Руските окупационни власти вероятно провеждат кампания на системно религиозно преследване в окупираната Украйна. 

ISW публикува специално издание за оценка на руската военна агресия и религиозната свобода в окупираните територии. В този доклад се разглеждат религиозните репресии на Русия в цяла окупирана Украйна от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. руските войници или окупационните власти са извършили най-малко 76 акта на религиозно преследване в Украйна.

Руските власти са затворили, национализирали или насилствено преобразували поне 26 места за поклонение в контролираната от Кремъл Руска православна църква на Московската патриаршия, убили са или са заловили поне 29 духовници или религиозни лидери и са разграбили, осквернили или умишлено унищожили поне 13 места за поклонение в окупирана Украйна.

Тези случаи на религиозни репресии вероятно не са изолирани инциденти, а по-скоро са част от целенасочена кампания за систематично изкореняване на "нежеланите" религиозни организации в Украйна и за популяризиране на Московската патриаршия.

Русия продължава да използва религията като оръжие в стремежа си да дискредитира Украйна на международната арена и използва информационни операции за религията за постигане на военни цели, въпреки че самата тя извършва груби нарушения на религиозната свобода в окупирана Украйна.

Русия може да използва предстоящия православен великденски празник на 16 април в опит да забави украинските контрадействия, като призове за прекратяване на огъня от уважение към православната религия, въпреки че Русия не е показала такова уважение към религията в районите, които нейните сили са окупирали.

НПО: Обявиха руснак за невменяем, защото подкрепял Украйна

НПО: Обявиха руснак за невменяем, защото подкрепял Украйна

Решението е на руски съд в Твер

Руските религиозни гонения вероятно са и част от продължаващия руски културен геноцид и кампания за етническо прочистване, целящи да унищожат идеята за независима украинска народност или Украинска православна църква.

Руските власти системно потискат религиозната свобода в Русия като въпрос на държавна политика. През 2016 г. руският президент Владимир Путин ратифицира закона "Яровая", който изисква всички религиозни организации и църкви в Русия да бъдат регистрирани от руското правителство.

Законът забранява "мисионерската дейност", широко дефинирана като проповядване, молене, разпространение на религиозни материали и дори отговаряне на въпроси за религията извън официално одобрените от държавата места под претекст за предпазни мерки срещу "екстремизма" и "тероризма".

От 2016 г. насам руските власти използват широкообхватните разпоредби на закона "Яровая", за да преследват американски баптистки и петдесятни мисионери, работещи в Русия, да забранят повечето мисионерски дейности на мормоните и да изгарят разпространяваните в чужбина Библии, които не са надлежно регистрирани в държавата.

Руските власти преследват и редица други руски религиозни малцинства, включително членове на Международното общество за Кришна съзнание, членове на Фалун Гонг, адвентисти от седмия ден, Свидетели на Йехова, римокатолици, презвитериани, методисти, старообрядци (поморийска старостилна църква), лютерани, Украинската реформирана православна църква и клон на Руската православна църква извън Русия (РПЦЗ).

Украйна: Русия премества елитни части в Бахмут

Украйна: Русия премества елитни части в Бахмут

Властите в Киев снабдявали защитниците на града с муниции и храна

През 2022 г. руските власти вкараха в затвора най-малко 48 руски Свидетели на Йехова, през 2019 г. арестуваха и депортираха двама американски мормонски мисионери, а през 2019 г. глобиха будистки лидер от Сочи за организиране на "колективна медитация" за "около десетина" души.

Руските власти също така са се насочили към руски мюсюлмани за "незаконна мисионерска дейност", въпреки факта, че ислямът е законно признат за една от "традиционните религии" на Русия (заедно с руското православие, юдаизма и будизма).

Русия изнася държавната си политика на системно религиозно преследване в окупираната от нея Украйна. На 30 септември 2022 г. Кремъл анексира контролирани от Русия части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, признавайки ги за руски федерални субекти.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 9 април:

  • Руски източници реагираха с възмущение на това, че руските власти обвиняват члена на "Съюза на доброволците на Донбас" Юрий Йевич в дискредитиране на руските сили. Руските източници твърдят, че служители на руското министерство на вътрешните работи обвиняват Йевич, че е изнесъл курс по тактическа медицина за служителите на Росгвардия, който представял негативно руските сили в Украйна.
  • Финансистът от "Вагнер" Евгений Пригожин директно разкритикува подхода на руското външно министерство към председателството на Русия на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) и предложи свой собствен списък с точки от дневния ред на СС на ООН, което вероятно е демонстративен акт, целящ да подкрепи позициите му в руската ултранационалистическа общност и да продължи косвените му усилия да се представи като подходящ президент на Русия в някакъв момент в бъдещето.
  • Ръководителят на Украинския съвместен пресцентър на Таврийското направление полковник Олексий Дмитрашковски заяви, че руските сили са съсредоточили 113 батальонни тактически групи (БТГ) в Запорожското направление и 205 БТГ в Донецкото направление.
  • Руските сили са провели ограничени наземни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина. Говорителят на Източната група сили на Украйна Серхий Черевати заяви, че по тези направления са се състояли седем сражения.
  • Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки в района на Бахмут и по линията Авдеевка-Донецк. Черевати заяви, че руските въздушно-десантни сили (ВДВ) са се появили в Бахмут. На 9 април руските сили вероятно са постигнали незначителни успехи в южната част на Бахмут.
  • Руски военен блогър твърди, че украинските сили са провели операция по разузнаване на силите в западната част на Запорожка област.
  • Ръководителят на независимата руска правозащитна организация "Рус сидяща" ("Русия зад решетките") Олга Романова заяви на 8 април, че осъдени новобранци са започнали да подписват 18-месечни договори с руското Министерство на отбраната (МО).
  • Руските окупационни власти вероятно продължават да използват схемите за медицинско преместване, за да депортират украински деца в Русия. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник твърди, че руски медицински специалисти са прегледали повече от 94 000 деца в Луганска област и че окупационните служители са изпратили хиляди деца от Луганска област в руски федерални клиники, по-голямата част от които вероятно са в Русия.