Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че украинските войски продължават да напредват в покрайнините на град Бахмут, където по данни, потвърдени и от чужди разузнавания, а и от самите руски канали, украинските въоръжени сили наскоро започнаха контраофанзива.

Маляр написа в канала си в Телеграм, че "ситуацията се развива динамично в посока Бахмут". "На два фронта в предградията на Бахмут нашите войски постепенно напредват."

Тя изрично посочва, че заради активните военни действия, конкретни данни няма да се предоставят. Посочва обаче, че украинските войски унищожават противника и вече са взели доста пленници.

В самия Бахмут "ситуацията е по-трудна", но "врагът не е в състояние да установи контрол над града".

Украйна: Напреднахме с два километра край Бахмут!

Украйна: Напреднахме с два километра край Бахмут!

Съобщение за подем на украинските сили

Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", чиито части се опитват да превземат Бахмут от месеци, наскоро заяви, че украинските сили са успели да си върнат контрола върху част от територията по фланговете в близост до града. Това е важно, наред с другото, защото освобождаването на фланговете улеснява достигането на украинските подкрепления и боеприпаси до Бахмут.

Според Пригожин по фланговете край Бахмут са действали не негови бойци, а части на редовната руска армия, които според ръководителя на ЧВК "Вагнер" са избягали от бойното поле. Днешната сводка на британското военно разузнаване бе посветена именно на бойната готовност и морала на руската армия в Бахмут.

Данните за успеха на украинската армия по фланговете край Бахмут се потвърждават и от украински официални източници. Генералният щаб във вечерната си сводка потвърждава активните боеве в Бахмут, където и двете армии водят настъпателни действия. В сводката се посочва, че тежките боеве се водят в и за самия град.

Противникът продължава да съсредоточава основните си усилия в направленията Лиман, Бахмут, Авдийвка и Марийка, пише още в сводката. През деня в тези сектори са се състояха общо около 40 сблъсъка, като Бахмут и Маринка останаха в епицентъра на военните действия. Оперативната обстановка в направленията Волин и Полесия не се е променила значително и не са открити признаци за формиране на вражески настъпателни групи.

Генералния щаб на Украйна се заявява и за настъпателни действия в Запорожие и Херсон. Руската армия е нанасла въздушни удари по населените места Временка в Донецка област, Бурлатске, Затишке, Хулайполе и Малое Щербаки в Запорожка област, както и по Берислав и Казацкое в Херсонска област. Същевременно обстрелва населени места в близост до линията на съприкосновение. Сред тях са: Малиновка, Гуляйполе, Билохорие, Новоданиловка, Новоандреевка, Новопавловка, Малые Щербаки и Камянское в Запорожка област; Золотая Балка, Михайловка, Антоновка, Чернобаевка в Херсонска област и град Херсон.

ISW: Русия е в паника от украинската контраатака

ISW: Русия е в паника от украинската контраатака

Зеленски: Все още чакаме обещаната от Запада военна помощ

Въоръжените сили на Украйна се активизираха само в определени участъци на фронта. Това съобщи в събота заместник-командирът на 2-ри армейски корпус, командващ специалните сили на "Ахмат" Апти Алаудинов, цитиран от ТАСС.

По-рано съветникът на изпълняващия длъжността глава на Донецката народна република (ДНР) Ян Гагин заяви, че украинските войски са се засилили по цялата линия на съприкосновение.

"Войските на въоръжените сили на Украйна не са се активирали по цялата линия на съприкосновение, само в отделни райони и дори тогава ситуацията не е претърпяла съществени промени, каза Алаудинов. Ситуацията в нашата област е абсолютно овладяна", каза още Алаудинов.