Украинските сили продължиха да контраатакуват в района на Бахмут на фона на непотвърдени твърдения за незначителни победи югозападно от града към 13 май.

Руски блогър твърди, че украинските сили са установили нови позиции в покрайнините на Курдюмивка (14 км югозападно от Бахмут) и са изтласкали руските сили зад канала Сиверски Донец-Донбас в района. Блогърът също така твърди, че украинските сили са напреднали към Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) от посоката на Предтечине (16 км югозападно от Бахмут).

Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW не е получил потвърждение за тези допълнителни украински победи югозападно от Бахмут или другаде в по-широкия район на Бахмут към 13 май. Командващият украинската Източна групировка на силите генерал-полковник Александър Сирски заяви на 13 май, че украинските сили напредват в неуточнени райони на фронт, а украинският генерален щаб съобщи, че в момента украинските сили водят активни действия в района на Бахмут.

Украински стъпки към Бахмут

Украински стъпки към Бахмут

Украинските войски продължават да напредват в покрайнините на град Бахмут

Говорителят на украинската Източна групировка на силите полковник Сергий Череватий заяви на 13 май, че украинските сили са освободили 17,3 квадратни километра територия в посока Бахмут за три дни контраатаки.

ISW счита, че украинските сили са освободили 16,85 квадратни километра в района на Бахмут по време на последните контраатаки. Руски източници разшириха кадри, за които се твърди, че показват последиците от скорошна украинска контраатака срещу руски позиции близо до Майорск (20 км югозападно от Бахмут) и твърдят, че 3-та бригада на Донецката народна република (ДНР) на 1-ви армейски корпус е отбила атаките.

Известен руски провоенен блогър твърди, че неотдавнашните успешни ограничени украински контраатаки на север от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) са влошили способността на руските сили да блокират магистрала 00506 между Хромове и Часов Яр (13 км западно от Бахмут), важна наземна комуникационна линия за украинските сили, действащи в самия Бахмут.

Блогърът твърди, че руските отстъпления в отговор на скорошните украински контраатаки са се случили в сравнително малки райони на фронтовата линия, но предупреди, че тези "прегрупировки" могат да станат по-значителни, ако руските сили не успеят да стабилизират фронтовата линия.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви на 12 май, че съобщенията за тактическо изтегляне на Русия са глупости, тъй като руските сили продължават направо да напускат позиции. Пригожин не уточни къде се случва това.

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Руските сили не се оттеглят тактически от някои позиции, а бягат, докато украинската армия заема тактически важни точки

Руските сили нанесоха удар с дрон Shahed-131/136 срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 май. Украинският генерален щаб съобщи, че е свалил 18 от 22-та безпилотни самолета Shahed-131/136, изстреляни от руските сили от северна и южна посока. Украинският генерален щаб съобщи, че дронове са ударили инфраструктурен обект в Хмелницка област. Кадри, публикувани на 13 май, показват последиците от атаката в Хмелницка област.

Руските медии съобщиха, че два руски хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 са се разбили в Брянска област на 13 май, което според някои руски източници е причинено от украинската противовъздушна отбрана. Геолокирани кадри показват последствията от катастрофи край Сурестски Муравей и Клинци, на около 50 километра от украинската граница.

Руски блогъри спекулират, че и четирите самолета са се разбили в резултат на координиран украински удар с помощта на системи за противовъздушна отбрана, изтеглени в граничната зона на Черниговска област. Руското министерство на отбраната (МО) все още не е отговорило на инцидента към момента на публикацията. Украински официални лица също се въздържаха от коментари относно инцидентите.

Няколко руски блогъри обаче се възползваха от инцидента, за да критикуват аспекти на това как руските въздушно-космически сили провеждат въздушни операции и да обвинят ръководството, отговорно за тези самолети, в груба небрежност и некомпетентност. Блогъри предупредиха за украинските способности и призоваха за сурово отмъщение срещу Украйна. Някои блогъри се запитаха защо двата хеликоптера Ми-8 са летели толкова близо до границата на първо място и призоваха командирите на аерокосмическите служби да предприемат по-добри стъпки, за да преместят такива средства по-далеч в тила.

