Конвенционални руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата "Вагнер", за да поддържат офанзивата в Бахмут, след като офанзивата достигна кулминацията си с превземането на Соледар около 12 януари. Нападението на "Вагнер" над Бахмут вероятно е кулминирало с нейното нахлуване в Соледар. Силите не са постигнали значителни победи от превземането на Соледар около 12 януари. Конвенционалните руски части сега участват в боевете в Бахмут, за да съживят руската офанзива там. Бойни кадри, публикувани на 20 януари, показват, че руските въздушнодесантни сили действат около Бахмут с руска BMD-4M - нишова механизирана техника.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Руски източник съобщи, че елементите на "Вагнер" и руски сили са провели съвместни операции в Бахмут на 27 декември. Руското министерство на отбраната все по-често съобщава, че от началото на януари 2023 г. руските сили действат в района на Бахмут, което показва, че конвенционалните руски сили се увеличават, ако не и заменят вероятните кулминационни сили на "Вагнер" в района. Силите на групата  - особено затворниците - са дали тежки жертви в Бахмут от есента на 2022 г. ISW се позовава на анонимен американски служител, който е заявил на 5 януари, че от силите на групата има повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут. Украински официални лица твърдят, че руската офанзива не е достигнала кулминация.

ISW по-рано предположи, че битката там е била кулминационна, но сега счита, че руснаците ангажират конвенционални части, за да продължат битката. Руските сили се опитват да попречат на Украйна да си върне инициативата, вероятно преди планираната решителна руска офанзива в Донбас.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов заяви на 22 декември, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху превземането на Донецка област, което вероятно ще доведе до превземане на ключови позиции в западната Луганска област и североизточната Донецка област, за да достигнат до административните граници на областите. Руските сили възобновиха наземните атаки в района на Въгледар (който неуспешно се опитаха да достигнат в края на октомври 2022 г.) и провеждат малки атаки в Запорожка област и около град Донецк. Те провеждат широкомащабната настъпателна операция на Бахмутската фронтова линия като текущо основно усилие и отбранителна операция, засега, на линията Сватове-Креминна.

Локализираните атаки срещу Въгледар и селища в Донецка и Запорожка област вероятно имат за цел да разпръснат украинските войски и да създадат условия за решителна руска офанзива в западната част на Луганска област, както ISW писа по-рано.

По-вероятно е руснаците да възнамеряват да продължат няколко фази на настъпателни операции, кулминиращи с осигуряване на границите на Донецка и Луганска области. Тези фази вероятно ще изискват от шест до 12 месеца руска кампания, ако изобщо са възможни, екстраполиране от минали руски оперативни модели и приемане на по-високи нива на руска бойна мощ и способности, отколкото ISW наблюдава от началото на войната.

На руските сили вероятно им липсва необходимата бойна мощ. Няма доказателства, които да подсказват, че руските сили са възстановили достатъчна бойна мощ от загубите си в ранните фази на войната, за да позволят на руските сили да провеждат едновременни широкомащабни механизирани офанзиви през следващите няколко месеца. Руските военни не са демонстрирали способността да провеждат едновременни настъпателни операции с комбинирани оръжия от началото на 2022 г. Руските сили изпитват нарастващ недостиг на артилерийски боеприпаси, което би им попречило да повторят тази тактика.

Нещо повече, малко вероятно е конвенционалната руска армия да е готова да поеме загубите, които тактиката на човешката вълна нанесе на затворниците на "Вагнер". Следователно способността на руснаците да извършват бързи настъпления по множество оси тази зима и пролет е много съмнителна.

ISW: "Вагнер" използва затворници като пушечно месо в Украйна

ISW: "Вагнер" използва затворници като пушечно месо в Украйна

Украйна очаква руска атака през пролетта

Конвенционалната руска армия все още трябва да претърпи значителна реконструкция, преди да си възвърне способността да води ефективна маневрена война. Плановете на руското Министерство на отбраната (МО) за значително увеличаване на размера на руската армия с 12 нови маневрени дивизии ще отнемат поне до 2026 г., ако това усилие изобщо успее.

