Евгений Пригожин, ръководител на руската частна военна компния "Вагнер", в понеделник отхвърли съобщение във "Вашингтон пост", произтичащо от изтичане на информация от американското разузнаване, че той е предложил да разкрие позициите на руските войски на украинското правителство, предава Ройтерс.

Американският вестник писа, че през януари Пригожин е предложил да съобщи на украинското разузнаване позициите на руските сили, с които неговата милиция често е била в конфликт, в замяна на това Украйна да се изтегли от района.

Вестникът пише, че Украйна е отхвърлила предложението.

В аудио съобщение, публикувано от неговата пресслужба в "Телеграм" в понеделник, Евгений Пригожин нарече обвиненията "глупости" и предположи, че неназовани жители на московското предградие Рубльовка, дом на много представители на бизнес и политическия елит, са организирали атака срещу него.

Пригожин също отрече да се е срещал с Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, в неназована африканска страна, като каза, че не е бил на континента от началото на конфликта в Украйна и представи идеята за телефонен разговор с него като смешна.

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Руските сили не се оттеглят тактически от някои позиции, а бягат, докато украинската армия заема тактически важни точки

Миналата седмица Пригожин публично заплаши да изтегли наемниците си от Бахмут, където те водят руската офанзива в продължение на месеци, давайки огромни жертви, освен ако не получат повече боеприпаси от министерството на отбраната. Но също така той каза, че той и хората му ще бъдат смятани за предатели, ако го направят.

Той също така обвини редовната армия, че не е успяла да защити фланговете на Вагнер, както е обещала, и многократно е предполагал, че висши служители на руската отбрана и бизнес елити подкопават военните усилия в Украйна.

The Post съобщи, че предложението на Пригожин е дошло чрез неговите контакти с украинското разузнаване.

Говорител на Белия дом отказа да коментира доклада, който се основава на секретни документи на САЩ, изтекли в платформата за групов чат Discord.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин

След ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, скандалната публикация на Washington Post коментира и Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР).

Въз основа на изтекли секретни документи Washington Post твърди, че през януари 2023 г. Пригожин е предложил на украинското военно разузнаване да разкрие позициите на руските войски в замяна на напускането на укринските сили от Бахмут. Не се уточнява какви позиции са били обсъдени.

Юсов, подобно на Пригожин, нарече публикацията "фалшива", но даде да се разбере, че разузнаването може да използва различни методи за защита на националните интереси.

"Специалните служби ще и трябва да обсъждат такива неща, когато е необходимо и ще отговарят на националните интереси на Украйна. Ясно е, че Украйна прави всичко възможно, за да защити собствените си национални интереси, за ефективна деокупация на територията", каза той на ефира на националния телемаратон (цитат от "Украинская правда").

"Що се отнася до конкретното твърдение, не мисля, че трябва да го коментираме", добави Юсов.

По-рано в Кремъл също отхвърли написаното в публикацията на Washington Post за Евгений Пригожин.

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Официално писмо с призив към руския министър на отбраната