Депутатът от Московската Дума Андрей Медведев предупреди, че украинските контранастъпателни действия няма да се проявят само в механизирана война, предполагайки, че руските власти трябва да се подготвят за по-нататъшни удари по такива авиационни средства като част от по-широка украинска контранастъпателна стратегия.

Заместник-министърът на информацията на Донецката народна република (ДНР) Даниил Безсонов обвини руското въздушно-космическо командване в "тирания" и "измама".

Руски източници твърдят, че украинските сили са ударили тиловите руски райони в Луганска област с британските крилати ракети Storm Shadow на 12 и 13 май, предизвиквайки повишено безпокойство на Русия относно потенциалните украински способности да атакуват руската логистика. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 13 май, че украинските самолети са ударили промишлени съоръжения в окупирания град Луганск с крилата ракета Storm Shadow на 12 май.

Десетки ранени при експлозиите в Луганск
Обновена

Десетки ранени при експлозиите в Луганск

Докато руски лидери са били там

Геолокирани кадри, публикувани на 13 май, показват последиците от украинските удари по Ювилейне (7 км западно от град Луганск) на 13 май, а руски източници широко твърдят, че украинските сили също са използвали крилати ракети Storm Shadow при последвалия удар.

Руски блогър обаче твърди, че крилата ракета Storm Shadow би причинила повече щети, а Министерството на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) твърди, че украинските сили са използвали ракети "Гром-2", за да нанесат удара на 12 май.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс потвърди на 12 май, че Обединеното кралство доставя на Украйна ракетите, но не уточни кога и дори дали Украйна ги е получила.

ISW не е забелязала визуално потвърждение, че украинските сили са използвали крилати ракети Storm Shadow, за да ударят руски позиции в Украйна. Руски блогъри твърдят, че ударът показва, че украинските сили може да са в състояние да атакуват летища и центрове за тилово разгръщане и логистика в райони, считани преди за напълно безопасни.

Известен руски блогър сравни предполагаемото използване на крилатите ракети с лятото на 2022 г., когато украинските сили започнаха да използват ракети HIMARS, за да атакуват руската логистика в Херсонска област и твърди, че руското информационно пространство по подобен начин се опитва да омаловажи въздействието, което подобни системи могат да имат.

Настояването на руския президент Владимир Путин за водене на войната в Украйна в стила на "Великата патриотична специална военна операция" отвори вратата за няколко хардлайнери да се застъпят за институционализирането на все по-сталинистка вътрешна политика. Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи на 13 май, в светлината на изискванията за "икономическа сигурност по време на война", Русия да поеме по пътя на "национализация на основните сектори" на икономиката.

Известен руски блогър отговори на изявлението на Бастрикин и отбеляза, че мащабната национализация е надхвърлила реториката на Комунистическата партия и сега се застъпва от една от най-големите руски правоприлагащи агенции.

Блогърът отбеляза, че руските елити изглежда все повече използват болшевишките и сталинистки практики, за да организират руското общество за война в отсъствието на други успешни исторически аналози за военновременно икономическо структуриране.

ISW по-рано оцени, че Путин инвестира в изграждането на пропагандни исторически паралели между войната в Украйна и съветската Велика отечествена война.

Подражаването на тези линии на най-високите нива на руското правителство вероятно ще продължи да има вътрешни последици, тъй като войната продължава и отваря вратата за засилено нормализиране на съветските и сталинистки практики във всички клонове на управлението.

