Подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Украйна заявиха, че са превзели село Тошкивка (Тошковка) на главния южен път към източния украински град Сюеверодонецк, за който се водят ожесточени боеве от седмици, предава Ройтерс.

И руските, и украинските сили претърпяха значителни загуби в битката за този индустриален източен град, който е останал последният непревзет район на Луганска област и в момента е неин административен център, след като град Луганск беше окупиран още през 2014 година.

Виталий Кисельов, помощник на т. нар. "министър на вътрешните работи" на подкрепяната от Русия Луганска народна република (ЛНР), беше цитиран от  ТАСС, че село Тошкивка, на около 25 км южно от Северодонецк, е било превзето.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че руските войски са поели контрола над село Тошковка в Луганска област.

Все още няма независимо потвърждение на тази информация, но е известно, че ожесточените битки за това селище продължават около две седмици.

Тошковка е малко село в Попаснянски район на Луганска област. Според украинските власти поради постоянни обстрели селото на практика е изтрито от лицето на земята.

Според военни експерти Русия се опитва да избегне поредното форсиране на река Северски Донец, което веднаж вече завърши с провал и тежки загуби от руска страна, и ще си проправи път към Лисичанск от юг. Така те искат да излязат на административната граница на Луганска област.

Ройтерс не успя да провери независимо твърденията на нито една от страните на бойното поле.

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че руските сили са превзели Метьолкино, квартал в източните покрайнини на Северодонецк. Гайдай каза, че Украйна вече не контролира Метьолкино.

В Харков и региона отново се чуват експлозии

В Харков и региона отново се чуват експлозии

Четвърта седмица се водят боевете за Северодонецк