Украинските сили вероятно са пробили някои руски линии при локални контраатаки край Бахмут, което предизвика реакциите на финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и на руското министерство на отбраната (МО). Командващият Източната група сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че руските сили са се оттеглили до два километра зад руските линии в неуточнени сектори на фронта Бахмут.

Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Потвърждението на Сирски за украинските успехи предизвика отговора на Пригожин, който заяви, че украинските сили са започнали контраофанзива и са си върнали три километра земя в и около Бахмут.

Руското МО призна за необичайно бързите украински контраатаки, като заяви, че руските сили са отблъснали осем наземни атаки и три разузнавания в посока Донецк, но отрече съобщенията, че украинските сили са пробили руските отбранителни линии.

Реакциите на Пригожин и МО отразяват засилената паника в руското информационно пространство във връзка със спекулациите за планирани украински контранастъпления и свидетелстват за повишена загриженост сред ръководството на "Вагнер" и МО на Русия, както и отразяват указанията на Кремъл да се избягва омаловажаването на украинските успехи.

Разполагането на нискокачествени руски сили по фланговете около Бахмут подсказва, че руското МО до голяма степен се е отказало от целта да обкръжи значителен брой украински сили там. Руското МО вероятно е започнало по-широко деприоритизиране на усилията за Бахмут към януари 2023 г., когато МО е прекъснало усилията за набиране на военнослужещи от групата "Вагнер", което вероятно е подтикнало Пригожин да активизира усилията за Соледар-Бахмут през януари и да се оплаче публично от липсата на подкрепа от страна на МО за неговите усилия от февруари 2023 г.

Руското МО обаче за кратко време отдели повече ресурси за фронтовата линия Бахмут през март и април, като изпрати танкове Т-90 и руски въздушно-десантни сили (ВДВ) в района на Бахмут и назначи мобилизирани резервисти във "Вагнер".

На 24 април Пригожин заяви, че руското МО е разположило само нередовни и деградирали части за удържане на фланговете на Бахмут, а неспособността на тези части да изпълнят дори тази ограничена мисия показва, че руските флангове в Бахмут и други подобни райони на фронта вероятно са уязвими за украински контраатаки.

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

В САЩ гледат с недоверие на "театралността" на Пригожин

Разпределението на силите на МО, съчетано с промените в геометрията на бойното пространство, също предполага, че опасността от обкръжаване на значителни украински сили в Бахмут от страна на Русия може би е отминала.

Силите на "Вагнер" вероятно ще продължат да провеждат фронтални атаки в Бахмут, което ще позволи на украинските сили да проведат организирано изтегляне от застрашените райони в по-плитка частична обкръженост, вместо да се изправят пред мащабно обкръжение.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от повече време, за да започне контраофанзива, тъй като чака доставката на обещаната военна помощ.

Зеленски заяви пред Би Би Си, че част от очакваното военно оборудване не е пристигнало в Украйна и че въпреки че украинските сили са готови за контраофанзива, Украйна ще понесе твърде много жертви.

Зеленски също така заяви, че украинската контраофанзива е важна, за да се предотврати замразяването на войната от страна на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга предвоенните оправдания на Кремъл за войната, като заяви, че руската "специална военна операция" е започнала като "конфликт между Русия и Украйна". Той заяви, че Русия "частично" е постигнала целите за "защита" на хората в Донбас, но добави, че Русия все още е далеч от пълното постигане на тези цели.

ISW: Украинците атакуват в Бахмут

ISW: Украинците атакуват в Бахмут

Кремъл кърпи загубите в бойните си части

Той заяви, че в началото на войната е било "трудно да се повярва", че НАТО, САЩ и европейските държави ще се "намесят в този конфликт". ISW по-рано съобщи, че Кремъл е започнал да променя вътрешния си наратив, за да твърди, че Русия се бори само срещу НАТО, в опит да създаде информационни условия за потенциални руски военни провали по време на планираното украинско контранастъпление.

Изявлението на Песков съответства на новия руски разказ, но противоречи на изявленията на руския президент Владимир Путин преди инвазията от 24 февруари 2022 г. На 21 февруари 2022 г. Путин заявява, че Русия "не се бори с украинския народ", и твърди, че Украйна е станала заложник на своите "западни господари".

Руската предвоенна обосновка на инвазията разчиташе до голяма степен на представянето на заплахата от НАТО за Русия, която уж произлиза от Украйна.

Неназовани източници от Кремъл твърдят, че неотдавнашната реторика на Wagner Group Евгений Пригожин "сериозно тревожи висшето ръководство" на Русия. Двама източници от Кремъл заявиха пред руското опозиционно издание "Медуза", че Кремъл разглежда опитите на Пригожин да шантажира руското МО на 5 май като "сериозна заплаха" и че Пригожин не действа в интерес на Кремъл.

