Руският президент Владимир Путин постоянно използва призивите за преговори, за да изолира Украйна от подкрепата на западните партньори.

Това пише в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че руският диктатор се стреми да използва всяко прекратяване на огъня и възможността за диалог, за да даде на военните си време да се възстановят и по този начин да лиши Украйна от инициативата.

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличавало рисковете от конфликт

"Въпреки това споразумение за прекратяване на огъня, което да бъде постигнато достатъчно бързо, за да позволи на руските войски да си починат и да се превъоръжат през тази зима, е малко вероятно", посочва ISW.

Експертите подчертаха, че е необходимо време за договаряне на трайно прекратяване на огъня на целия театър на военните действия и че Русия и Украйна са много далеч една от друга, за да постигнат подобно споразумение.

"По-вероятно е Путин да разпалва дискусиите за прекратяване на огъня най-вече като част от информационна операция, целяща да засили разделението между Украйна и нейните поддръжници, като представи Киев като нежелаещ да разговаря", допълват от Института за изследване на войната.

ISW: Думата на Путин тежала повече от указ за мобилизацията

ISW: Думата на Путин тежала повече от указ за мобилизацията

Официално според Кремъл почти няма дезертьори

Русия може да предостави на Иран модерно военно оборудване и компоненти, включително хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, в замяна на високопрецизни оръжейни системи, които възнамерява да използва във войната срещу Украйна.

"През следващата година Русия може да изпрати на Иран изтребители Су-35 и да се опита да създаде съвместна руско-иранска производствена линия за безпилотни системи в Русия", отбелязват анализаторите.

Позовавайки се на изявления на служители на американското разузнаване от 19 ноември, ISW посочва, че през есента Русия и Иран са финализирали споразумение за производството на ирански безпилотни самолети на руска територия.

"На 9 декември един руски блогър съобщи, че според данните от наблюдението на въздушния трафик на 8 декември иранските товарни самолети са възобновили полетите си до Москва след кратко прекъсване", съобщават експертите.

В доклада се допълва, че руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин се е срещнал с началника на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Мохамед Багери в Техеран на 3 декември.

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Това е първо признание, че Москва атакува целенасочено инфраструктурни обекти

Те очевидно са обсъждали продажбата на ирански безпилотни самолети и ракети на Русия, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна.

"Руската армия все повече разчита на оръжейни системи иранско производство поради изчерпването на собствения си арсенал от високопрецизни оръжейни системи", заключава Институтът за изследване на войната.

Основни констатации на ISW:

  • Позицията на Путин в руското информационно пространство продължава да се колебае между подкрепата за руското Министерство на отбраната (МО) и подкрепата за националистическата и провоенна общност на milblogger.
  • Независимо разследване на руската служба на Би Би Си и независимото руско издание "Медиазона" установи, че членовете на руските национални републики са изпращани в Украйна несъразмерно по-често от етническите руснаци, но етническите руснаци са убивани пропорционално на представителството им в руското население.
  • Руските власти засилиха съществуващото законодателство, за да потиснат вътрешното несъгласие.
  • Високопоставени американски служители заявиха, че Русия предоставя безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа на Иран в замяна на произведени в Иран оръжейни системи.
  • Руските войски установиха отбранителни линии край Сватовое, а украинските сили проведоха сухопътна офанзива край Кремена.
  • Руските сили продължиха наземните атаки край Бахмут и Авдеевка.
  • Възможно е руските сили да са заели позиции на остров западно от Херсон в река Днепър.
  • Кампанията на украинските войски за блокиране на руски военни средства и логистични центрове в Южна Украйна вероятно е влошила състоянието на руските сили, техните логистични линии и руския морал като цяло.
  • Путин потвърди изявленията си, че Русия няма да проведе втора вълна на мобилизация на фона на продължаващите опасения в руското общество.
  • Окупаторите продължават да засилват физическия, правния и социалния контрол върху завзетите територии.