Съобщава се, че бившият командир на Тихоокеанския флот адмирал Сергей Авакянц е получил назначение да ръководи нова руска организация за генериране на сили, наречена "Воин", която според съобщенията е заменила наследеното от Русия Руско доброволческо общество за помощ на армията, авиацията и флота на Русия ( ДОСААФ). Един руски източник заяви на 13 май, че организацията "Воин", която ще осигурява бойно обучение и образование на руснаци на възраст между 14 и 35 години, е "напълно заменила" ДОСААФ, активна в усилията за набиране на персонал.

ISW по-рано съобщи, че същият руски блогър твърди, че Авакянц ще формира нова "организация", която може да си сътрудничи с ДОСААФ.

Не е ясно какво е текущото състояние на ДОСААФ, ако докладът на този военен блогър е точен. Също така не е ясно дали ДОСААФ е била разпусната и реформирана във "Воин" или "Воин" е включила организацията на ДОСААФ в нова вертикално интегрирана организация под контрола на Авакянц и руското Министерство на отбраната (МО). Този доклад, ако е точен, може да показва опит на Кремъл да подчини ДОСААФ - номинално неправителствена организация - на Министерството на отбраната. ДОСААФ, младежко движение от съветската епоха за насърчаване на военни умения, вероятно е подкрепило руските сили и групата "Вагнер" за набиране и обучение на младежи, за русифициране на окупирана Украйна.

Съобщава се, че президентът на Беларус Лукашенко е бил хоспитализиран в президентска болница в Минск на 13 май. Независими беларуски наблюдатели съобщиха, че Лукашенко е бил хоспитализиран в Минск около 19:00 часа местно време на 13 май, но кортежът на Лукашенко е напуснал болницата около 21:00 часа. Здравословното му състояние остава неясно. Лукашенко не е виждан публично, нито офисът му е актуализирал седмичния си график с някакви събития след посещението му в Москва на 9 май. Лукашенко не произнесе традиционното си обръщение за Деня на победата в Минск, Беларус, на 9 май, въпреки че не е ясно защо.

Съобщава се, че руските сили попълват части с мобилизиран личен състав. Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили попълват подразделенията, действащи в посока Сватово, с мобилизиран личен състав, включително и лекувани от психични разстройства. ISW по-рано съобщи, че руските сили набират болен и болен персонал.

Руските власти продължават усилията си да депортират украински граждани в Русия под прикритието на схеми за "почивка и релакс". Кадри, разпространени на 12 май, показват депутат от руската Дума и бивш комисар по правата на детето Анна Кузнецова, която приветства група украински деца и родители от Красночереске, Луганска област, в Анапа, Краснодарски край.

Кузнецова заяви, че руските власти са депортирали децата поради обстрел в района и са ги извели от Красночереске с помощта на бронирани машини.

Блогър, който очевидно се е консултирал с Кузнецова, твърди, че усилията са координирани съвместно от руски военен персонал, разположен по линията Сватово-Креминна, руското Министерство на отбраната (МО) и партията "Единна Русия".

Изявленията на Кузнецова и блогъра потвърждават, че някои руски военни елементи улесняват депортирането на украинци в Русия.

Руските окупационни власти продължават да използват твърдения за украинска военна дейност, за да оправдаят репресиите срещу жителите на окупираните райони. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви, че окупационната администрация в окупираната Луганска област временно преустановява работата на мобилния интернет поради "интензивен обстрел" от украинските сили.

Подобна мярка ще усложни комуникацията и обмена на информация в окупираните райони, като по този начин ще увеличи местната зависимост от окупационната администрация. Окупационната администрация на Харковска област, която контролира малка част от североизточната част на Харковска област, която остава под руски контрол, призова жителите да напуснат района поради засилен обстрел.

Окупационната администрация на Харковска област може да използва оправданието за предполагаем украински обстрел, за да премести жителите по-нататък в контролираната от Русия територия или в Русия.

ISW по-рано съобщи за усилията на руските окупационни администрации в цяла Украйна да използват "евакуации", за да изведат насилствено украинците от домовете им.