Руските сили ще се опитат да установят пълен контрол над Северодонецк. Следващата седмица ще бъде решаваща за защитата на града.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

През този период руснаците отново ще съсредоточат войски и техника в района, така че се очаква борбата в тази посока да прерасне в по-значителна фаза на ескалация.

Украински източници потвърдиха, че руските войски контролират целия Северодонецк, с изключение на индустриалната зона "Азот", където боевете продължават.

Русия твърди, че е завзела ключово село край Северодонецк
Обновена

Русия твърди, че е завзела ключово село край Северодонецк

Рамзан Кадиров се похвали в социалните мрежи

Руските източници вероятно създават информационни условия, за да оправдаят бавното и неуспешно настъпление към Славянск от югоизточно от Изюм и западно от Лиман.

Силите на Кремъл вероятно засилват операциите за прекъсване на украинските комуникационни линии по маршрута Бахмут-Лисичанск, за да подкрепят ескалацията на операциите в Северодонецк-Лисичанск.

Руските сили продължиха да се съсредоточават върху противодействието на по-нататъшното украинско настъпление северно от Харков към международната граница.

Руските сили продължават отбранителните операции по южната ос.

В същото време, отбелязват анализаторите, партизаните пречат на Русия да затвърди контрола си върху окупираните територии.

Украинската съпротива в окупираните територии не позволява на руските власти да подкрепят публично "анексирането" на тези територии.

Отбелязва се, че руските окупационни власти в Старобелск, Луганска област, принуждават хората да участват в колхози и принуждават работещите в тях да получат руско гражданство.

Трета седмица боеве за Северодонецк

Трета седмица боеве за Северодонецк

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна предупреждава за затягане на войната

Припомняме ви, че по-рано бе съобщено, че украинските военни са загубили контрол над село Метелкино край Северодонецк.

Гайдай също така заяви, че врагът активно използва авиацията, за да удари града.

Ожесточени боеве се водят в индустриалната зона на Северодонецк.