Институтът за изследване на войната (ISW) публикува в неделя съкратена актуализация, посветена на продължаващите усилия на руския президент Владимир Путин да търси пълна победа в Украйна, която той изглежда уверен, че може да постигне с времето.

Изглежда, че Путин отхвърля все по-разпространената в западния свят идея, че настоящите военни реалности изискват или подкрепят разрешаване на конфликта чрез преговори. Нито Украйна, нито Западът са го убедили, че трябва да обмисли приемането на някакво извънрамково или компромисно споразумение.

Вместо това, Путин остава фокусиран върху постигането на първоначалните си военни цели чрез продължителен конфликт, в който той печели или чрез налагане на волята си на Украйна със сила, или чрез пречупване на волята на Украйна след изоставянето на Киев от Запада.

Многобройните успешни украински контраофанзиви са почти сигурно необходими, но не са достатъчни нито за убеждаване на Путин да преговаря при приемливи условия, нито за създаване на военни условия на място, достатъчно благоприятни за Украйна и Запада, така че продължаващите или подновени руски атаки да представляват приемлива заплаха за Украйна или НАТО.

Резултатите от войните често всъщност се определят на бойното поле с преговори, които просто ратифицират военните реалности. Путин вероятно има един такъв пример ясно в съзнанието си - Втората световна война в Европа. Тази война приключи едва, когато съюзническите сили победиха напълно германската армия и съветските войски останаха в останките на Берлин. Япония се предаде няколко месеца по-късно, след като САЩ демонстрираха това, което изглеждаше като способност да унищожат страната напълно - и едва след като японската армия беше загубила способността да прави повече от това да налага жертви на САЩ в процеса на загуба.

Още по-назад в историята, мирът, който сложи край на трите войни за обединение на Германия, Гражданската война в САЩ и Наполеоновите войни, също просто ратифицира реалностите, създадени от решителните военни победи. Дори най-скоро приключилата война се придържаше към този модел. Оттеглянето на САЩ от Афганистан беше последвано от решителна военна победа на талибаните, която сложи край на този конфликт засега без официален договор или споразумение, ратифициращо този резултат.

Историята предлага много контрапримери, разбира се, включително Дейтънското споразумение, което сложи край на босненския конфликт и разрешаването на арабско-израелската война от 1973 г. Но просто не е така, че всички войни завършват с договорени споразумения, особено ако под "договорени споразумения" се разбира взаимно признаване на невъзможността за постигане на желаните цели чрез военна сила.

Путин инициира настоящата война и е ключовият актьор, който трябва да реши, че не може да постигне целите си с военна сила и вместо това трябва да се ангажира с преговори за разрешаване на конфликта, ако войната иска да приключи по този начин. Войната ще се проточи, докато Путин вярва, че може да наложи волята си на Украйна, като воюва или пречупи волята на украинците да се бият след изоставянето им от Запада.

Путин продължава да изяснява с думи и дела, че все още не е стигнал до подобно заключение, въпреки неуспехите на големите му военни усилия тази зима. Усилията му да замрази Украйна и Европа да се предадат през зимата се оказаха безрезултатни и руските зимно-пролетни офанзиви, които трябваше да осигурят границите на Луганска и Донецка област, са в кулминация.

Руската армия е ангажирала огромното количество от 300 000 резервисти, мобилизирани през есента на 2022 г., както и 40 000 затворници, наети в Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", в многодивизионна офанзива по цялата линия в Луганска и Донецка области.

Украински експерти виждат скорошен край на ЧВК "Вагнер"

Украински експерти виждат скорошен край на ЧВК "Вагнер"

Сериозни загуби и невъзможност от компенсирането им на фронта

Резултатите от тези усилия са напълно невпечатляващи. Руските сили не са спечелили значителен терен в Луганск. Войските на "Вагнер" превзеха част от град Бахмут и извършиха непълно обграждане, но и това досега не успя да убеди украинските командири да се изтеглят от джоба на Бахмут.

Силите на Донецката народна република (ДНР), сега подсилени от конвенционални руски войски, извършиха подобно непълно движение около Авдиевка. Офанзивите срещу Въгледар в западната част на Донецка област на практика не постигнаха никакви победи при огромни загуби на жива сила и техника.

Руското блогърско пространство и руските, украинските и западните медии са пълни с дискусии за предстоящата украинска контраофанзива, за която единствените истински въпроси изглеждат кога и къде ще се случи.

