Русия все още се опитва да превземе изцяло Бахмут, предаде ДПА.

Говорителят на Източното военно командване на Украйна Серхий Череватджи заяви, че Русия е започнала да разполага елитни части в градa.

Сред тях са и парашутисти. Причината за това, според него, загубите са най-тежки сред бойците от частната армия "Вагнер".

Довечера Череватджи е заявил, че ситуацията в Бахмут е сложна. Въпреки това украинските войски се държали въпреки численото превъзходство на руските части. На някои места Русия е постигнала тактически успехи, но плаща висока цена за това.

По данни на британските разузнавателни служби войските на Вагнер също отбелязват напредък в Бахмут.

Украинският генщаб: Русия се опитва да превземе изцяло Бахмут

Украинският генщаб: Русия се опитва да превземе изцяло Бахмут

Украинските сили продължават отбраната

"Сега нашите инженери и снабдители правят всичко. И различните случаи, включително опитите за превземане на маршрутите под обстрел или пряк контрол, показаха, че сме намерили изход от ситуацията и осигуряваме доставките на боеприпаси, муниции, храна и всичко необходимо за Бахмут", цитира го Укринформ.

Хромово е село в градската община Бахмут на Бахмутски район, Донецка област. То граничи със северозападните покрайнини на Бахмут. На картите е отбелязано и предишното му име Артемивское.

В покрайнините на селото откъм Бахмут тече река, която свързва две езера (както ги наричат в Украйна) - Северно и Осмо. Укринформ съобщава, че мостът между Хромово и Бахмут е бил взривен. Възможно е въпросният мост да е мостът над тази река.

Частите на ЧВК "Вагнер", които се опитват да превземат Бахмут, заобикалят града от юг и север. Освен това тежки боеве продължават и в самия град, по-голямата част от който вече е превзета от руските сили.

Укринформ съобщи, че на 3 март руските войски са разрушили моста между Бахмут и село Хромово.

За разрушаването на моста съобщи Институтът за военни изследвания на САЩ (ИВО), но в доклад от 4 март експертите на ИВО изказаха предположение, че мостът е бил взривен от самите украински военни.