогъри, че разпространяват панически фалшиви истории за руското отстъпление и проблеми с руското МО.

Данилин предположи, че действията на военните блогъри представляват акт на държавна измяна и заяви, че "по време на Великата отечествена война тези, които [сееха] паника ... бяха изправени до стената".

Руският военен блогър и член на Съвета по правата на човека Александър "Саша" Коц опроверга тезите на Данилин и започна серия от критики срещу Матвейчев, които други военни блогъри засилиха.

И в двата случая руските военни блогъри изтъкват предполагаемите си постижения и значението на "патриотичния сегмент на Telegram" за привличане на вниманието към наболели проблеми и приближаване на Русия към победата.

Избрани руски официални лица вече са призовавали за цензуриране на Telegram и военните блогъри, въпреки че според ISW е малко вероятно Путин да одобри подобна мярка, тъй като Кремъл се опитва да използва изградените мрежи на по-широката ултранационалистическа общност за набиране на доброволци и генериране на социална подкрепа за войната.

Бързата и единна реакция на военните блогъри подсказва, че общността се възприема като единен субект на гражданското общество, който е заинтересован да защити все по-особената си привилегия да може да критикува воденето на руската война в Украйна въпреки вътрешните си фракции и разногласия.

Руското МО твърди, че на 15 май за първи път е прихванало украинска ракета "Буреносна сянка" (Storm Shadow).

Германия потвърди доставката на още 4 системи IRIS-T за Украйна

Германия потвърди доставката на още 4 системи IRIS-T за Украйна

IRIS-T е ракета със среден обсег във варианти въздух-въздух и от земя за защита земя-въздух

Министерството на отбраната направи това твърдение на третия ден от четирите дни на заявените украински удари с "Буреносна сянка" срещу руски военни обекти в град Луганск, на около 80-100 км зад фронтовата линия.

Руски военен блогър изрази загриженост, че използването на ракетата от страна на Украйна може сериозно да повлияе на ситуацията на фронтовата линия, тъй като единственият начин, по който руските сили могат да противодействат на "Буреносни сенки", е да унищожат самолетите, носещи ракетите.

Според съобщенията Кремъл е забранил на високопоставени служители да подават оставки по време на войната в Украйна, вероятно в опит да запази стабилността в органите за вътрешна сигурност, държавните органи и руското военно командване. На 15 май независимото руско издание за разследвания "Важни извори" (iStories) съобщи, че бивш офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и източници, близки до неназован областен управител и президентската администрация, са заявили, че Кремъл заплашва държавните служители в органите за сигурност и правителствените органи с наказателно преследване за опит да се противопоставят на забраната.

Според съобщенията Кремъл е въвел забраната, защото много служители са искали да напуснат постовете си след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, въпреки че източниците на iStories подчертават, че неофициалният и незаконен характер на забраната може да допуска изключения.

Възможно е Кремъл да се опитва да попречи на руските служители да подадат оставка в знак на протест, за да постигне собствените си цели. ISW по-рано съобщи, че бившият командир на Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин и командирът на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински са подали оставка съответно поради силна обществена критика и в знак на протест срещу условията на фронта.

Вероятно Теплински е използвал последиците от оставката си, за да се застъпи за водеща позиция във военното командване в Украйна - сценарий, който Кремъл може да се опита да избегне в бъдеще, като приложи по-широко съобщената забрана.

На 14 и 15 май украинският президент Володимир Зеленски се срещна с френския президент Еманюел Макрон и британския министър-председател Риши Сунак и потвърди предоставянето на още западна военна помощ. На 15 май украинското и френското правителство излязоха със съвместно изявление, в което обявиха, че Франция ще обучи и оборудва "няколко" украински батальона с "десетки" бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC.

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

Столтенберг очаква съюзниците да постигнат споразумение за многогодишна програма

В съвместното изявление се повтаря, че френското правителство ще продължи да предоставя политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". На 15 май правителството на Обединеното кралство потвърди, че "Сунак" ще обяви поредния кръг от военна помощ за Украйна, включително предоставянето на неуточнени безпилотни летателни апарати за нападение с голям обсег на действие с радиус на действие над 200 км, и ще ги достави на Украйна през следващите месеци.

Сунак обяви, че Обединеното кралство ще започне да разработва програма за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16 и ще започне обучението на първоначална група пилоти през лятото.

Основни изводи

  • Изтекли данни от американската разузнавателна служба, до които е получил достъп вестник "Вашингтон пост", сочат, че финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин е предложил на украинското разузнаване да разкрие местоположението на руски позиции в замяна на Бахмут.
  • Украински официални лица признаха, че по време на неотдавнашните локални контраатаки в и около Бахмут украинските военни са постигнали ограничени успехи на бойното поле.
  • Руските военни блогъри единодушно атакуваха предложението за "военна цензура", което допълнително показва, че общността е силно мотивирана да защитава привилегированата си позиция в руското информационно пространство.
  • Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че на 15 май за първи път е прихванало украинска ракета Storm Shadow.
  • Съобщава се, че Кремъл е забранил на високопоставени служители да подават оставки по време на войната в Украйна, вероятно в опит да запази стабилността в органите за вътрешна сигурност, държавните органи и руското военно командване.
  • На 14 и 15 май украинският президент Володимир Зеленски се срещна с френския президент Еманюел Макрон и британския министър-председател Риши Сунак, като потвърди предоставянето на още западна военна помощ.
  • Руски източници твърдят, че руските сили са превзели Масютика, Харковска област, и са установили плацдарм на западния бряг на река Оскил, но МСС не е наблюдавала визуално потвърждение на тези твърдения.
  • Руските сили продължиха да извършват сухопътни нападения във и около Бахмут и проведоха ограничени настъпателни операции край град Донецк.
  • Украинското разузнаване съобщи, че приблизително 152 000 руски военнослужещи в Южна Украйна продължават отбранителните усилия преди евентуално украинско контранастъпление.
  • Руските власти продължават да полагат усилия да се възползват от труда на мигрантите и да стимулират чужденците да служат на договорна военна служба.
  • Руски официални лица и окупационни власти продължават да поставят условия за принудително преместване на украинци от окупираните територии в Русия.
  • На 15 май беларуският президент Александър Лукашенко получи брифинг от беларуски генерали след неотдавнашните спекулации за евентуално негово заболяване или смърт.