Превземането на Северодонецк ще позволи на Москва да заяви, че е превзела изцяло Луганска област. Това обаче няма да донесе на Русия други значителни военни или икономически ползи.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ИИВ).

На този етап от войната Северодонецк е важен за руските агресори най-вече защото е последният голям населен пункт в Луганска област, който не се контролира от руснаците.

Кадиров: Превзехме Северодонецк

Кадиров: Превзехме Северодонецк

Нов пробив на руските сили в Украйна

"Те плащат цена за сегашния си тактически успех в Донбас, която не съответства на никаква реална полза, след като градът бъде превзет. За постигането на тази единствена цел Москва използва сили, техника и въоръжение от всички други фронтове", се казва в доклада.

ISW отбелязва, че Москва "лекомислено пилее бойна мощ за превземането на града".

В него се отбелязва, че украинската армия търпи сериозни загуби в битката за Северодонецк и е изправена пред най-сериозното си предизвикателство след блокадата на "Азовстал" в Мариупол, като в близките дни може да претърпи сериозно тактическо поражение, ако Северодонецк падне, въпреки че подобен изход в никакъв случай не е гарантиран.

Превземането на Северодонецк може да помогне за завладяването на останалата част от Донецка област само ако даде на руснаците тласък за продължаване на последователните операции, но битката за Северодонецк вероятно ще попречи на продължаването на широкомащабните руски офанзиви.

Руснаците са съсредоточили много по-голяма част от офанзивните си бойни сили за превземането на Северодонецк, отколкото украинците, което като цяло формира "тактика на изтощение" в полза на Киев.

Украинските сили може да се оттеглят от Северодонецк и Лисичанск

Украинските сили може да се оттеглят от Северодонецк и Лисичанск

Има опасения да не бъдат обградени

Украинците също така продължават да получават доставки и оборудване от своите съюзници, колкото и бавен и ограничен да е този поток.

По-рано чеченският лидер Кадиров обяви, че "руските доброволци" са блокирали напълно бойците на ВСУ в пределите на града. Според него украинските защитници не са имали никакви пътища за бягство от Северодонецк.

На свой ред президентската канцелария опроверга съобщенията от Руската федерация. В момента вече не става дума за обкръжаване на Северодонецк, тъй като руските войски бяха подложени на контраатаки и артилерийски удари от страна на украинските въоръжени сили.

Над града все още се вее украинското знаме.