Над 50 генерали и офицери от въоръжените сили на Украйна са били убити в резултат на удар по команден пункт на украинските войски край село Широкая дача, Днепропетровска област, съобщи руското Министерство на отбраната. Тази информация се цитира от Руската служба на Би Би Си, като редакцията уточнява, че в условията на военни действия не е възможно да се провери степента на нейната надеждност.

Отделни части на въоръжените сили на Украйна напускали района на бойните действия поради нисък морал, липса на боеприпаси и липса на подкрепа. По-специално, взводът в района на Лисичанск е напуснал позициите си, съобщиха руските военни и обявиха, че са взели под контрол село Метьолкино в Луганска област.

Над 400 украински войници са били убити само за един ден в резултат на въздушни удари, ракетни сили и артилерия. Унищожени са четири склада с ракетно-артилерийски оръжия и боеприпаси, 10 танка и друга военна техника.

И украинската, и руската армия изпитват промени в бойния дух, макар че те се проявяват по различен начин. Темата за морала е централна в ежедневното обобщение по състоянието на войната в Украйна на Британското министерство на отбраната по данни на разузнавателни информации.

Колебанията сред украинските военни британското разузнаване обяснява с продължителните тежки боеве край Северодонецк - има случаи на дезертьорство сред украинските военни,

През последните седмици зачестяват и отказите на руски военнослужещи от цели части да участват в бойни операции, говори британското разузнаване.

Трета седмица боеве за Северодонецк

Трета седмица боеве за Северодонецк

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна предупреждава за затягане на войната

Войната на Русия в Украйна може да отнеме години, това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Bild am Sonntag.

Той добави, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шанса за освобождаване на региона на Донбас от руския контрол.