Украинската загуба на Въгледар, ако се случи, вероятно няма да предвещава незабавен руски пробив на множество линии на настъпление в Донецк или на театъра като цяло, следователно. Пролетният дъждовен сезон в Украйна (който обикновено се случва около април) ще влоши пригодността на терена за маневрена война. Ако руските сили се опитат да извършат едновременни механизирани офанзиви през следващите два месеца, те вероятно ще попречат на усилията на Украйна да проведе контранастъпление в краткосрочен план, но такава руска офанзива вероятно ще кулминира преждевременно през пролетния дъждовен сезон (ако не и преди), преди да постигне оперативно значимо ефекти. След това кулминацията на руските сили ще създаде благоприятни условия за украинските сили да се възползват от собствената си контранастъпление в края на пролетта или лятото на 2023 г. Освен това Украйна ще види нарастващи ползи от включването на западни доставки на танкове, които току-що бяха обещани.

Поради това е много малко вероятно руснаците да постигнат оперативно решителни успехи в своите настоящи и вероятно предстоящи настъпателни операции, въпреки че е вероятно да постигнат тактически и вероятно дори оперативно значителни печалби. Украйна много вероятно ще се окаже в добра позиция, от която да провежда успешни контраофанзивни операции след кулминацията на руските офанзиви преди или по време на пролетния дъждовен сезон - винаги като се предполага, че украинците не изпреварват или прекъсват руските офанзиви с контраофанзива от собствени.

Намаляващата зависимост на руската армия от силите на "Вагнер" около Бахмут вероятно намалява влиянието на финансиста на групата Евгений Пригожин. ISW оцени на 22 януари, че Кремъл вероятно се е обърнал към нередовните сили на Пригожин, за да премине през тежък период след кулминацията на офанзивата на руските конвенционални сили в Луганска област през лятото на 2022 г., което подведе Пригожин да надцени значението си в руската армия и политически сфери.

Кремъл обаче няма да има нужда да успокоява Пригожин, ако руските конвенционални сили продължат да поемат отговорност за фронтовата линия на Бахмут. ISW съобщи, че Кремъл вероятно вече бавно прекратява привилегиите му. Герасимов и руското Министерство на отбраната (МО) също предприеха нови усилия за професионализиране на армията, усилия, които, ако успеят, биха маргинализирали паралелни военни формирования като групата "Вагнер".

Пригожин вероятно усеща и прекалява с намаляването на влиянието си и затова е започнал да атакува националистическата ветеранска фракция. Ветеранската фракция настоява руското военно командване да коригира недостатъците в своята конвенционална кампания, вместо да се фокусира върху неефективни и нетрадиционни решения поне от май 2022 г.

На 28 януари Пригожин продължи да критикува Игор Гиркин - виден руски националист и бивш руски офицер, който има връзки с общността на руските ветерани - с вулгарни обиди и обвинения, че е отговорен за загубата на Славянск от руските сили през 2014 г.

Пригожин обвини Гиркин, депутата от Руската държавна дума и член на комисията по отбрана генерал-лейтенант (в оставка) Виктор Соболев и лидера на Руската либерално-демократическа партия Леонид Слуцки, че живеят в миналото, в което Русия разчита на конвенционалните сили.

По-рано Соболев подкрепи усилията на руското Министерство на отбраната за професионализиране на армията чрез налагане на стандарти за поддържане, а Слуцки горещо се застъпи за Кремъл да обяви мобилизация, за да поправи тежката ситуация на фронтовата линия в началото на есента на 2022 г.

Пригожин преследва тези трима лица вероятно в опит да подкопае доверието в тях и застъпничеството за реформи и подобрения в армията, които допълнително маргинализират неговите недисциплинирани и брутални паралелни военни сили.

Пригожин също е изправен пред обвинения за подкуп, които могат допълнително да намалят репутацията му, независимо от тяхната основателност. Пригожин отговори на медиен запитване на 27 януари относно спекулациите, че получава подкупи от затворници, които след това не служат на първа линия, но въпреки това получават помилване за своята "служба".

