Институтът за изследването на войната, базиран във Вашингтон, (ISW) потвърждава информацията на украинския генщаб, че руските военни вероятно са взели решение да се изтеглят напълно от позициите си около град Харков.

Решението най-вероятно е взето в следствие на украинските контраатаки и ограничената наличност на подкрепления.

През последните няколко дни руските части като цяло не са се опитвали да задържат позиции срещу контраатакуващите украински сили, с няколко изключения. Докладите на западни разузнавания показват, че Москва се е съсредоточила върху провеждането на организирано изтегляне и поставя като приоритет връщането на руснаците.

Зеленски не прави прогнози колко ще продължи войната

Зеленски не прави прогнози колко ще продължи войната

"Украинските сили правят всичко по силите си, но това зависи и от целия свободен свят"

С втора информация за деня ISW прогнозира, че руският президент Владимир Путин вероятно възнамерява да присъедини окупираните южна и източна Украйна директно към Руската федерация през следващите месеци. След това той вероятно ще заяви, че руската доктрина, разрешаваща използването на ядрени оръжия за защита на руската територия, се прилага и за тези новоприсъединени територии. Подобни действия биха заплашили Украйна и нейните партньори с ядрено нападение, ако украинските контрадействия за освобождаване на окупираните от Русия територии продължат.

Възможно е Путин да вярва, че заплахата или използването на ядрени оръжия ще възстанови руското армейско възпиране, след като катастрофата, която преживява в Украйна и разрушените конвенционални способности на Русия.

И Британското министерство на отбраната в тазсутрешния си анализ заявява, че политическите планове на Русия за Украйна са се провалили.

Фактът, че Русия е успяла да установи лоялно ръководство само в един украински град - Херсон - показва неуспеха на руската инвазия по отношение на политическите цели, които се очакваше да постигне - провеждането на инсценирани референдуми, които да поставят повечето украински региони под дългосрочен руски контрол, е констатацията на британското разузнаване. Дори и такъв референдум да се проведе в Херсов, Русия със сигурност ще манипулира резултатите. Именно тази констатация обаче поставя по-скоро въпроса, а от тук нататък какво?