Пригожин: Украинското контранастъпление върви с пълна пара

Пригожин: Украинското контранастъпление върви с пълна пара

Той предупреди за настъпление и в руски територии

Един от събеседниците заявява, че Пригожин се е ангажирал да обяви Бахмут за лична победа, за да има влияние върху руското МО. Според съобщенията Кремъл е изразил допълнителна загриженост във връзка с подигравката на Пригожин на 9 май с фигурата на "щастливия дядо", който е отговорен за бъдещите руски поколения.

На 9 май ISW прецени, че Пригожин вероятно е имал предвид Путин, а източник от Кремъл твърди, че изявлението на Пригожин е било директен намек за Путин. Вторият събеседник обаче твърди, че реториката на Пригожин не може да се тълкува като "директна атака" срещу Путин. На 10 май Пригожин се опита да омаловажи първоначалните си изявления, като заяви, че "щастливият дядо" не се отнася за Путин.

Източниците отбелязват, че ескалиращото поведение на Пригожин вероятно е резултат от невъзможността му да спази неуточнен краен срок за залавянето на Бахмут. Един от източниците твърди, че Пригожин обвинява конвенционалните части, за да избегне поемането на отговорност за това, че не е успял да изпълни "личното си обещание" да превземе Бахмут.

Събеседниците отбелязаха, че Пригожин може да е преминал "червените линии" на Кремъл и да е отблъснал поддръжниците си в руския вътрешен кръг.

Съобщава се, че Пригожин губи контакт с един от своите покровители - руския милиардер и "личен банкер" на Путин Юрий Ковалчук. Съобщава се, че Ковалчук е бил един от водещите гласове, подкрепящи пълномащабната инвазия в Украйна, след като е развил силни отношения с Путин по време на пандемията от Covid-19.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин

Източниците отбелязват, че руските пропагандисти са получили указание да дискредитират Пригожин като предател, ако той продължи да критикува Кремъл - усилие, което досега се е проваляло.

Източниците оценяват, че Пригожин не е изложен на риск, докато "Вагнер" все още е на фронтовата линия, което позволява на Пригожин да контактува с Путин.

Руското министерство на отбраната (МО) опроверга официалните украински и американски съобщения, че системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" е свалила ракета "Кинжал" през нощта на 4 май.

Кремълската информационна служба ТАСС съобщи на 11 май, че "високопоставен източник в руското МО" е отрекъл съобщенията, че Украйна е прихванала ракета "Кинжал". Командващият украинските ВВС Николай Олешчук е съобщил, че украинските сили са използвали системата Patriot, за да свалят ракета "Кинжал" във въздуха над Киевска област през нощта на 4 май.

Руското МО опроверга това съобщение едва след като на 9 май Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е свалила руска ракета "Кинжал".

Руските окупационни власти завземат катедралата на Украинската православна църква в Симферопол, тъй като потисничеството над Украинската православна църква в окупирания от Русия Крим продължава.

Комисарят на Кримската епархия на Православната църква на Украйна, Симферополският митрополит Климент, и кримският журналист Андрий Щекун съобщават на 11 май, че представители на руския Фонд за държавна собственост на Република Крим и други окупационни власти са разбили вратите на църквата и са започнали да крадат имуществото на катедралата.

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Той не иска да "разваля" парада днес

ISW и преди е съобщавала за религиозните репресии на Русия на територията на окупирана Украйна.

Основни изводи

  • Украинските сили вероятно са пробили някои руски линии при локални контраатаки край Бахмут, което е предизвикало реакции от страна на финансиста на Wagner Group Евгений Пригожин и руското министерство на отбраната (МО).
  • Разполагането на нискокачествени руски сили по фланговете около Бахмут предполага, че руското МО до голяма степен се е отказало от целта да обкръжи значителен брой украински сили там.
  • Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от повече време за започване на контранастъпление, тъй като чака доставката на обещаната военна помощ.
  • Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков противоречи на предвоенните кремълски оправдания за войната, като твърди, че руската "специална военна операция" е започнала като "конфликт между Русия и Украйна".
  • Неназовани източници от Кремъл твърдят, че неотдавнашната реторика на Група "Вагнер" на Евгений Пригожин "сериозно тревожи висшето ръководство" на Русия.
  • Руското министерство на отбраната (МО) опроверга украинските и американските съобщения, че системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" е свалила ракета "Кинжал" в нощта на 4 май.
  • Руските окупационни власти конфискуваха катедралата на Украинската православна църква в Симферопол, тъй като потисничеството над Украинската православна църква в окупирания от Русия Крим продължава.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина.
  • Съобщава се, че украинските сили са продължили да провеждат локални контраатаки в района на Бахмут.
  • Руските сили са атакували украински позиции западно от Хуляйполе и в Херсонска област.
  • Русия трябва да произвежда над 29 млн. снаряда годишно, за да задоволи исканията на финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин "Вагнер" да използва 80 000 снаряда на ден - 13 пъти повече от годишното производство на Русия преди нахлуването.
  • Руските официални лица продължават да заплашват и да се опитват да манипулират международните хуманитарни усилия, като заплашват да разпуснат инициативата "Черноморско зърно", чийто срок изтича на 18 май.