Руските сили продължиха сухопътните атаки в Северодонецк и взривиха мостове, които свързват Северодонецк с Лисичанск през река Сиверски Донец, като вероятно се опитват да прекъснат украинските наземни комуникационни линии, които минават от Бахмут към Лисичанск и Северодонецк.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Проруските източници продължават да разпространяват дезинформация, за да всяват тревога и недоволство сред украинското население. Съобщава се, че на 12 юни руските канали в "Телеграм" са започнали да разпространяват фалшива заповед за мобилизация, която лъжливо са приписали на украинския генерален щаб.

ISW: Руски атаки в Донбас, а украинската контраофанзива край Херсон с спряла

ISW: Руски атаки в Донбас, а украинската контраофанзива край Херсон с спряла

В Луганска област украинците започнаха партизанско движение

Фалшивата заповед призоваваше за мобилизация на всички украински жени, които отговарят на условията, за да се явят на служба до "31 юни".

На 12 юни Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че през последните няколко седмици руските сили се опитват да създадат повече бойни единици.

Тези сили няма да бъдат достатъчно окомплектовани и ще разчитат на новобранци и мобилизирани резервисти.

Руските сили постигнаха постепенни успехи югоизточно от Изюм и вероятно ще продължат опитите си да напреднат към Славянск от северозапад.

Руските сили продължиха да полагат усилия да изтласкат украинските войски от оспорваните фронтови линии североизточно от град Харков.

Руските сили се съсредоточиха върху поддържането на отбранителните линии по южната ос.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма