Руските усилия около Бахмут показват, че руската армия фундаментално не успява да се поучи от предишните си кампании, които завършиха с големи жертви, докато се концентрират върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение. Руските сили за шест месеца са напреднали с няколко километра наведнъж.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW), който ден по-рано отчете продължаващо изтощение на руска работна сила и оборудване.

ISW: Русия се бори с недостиг на работна ръка и остаряла техника заради войната

ISW: Русия се бори с недостиг на работна ръка и остаряла техника заради войната

Москва постига незначителни успехи в Украйна, но напредва бавно

Този модел на операции много наподобява предишните руски усилия да превземат Северодонецк и Лисичанск по-рано през войната. Както ISW писа през юни и юли тази година, украинските сили по същество позволиха на руските войски да съсредоточат усилията си върху тези два града близо до границата на Луганска област с ограничено оперативно и стратегическо значение.

Целта бе да се възползват от руските проблеми. Руските войски в крайна сметка превзеха двата града и достигнаха границата на Луганска област, но този тактически успех донесе незначителна полза, тъй като руската офанзива на изток достигна кулминацията си.

Друга важна тема продължава да бъде състоянието на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). 

Руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че бившият главен инженер е новият директор на ЗАЕЦ. Съветникът на "Росатом" Ренат Карчаа обяви на 30 ноември, че Юрий Черничук е станал новият директор на АЕЦ и първи заместник-генерален директор на акционерното дружество "Експлоатационна организация на АЕЦ", което "Росатом" сформира на 3 октомври, за да замени по същество украинския "Енергоатом" като оператор на централата и да наблюдава "безопасната експлоатация" и да управлява дейностите на персонала в централата. Карчаа също отбеляза, че цялата управляваща компания на АЕЦ-а е съставена от членове на персонала, които са подписали нов трудов договор.

Пряката роля на "Росатом" в назначаването и надзора на ръководството на АЕЦ е в съответствие с предишните усилия за установяване и поддържане на руски контрол по начин, който вероятно има за цел да принуди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да приеме де факто руските претенции за централа чрез взаимодействие с контролирания от Русия персонал на ЗАЕЦ.

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Русия подготви закон, който обезсилва решенията на ЕСПЧ

Кремъл продължава усилията си да задуши вътрешното несъгласие чрез законодателство, което разширява дефиницията на "чуждестранни агенти" и тези, които се поддават на чуждестранно влияние. Руските медии съобщиха на 23 ноември, че руското правителство е одобрило нови ограничения да публикуват за онези, които се считат за "чуждестранни агенти". Мерките влизат в сила от 1 декември.

Руското министерство на правосъдието разшири списъка на "индивидуалните чуждестранни агенти" на 27 ноември въз основа на тези лица, извършващи неуточнена политическа дейност. Поправките също дават на руското Министерство на правосъдието правомощието да публикува личните данни на определени чуждестранни агенти, което ги прави уязвими за публичен тормоз.

Беларуският министър на отбраната направи коментари, вероятно в подкрепа на текущите информационни операции, а някои руски източници преформулираха тези коментари, за да окажат допълнителен натиск върху беларуски служители да подкрепят войната на Русия в Украйна. Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин заяви на 30 ноември, че действията на граничещите страни-членки на НАТО предполагат, че тече подготовка за провеждане на военни действия в източното направление (т.е. срещу Беларус).

Докато коментарите на Хренин включват няколко възможни вида военни операции, руските медии и един милблогър съобщиха, че коментарите му изрично казват, че НАТО се готви за настъпателни операции в източната посока (което е безсмислено обвинение).

Хренин вероятно е направил коментарите за военните действия на НАТО по границите с Беларус в подкрепа на това, което ISW по-рано оцени като текуща информационна операция, насочена към фиксиране на украинските сили на границата с Беларус в отговор на заплахата Беларус да влезе във войната.

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

Няма данни Русия да е обкръжила Бахмут

ISW също така по-рано оцени, че е много малко вероятно Беларус да влезе във войната.

Руски източници вероятно са очертали коментарите на Хренин като по-подстрекателни, за да подкрепят информационната операция за навлизането на Беларус във войната.

Руско проучване на общественото мнение показа, че руската общественост може да е уморена от войната на Русия в Украйна. Руската опозиционна медия Meduza съобщи на 30 ноември, че е получила достъп до резултатите от проучване на общественото мнение, поръчано от Кремъл за вътрешно ползване, което показва, че 55 процента от руснаците подкрепят мирните преговори с Украйна, a 25 процента подкрепят продължаването на войната.

Проучването на руската независима социологическа организация Levada през октомври показва подобно разпределение с 34 процента в полза на продължаване на военните действия в Украйна и 57 процента в полза на преговори.

Британското разузнаване: Москва се бори с растящо недоволство сред руснаците срещу войната

Британското разузнаване: Москва се бори с растящо недоволство сред руснаците срещу войната

Русия въвежда нови закони за политическото поведение

Съобщава се, че според вътрешното проучване на Кремъл процентът на руснаците, подкрепящи преговорите с Украйна, е 32 процента през юли, а процентът, подкрепящ продължаването на войната, е 57 процента.

Основни изводи на ISW:

- Усилията на руските военни около Бахмут предполагат, че руските сили не са успели да се поучат от предишни скъпи кампании, фокусирани върху оперативно незначителни селища.

- Руската държавна ядрена компания "Росенергоатом" назначи нов директор на Запорожката атомна електроцентрала.

- Кремъл продължава усилията си да задуши вътрешното несъгласие чрез разширяване на мерките, привидно насочени срещу "чужди агенти".

- Руското проучване на общественото мнение показва, че руската общественост може да се уморява от войната на Русия в Украйна.

- Руските сили продължиха усилията си за отбрана срещу украинските контранастъпателни операции по линията Сватово-Креминна.

- Руските сили продължиха да постигат нарастващи печалби около Бахмут и да провеждат настъпателни операции в района на град Авдиевка-Донецк.

- Украински служител призна, че украинските сили провеждат операция на Кинбурнската коса.

- Руски и украински източници посочиха, че руски официални лица продължават да провеждат частични мобилизационни мерки.

- Продължаващите усилия на руски официални лица за интегриране на незаконно анексирани територии в Руската федерация вероятно са много неорганизирани.