Това би бил подходящ момент за Путин да заключи, че Русия не може да наложи волята си на Украйна със сила и че той трябва да търси компромисно решение. Той обаче очевидно не е стигнал до такова заключение.

Вместо това, Путин удвоява ангажимента си да надвие Украйна военно и/или да проточи войната чрез мобилизиране на отбранителната индустриална база на Русия и подновяване на различни схеми за криптомобилизация, за да генерира подновена бойна мощ. Речта на Путин от 25 март продължи продължилите месеци усилия за мобилизиране на руската военна индустрия за продължителна война.

Това усилие и неговата реч също имат за цел да представят Русия (фалшиво) като модерното въплъщение на Сталиновия Съветски съюз, способен да затрупа враговете си с неудържими маси от хора и техника, въпреки очевидното нежелание на Путин действително да постави Русия напълно на бойна основа. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу започна тези усилия в края на 2022 г. и ги продължи през тази година, а Путин ги засилва.

Руснаците очевидно се опитват да мобилизират военната си индустрия и със сигурност ще генерират някои подобрения. Преувеличените твърдения и нереалистичните цели, които Путин и Шойгу направиха и поставиха, имат за цел отчасти да представят по-голяма сила и потенциал, отколкото Русия има. Те обаче не отразяват предизвикателствата, пред които е изправена Русия при придобиването на основни военни материали в лицето на западните санкции и недостига на квалифицирана работна ръка. Последното предизвикателство става още по-остро от необходимостта Русия да балансира между мобилизирането на млади мъже за борба и задържането им в работната сила.

Това, че Путин трябва да мобилизира руската отбранителна индустрия сега, е изненадващо само с това, че му отне толкова много време, за да започне. Фактът, че той не придружава тази мобилизация с каквото и да е предложение, че би обмислил компромисен мир - особено след като изглежда, че китайският премиер Си Дзинпин предложи да помогне за преговорите по време на високопоставено и драматично посещение в Москва - показва, че Путин остава ангажиран да постига целите си със сила.

Продължаването на руските настъпателни операции около Бахмут и Авдиевка, както и по фронтовите линии на Луганск и западен Донецк, е допълнителен показател, че Путин остава отдаден на победата в една продължителна война, чийто изход се определя до голяма степен от военните реалности на място. Тези атаки вече са станали не просто безсмислени, но всъщност вредни за руските подготовки за следващата фаза на тази война, която ще се върти около предстоящата украинска контраофанзива.

Руските сили може или не могат да изгонят украинските войски от Авдиевка или Бахмут,  тъй като им липсва способността да изоплзват къв напредък. Изглежда, че руснаците имат малка вероятност да постигнат печалби, които са дори тактически значими в западен Донецк или по по-голямата част от линията Луганск - въпреки това атаките във всички тези райони продължават.

Продължаването на тези руски настъпателни операции от Путин в настоящия оперативен и стратегически контекст се равнява на стратегическа злоупотреба. Той изразходва оскъдната руска бойна мощ в преследване на безсмислени от оперативна гледна точка печалби, вместо да поставя условия за получаване и поражение на украинска контраофанзива, която всички изглежда очакват скоро.

Упоритостта на Путин да се придържа към тези офанзивни операции обаче може да има смисъл в един продължителен конфликт, по време на който подкрепата на Запада за Украйна намалява или приключва. Путин може дори да има предвид тези операции, за да постави условия за уреждане чрез преговори при условия, които той вече е формулирал, които включват международно признаване на анексирането от Русия на всички области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон; украински "неутралитет"; "демилитаризация" на Украйна; и "денацификацията" на украинското правителство. Той може да притиска своите командири да продължат атаките, които стават все по-безсмислени в краткосрочен план, защото той признава, че може да се надява да удовлетвори претенциите си върху неокупираните райони на четирите области, които е анексирал, само ако силите му действително ги превземат. В този смисъл той може наистина да се стреми да постави условия за споразумение чрез преговори. В този случай обаче става ясно, че той все още трябва да вярва, че може да наложи желаното от него разрешение на конфликта на Украйна и Запада чрез военна сила — или като убеди Украйна да се предаде — и че той не желае да приеме кратко разрешение от заявените от него цели (които включват територии, които руските сили все още не контролират) в този момент.

