В Харков и региона отново се чуват експлозии. Според Укринформ, позовавайки се на телеграфния канал "Трух", руските ракети са изстреляни от руския град Белгород.

Руснаците се опитват с всички сили да попречат на украинците да напреднат към държавната граница. Противникът обстрелва интензивно с артилерия районите на Козача Лопан, Малие Проходи, Дементиевка, Петровка, Верхний Салтов, Рубижне и покрайнините на Харков.

Руски войски обстрелват Сумска област, конкретно се посочва атаката до селището Середина-Буда в Сумска област.

Ръководителят на военната администрация на Сумска област Дмитрий Живицки съобщи в канала си в Telegram, че в неделя е била обстрелвана община Середнобудска. 10 удара са засечени през вчерашния ден. По предварителна информация няма пострадали.

Зеленски очаква историческа седмица за Украйна

Зеленски очаква историческа седмица за Украйна

Но предупреждава и за провокации от страна на Русия

Руските войски се опитват да попречат на прегрупирането на украинските войски в Запорожие, Новопавловск, Курахово, Авдеевка и Лиман, съобщи още Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Извършва се артилерийски обстрел от различен калибър по различни направления.

"...Във Волинското и Полеското направление ситуацията не се е променила съществено...", допълват от Генералния щаб.

Най-трудна остава ситуацията в Донецка и Луганска област. Четвърта седмица се водят боевете за Северодонецк.

В Донецкото направление руската армия използва интензивно авиацията. Под артилерийски обстрел са районите на Лисичанск, Сиротино, Вороново, Боровское, Белая гора, Устиновка, Мирна Долина и Тошковка и нанася въздушни удари със самолети Су-25 край Белая гора и Мирна.

Украинският генерален щаб съобщава и че руснаците са разположили в Брянска област до един зенитно-ракетен дивизион от ЗРК С-300В4. Тази сутрин от губернаторът на руската Брянска област съобщи за обстрел без жертви.

В Слобожанското направление врагът нанася въздушен удар и артилерийски обстрел в района на селата Тимофеевка и Морозова Долина.

В Лиманско, Авдеевско, Кураховско, Новопавловско и Запорожско направление врагът се опитва да попречи на прегрупирането на нашите войски, пише още генералният щаб на Украйна тази сутрин.

Британските военни за фронта в Украйна: Упадък на бойния дух

Британските военни за фронта в Украйна: Упадък на бойния дух

И украинската, и руската армия изпитват промени в настроението