Твърденията твърдяха, че Пригожин е вербувал и скоро освободил осъдения депутат от област Липецк Андрей Яицки (за когото някои коментатори спекулираха, че е физически негоден за военна служба), което го помилва в замяна на подкуп.

Пригожин се опитва да отклони обвиненията, като твърди, че Вагнер е освободил Яицки с почести след тежките му наранявания, получени на фронтовата линия, и включва предполагаеми показания от предполагаеми командири на Яицки, които го представят като герой.

ISW не може независимо да провери тези обвинения за подкуп срещу Пригожин, но появата им е забележителна, като се има предвид, че корупцията и подкупите са ендемични в Русия и мразен културен порок сред руснаците.

Някои руснаци продължават да полагат ограничени усилия да саботират усилията за генериране на руски сили. Независимите руски медии ОВД-Инфо и Медиазона съобщиха на 27 януари, че районният съд на Брянск е изпратил Дмитрий Прохоренко, жител на Сураж, Брянска област, в следствения арест за два месеца. В досието на мъжа се посочва, че той е подпалил релейна кутия на руската железница, за да "подкопае икономическата сигурност и отбранителната способност" на Русия. Друг руски източник на новини твърди, че руските власти допълнително подозират, че Прохоренко е атакувал нефтено депо в Сураж с помощта на дронове през декември 2022 г.

Руският опозиционен източник на новини "Осторожно Новости" съобщи на 7 януари, че руските власти също са изпратили четирима руски тийнейджъри от Красноярск в следствен арест за подпалване на железопътна трансформаторна кутия в Овинни, Красноярски край. Саботажите, насочени към руска инфраструктура, извършени от руски жители, са особено забележителни, тъй като руските власти обикновено описват саботажите като работа на чужди агенти и терористи, както ISW съобщи по-рано.

Руските войници и техните роднини продължават да изразяват разочарование от лошите условия, бездушието на командира и информационните блокове. Разузнавателен агрегатор с отворен код на 28 януари публикува екранна снимка на разговор, в който руски войник, воюващ в посока Сватово, обвинява своите командири, че са обезценили живота му и са изпратили ротата му на мисия, която е причинила смъртта на 70 процента от ротата.

Руските офицери продължават да оказват натиск върху мобилизирани войници да подпишат договори като войници доброволци. Независимата руска медия ASTRA на 27 януари разшири съобщенията от роднини на руския 346-ти полк, че руските командири са използвали излагане на стихията, сплашване, заплахи за насилие и изстрели в краката на войниците, за да принудят мобилизираните войници да се съгласят да "доброволстват" за бойна служба.

Лошата руска дисциплина и неспазването на основни правила продължават да намаляват ефективността на руските сили и създават предизвикателства за руските власти. Руският телеграм канал "Можем обяснить" публикува записана жалба от руски мобилизиран войник на 27 януари, в която той твърди, че неговата част е изправена пред необуздано пиянство, водещо до бой и дори до нерегистрирано убийство.

Войникът твърди, че командирът му е постоянно пиян, биел е войници повече от веднъж и заплашва да застреля войници, така че войникът се обгражда с охрана, защото се страхува от своите колеги.

Руското опозиционно издание Verstka съобщи на 27 януари, че руските власти са съдили най-малко 42 руски войници за незаконно присвояване, притежание, транспортиране и носене на оръжия, боеприпаси и взривни устройства. По-голямата част от тези случаи изглежда се случват сред войници, завръщащи се от фронтовата линия. Съобщава се, че руските власти не са платили на работници, които копаят окопи в Белгородска област, за да се защитават срещу несъществуващата заплаха от украинска наземна атака срещу Русия.

Руски опозиционен източник на новини на 27 януари разшири коментар на страницата във VK на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, който обвини служители, че отделят пари за изграждане на изкопи от бюджета, но не използват тези пари за заплащане на работниците.

Съобщава се, че жител на Белгород е разговарял с Гладков по въпроса по телефона на предишна дата и Гладков е насочил жителя към прокуратурата.