Следователно успешна поредица от украински контраофанзиви, а не само една, е почти сигурно необходима, но не и достатъчна, за да убеди Путин да започне преговори при условия, различни от постигането на всички заявени от него цели. Украинските сили трябва да покажат, че могат да направят това, което руските сили не могат, а именно да променят реалностите на място чрез военни действия. Те трябва допълнително да навредят на руската военна мощ в Украйна до точката, в която да стане ясно на Путин и на вътрешния кръг, който го подкрепя в тази война, че руските въоръжени сили не могат да се надяват да подобрят изхода от войната чрез продължаване на битките. Ето защо множеството големи украински победи на оперативно ниво вероятно са от съществено значение за създаването на каквато и да е перспектива за уреждане чрез преговори на настоящия конфликт или за принуждаването на Путин да приеме неблагоприятните военни реалности без официално уреждане.

Има основание да се очаква, че украинските сили всъщност могат да постигнат победи чрез контранастъпление. Украйна започна две големи контранастъпателни операции в тази война, без да броим доброволното изтегляне на руските сили от района на Киев. Успяха да си върнат големи райони, първо в Харков и след това в западен Херсон.

Различни анализатори изразиха различни мнения за това дали украинските сили могат да проникнат в подготвените руски отбранителни позиции и изразиха други опасения относно перспективите за украински успехи. Остава обаче случаят, че докато руските сили демонстрираха, че не могат да постигнат значителни печалби на този етап от войната, украинските сили все още не са се провалили в подобен опит.

Далеч не е ясно обаче, че Путин някога ще приеме тези военни реалности. Той може да реши да продължи да се бие, със или без пауза, толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигне всичките си цели. Неговата реторика и действия, както и миналите му модели със сигурност предполагат тази възможност. Следователно споразумение чрез преговори може да се окаже непостижимо, защото Путин няма да приеме реалността, че той всъщност не може да завладее Украйна.

Украйна и Западът ще трябва да създадат военни реалности, които позволяват прекратяване на военните действия при условия, които те могат ефективно да наложат на Путин в този случай. Украинските сили, правилно подкрепени от колективния Запад, могат да си върнат терена, който е стратегически жизненоважен за военното и икономическото оцеляване на Украйна и който би бил от съществено значение за подновяване на руските офанзиви при благоприятни за Москва условия.

Вероятно има линия по-къса от пълното възстановяване на украинския контрол над цялата окупирана украинска територия, която може да бъде основа за продължително прекратяване на военните действия при условия, приемливи за Украйна и Запада, но тази линия не е близо до сегашния фронт линии стоят.

Като се остави встрани сталинистката реторика на Путин, той показа забележителна загриженост относно опасността да тласне Русия твърде далеч и да създаде заплаха за стабилността на неговия режим. Украйна и Западът не трябва да разчитат, че волята на Путин ще бъде пречупена по какъвто и да е начин, но също така не трябва да отхвърлят възможността той в даден момент да реши, че рисковете от продължаване на битката вече не са оправдани.

Путин обаче не поставя други условия за преговори на масата, освен пълния успех на Русия. Той не предприема военните мерки, които биха били благоразумни, ако сериозно искаше някакво договорено извънрамково или компромисно споразумение. Настоящите фронтови линии биха създали много благоприятни условия за подновяване на руските нашествия, ако Путин предложи да ги приеме като граница на прекратяване на огъня - но той очевидно не желае да го направи.

Следователно изборите пред Украйна и нейните западни поддръжници в този момент са относително ясни. Украйна може едностранно да прекрати бойните действия, дори когато руските атаки по земя и въздух продължават, което би довело до катастрофално поражение и което почти никой не препоръчва. Украинските сили могат да продължат да се бият по много ограничен начин, за да задържат това, което имат сега. Това ще насърчи Путин да продължи усилията си за постигане на пълна военна победа.

Петима загинали при нощните руски обстрели в Украйна

Петима загинали при нощните руски обстрели в Украйна

На-малко 25 ранени

Или могат да започнат последователни контраофанзивни операции с двойната цел да убедят Путин да приеме договорен компромис или да създадат достатъчно благоприятна за Украйна военна реалност, така че Киев и неговите западни съюзници да могат ефективно да замразят конфликта сами, независимо от решенията на Путин. Това са възможностите, пред които са изправени Украйна и Западът, докато Путин продължава да вярва, че може да наложи волята си със силата на руското оръжие през колкото и дълъг период да е готов да се бие.