Лидерът на Кремъл Владимир Путин се опитва да се освободи от отговорност и все по-често заявява, че Русия иска да прекрати войната срещу Украйна възможно най-скоро.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Във връзка с решението на Вашингтон да предаде на Киев ЗРК "Пейтриът" Владимир Путин увеличи броя на изявленията си, насочени към намаляване на западната помощ за сигурност на Украйна.

Анализаторите отбелязват, че Путин започва истерично да обвинява САЩ, че "удължават" войната, и се опитва да ги убеди, че американските системи за противоракетна отбрана "няма да изпълнят" целите си.

Путин: Всички конфликти трябва да приключват с дипломатически преговори

Путин: Всички конфликти трябва да приключват с дипломатически преговори

Обяснява, че колкото по-скоро руските противници разберат това, толкова по-добре

От падането на Лисичанск на 3 юли руските военни не са постигнали значителни победи", пише ISW.

Анализаторите на института смятат, че един от тези, които Путин обвинява за неуспехите, е началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, който преди ден се появи за първи път самостоятелно от много време.

Герасимов се обърна към чуждестранните военни аташета и популяризира първите оправдания за войната: "неонацизма" в Украйна и "подготовката на Киев за нападение над Донбас и Крим".

Кремъл се въздържа да покаже Герасимов на обществеността в продължение на почти десет месеца, до 17 декември, а сега, когато войната навлиза във втората си година, вероятно се опитва да го представи отново като още една фигура, отговорна за тази война, посочва ISW.

От своя страна Кремъл отдавна манипулативно представя всяка западна помощ за Украйна като ескалация, се посочва в доклада на ISW.

Вместо това, обясняват експертите, системата "Пейтриът" ще укрепи способността на Украйна да защитава критичната инфраструктура от руски ракетни атаки, които целят да причинят страдания на цивилни граждани.

""Пейтриът" също така ще попречи на опитите на Путин да принуди Украйна да преговаря по неговите условия", допълват от Института за изследване на войната.

В същото време, посочват анализаторите, диктаторът подчертава, че Руската федерация няма да увеличава темповете на специалната военна операция (СВО), тъй като това би довело до "неоправдани загуби".

"Тези изявления са част от консолидираните усилия за оправдаване на скъпоструващите военни усилия на Путин пред руската вътрешна аудитория, която все по-често прави по-големи жертви, за да постигне нереалистичните цели на Кремъл", обяснява ISW.

ISW: Путин говори за ядрено оръжие, за да успокои руснаците

ISW: Путин говори за ядрено оръжие, за да успокои руснаците

Шойгу готви нова мобилизация, но този път от Москва и Санкт Петербург

Експертите припомниха, че от превземането на Лисичанск на 3 юли досега руската армия не е постигнала значителни победи в Украйна.

"През последните дни Путин и представители на руското министерство на отбраната неколкократно се изказаха и предложиха неясни оправдания за военните неуспехи, вероятно и с цел да омаловажат последиците от една продължителна война", се казва още в доклада.

Основни изводи на Института за изследване на войната:

 • Путин продължава да отказва да се отнася към украинския президент Владимир Зеленски като към равноправен и суверенен партньор, което още веднъж показва, че не се интересува от сериозни преговори.
 • Путин засили съществуващата информационна операция на Русия, насочена към намаляване на западната помощ за сигурността на Украйна.
 • Валерий Герасимов, началник на руския генерален щаб, се опита да възроди опроверганата руска версия, че Кремъл е нахлул в Украйна, за да "попречи на Украйна да атакува" окупираните от Русия Донбас и Крим.
 • Кремъл заяви, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил фронтовата линия в Украйна за втори път в рамките на една седмица, вероятно за да отблъсне критиките, че Шойгу не е военен лидер.
 • Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", продължава да се опитва да издигне авторитета на военната компания, за да се утвърди като централна фигура в руското ултранационалистическо провоенно общество.
 • Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси проведе разговори с руски представители относно създаването на зона за безопасност около Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).
 • Руските сили продължават да извършват ограничени контраатаки по линията Кременна-Сватово, докато украинските сили продължават контраатаките край Кременна.
 • Руските сили продължават офанзивата край Бахмут и Авдеевка.
 • Руските войски затягат мерките за сигурност в Херсонска област и Крим, опасявайки се от украински контраатаки.
 • Високопоставен руски служител отхвърли твърденията за втора вълна на мобилизация на фона на продължаващите усилия за криптомобилизация.
 • Украинските партизани продължават да нанасят удари по руските окупатори и колаборационисти.