Изграждането на такива укрепления продължава да пилее ограничените ресурси на Русия, както и мобилизирани войници и цивилен труд за несъществуваща заплаха.

Руските окупационни служители продължават да поставят условия за дългосрочно принудително депортиране на украински деца в Русия. Губернаторът на руския окупационен Севастопол Михаил Развожаев заяви на 28 януари, че руското правителство е отпуснало субсидия от 70 милиона рубли (989 800 долара) за Севастопол за създаване на три съоръжения с нестопанска цел за здраве и отдих на деца в детския лагер Горни. Развожаев твърди, че тези нови сгради ще позволят на лагера да приюти над 400 деца наведнъж и ще завърши строителството до 25 май. Руските окупационни служители са депортирали насилствено украински деца в Крим, включително временни жилища за цивилни, насилствено евакуирани от област Херсон, както ISW съобщено по-рано.

Комисарят по правата на човека от украинската Върховна рада (парламента) Дмитро Лубинец заяви на 26 януари, че украинските официални лица са потвърдили информацията, че руските окупационни власти са депортирали принудително над 14 000 деца в Русия и може да са депортирали принудително общо над 150 000 украински деца.

Русия готви информационна спецоперация срещу Украйна

Русия готви информационна спецоперация срещу Украйна

Предупреждението е от службите за сигурност в Киев

Украински официални лица съобщиха, че руските окупационни власти продължават да интегрират окупирана Украйна в руските административни и икономически структури. Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти са започнали принудителни мерки за паспортизация на служители на държавни и комунални предприятия в окупираната Донецка област и че предприятията ще уволнят служители, които нямат руски паспорти до 1 март.

Центърът за съпротива заяви, че работниците също трябва да се откажат от украинското си гражданство, въпреки че руското законодателство позволява двойно гражданство и оцени, че руските власти възнамеряват да променят демографския състав на окупирана Украйна, за да подкрепят пропагандните усилия.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че руските окупационни власти са повишили възрастта за пенсиониране на жените от 55 на 60 години, забавили са изплащането на пенсии и заплати, създали са общи размери на пенсиите независимо от трудовия стаж или предишната заплата и са установили жизнен минимум от 11 000 рубли, половината от жизнения минимум в Москва и една трета от жизнения минимум в Чукотския автономен окръг в руския Далечен изток.

Коментирано е и беларуското участие. 

Все още няма индикации, че руските сили формират ударна група в Беларус към 28 януари. Украинският генерален щаб повтори, че не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група към 27 януари.

Украинският генерален щаб съобщи също, че елементи от руската 6-та мотострелкова дивизия от 3-ти армейски корпус (сила от около 10 000 - 15 000 слабо обучени мобилизирани служители, които украинските сили победиха в контранастъплението в Харков през есента на 2022 г.) се обучават в Беларус.

Това е едно от първите забележителни споменавания на 3-ти армейски корпус след поражението му в Харковска област през 2022 г. Не е ясно дали 3-ти армейски корпус все още съществува като последователна формация или украинският генерален щаб просто е наблюдавал формално елементи на 3-та армия Прегрупиране на корпуса в Беларус.

Руската армия продължава да разширява военновъздушното си присъствие в Беларус под предлога съвместни тактически летателни учения. Беларуското министерство на отбраната (МО) заяви на 28 януари, че неуточнени летателни екипажи (вероятно руски и беларуски) са извършили бойно учение на полигона Ружански като част от текущите съвместни руско-беларуски тактически летателни учения.

Независимата беларуска мониторингова организация The Hajun Project съобщи, че транспортен Ан-26 на руските въздушно-космически сили е пристигнал на летище Мачулищи в Минск, Беларус на 27 януари.

Проектът Hajun също съобщи, че неуточнени беларуски самолети са извършили полети близо до летищата Мачулищи, Барановичи и Лунинец и че руски Су-34 е излетял към Русия от летището Барановичи на 27 януари.

Беларуските механизирани елементи продължават да се разполагат в Беларус за учения. Kолона от най-малко 30 неуточнени превозни средства на беларуската 11-та механизирана бригада е преминала през Слоним в Гродненска област на 27 януари.