Известният руски военен блогър Игор Гиркин разкритикува неефективното използване на руските военни сили в Украйна от въздушнодесантните войски (ВДВ), морската пехота и Спецназа.

Това се посочва в дневния анализ за ситуаацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 20 април военният блогър твърди, че руските сили разчитат на подразделенията на ВДВ, Спецназ и морската пехота за провеждане на сухопътни атаки в Украйна поради липсата на висококачествена пехота, въпреки че подразделенията на ВДВ и Спецназ първоначално не са подготвени за провеждане на операции с комбинирано въоръжение.

Блогърът твърди, че пехотните части на ВДВ, Спецназ и Военноморските сили трябва да изпълняват предназначението си, а не да служат като елитни пехотни и щурмови групи на руската армия в Украйна.

Военният блогър критикува по-специално подразделенията на Спецназ за това, че не провеждат достатъчно диверсионни операции и операции по набелязване на цели, както и подразделенията на ВДВ за това, че са твърде големи и изискват скъпо специализирано оборудване, което не е полезно в настоящите тактически реалности в Украйна.

Военният блогър твърди, че руските военни няма да могат да нормализират командването, управлението и планирането на големи операции, докато не установят ясни роли за подразделенията на ВДВ, морската пехота и Спецназ.

Освен това блогърът признава, че от известно време руските военни на практика формират леки пехотни части без транспорт, въпреки че доктрината на руската армия е насочена към мотострелкови (механизирани пехотни) части.

Британското разузнаване: Русия реорганизира войските си заради големи загуби

Британското разузнаване: Русия реорганизира войските си заради големи загуби

Сформирана е Днепърска група войски

ISW по-рано оцени, че най-елитните сили на Русия - ВДВ и Спецназ - размиват бойната си ефективност и доктриналните си специалности с лошо обучен мобилизиран персонал и доброволци поради големите загуби, понесени в Украйна.

Критиката на военния блогър относно използването на тези елитни сили допълнително подсказва, че репутацията на тези части като елитна бойна сила на Русия в Украйна е под въпрос.

По време на среща с представители на правителството на 19 април руският президент Владимир Путин възложи на руския вицепремиер Марат Хуснулин да разреши проблемите на контролно-пропускателния пункт Гуково на украинско-руската граница.

Путин твърди, че лично е преминал през контролно-пропускателния пункт Гуково, който свързва Ростовска и Луганска област, когато се е връщал от неотдавнашното си пътуване в окупираните Луганска и Херсонска област.

Путин заяви, че лошите пътни условия на контролно-пропускателния пункт са довели до струпване на цивилни граждани и са принудили камионите, доставящи бързо развалящи се стоки, да чакат с часове, преди да преминат, което е довело до забавяне на доставките и повишаване на цените в окупираните територии. Путин добави, че някои камиони трябва да заобикалят изцяло контролно-пропускателния пункт, тъй като пътищата са твърде тесни и на практика не съществуват.

Русия получила нова партида ирански дронове

Русия получила нова партида ирански дронове

Украйна очаква нови атаки с тях

Заповедта на Путин показва, че Русия възнамерява да поддържа митнически контролно-пропускателни пунктове с незаконно анексираните източни региони от съображения за сигурност. ISW по-рано съобщи, че руски военни блогъри се оплакват, че руските контролно-пропускателни пунктове на международната митническа линия значително забавят руските доставки на боеприпаси за фронтовете в Донецка област.

Неуспехът на Кремъл да приложи смислени интеграционни политики и да осигури сигурността на окупирана Украйна вероятно подкопава способността на Русия да осигурява сили на фронтовата линия, както ISW вече е оценявала.

На 20 април Държавната дума на Русия прие закон, който предоставя на членовете на Донецката и Луганската народна милиция (ДНР и ЛНР) статут на ветерани и може да се прилага за избрани ЧВК или друг нередовен персонал, но не разглежда изрично статута на групите на ЧВК като юридически лица.

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

Москва иска да привлече повече професионални войници да се бият в Украйна

Законът (приет на трето четене) предоставя статут на ветерани на членове на опълченските формирования на ДНР и ЛНР, които са се сражавали след първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 г., както и на персонал, служил в неуточнени организации, които "допринасят за изпълнението на задачите на руските въоръжени сили" в Украйна.

Тази формулировка вероятно ще позволи на Кремъл да предостави статут на ветеран на избрани служители на ЧВК, без да признава законността на ЧВК като Групата "Вагнер", за която финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин отдавна води кампания.

На 19 април Кремъл понижи в длъжност командира на руския Тихоокеански флот на фона на продължаващата внезапна проверка на готовността, която започна на 14 април.

Руският вицепремиер и пратеник на президента в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев обяви на 19 април "назначаването" на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц в щаба, контролиращ руските военни спортни тренировки и центрове за патриотично възпитание, което е явно понижение за един от най-високопоставените командни офицери в руския флот.

Решението идва след месеци на тежки сражения в Източна Украйна, където руската морска пехота не постига военни успехи.

Русия смени шефа на Тихоокеанския флот след проверката

Русия смени шефа на Тихоокеанския флот след проверката

Причините за оставката му не се съобщават

На 20 април ТАСС съобщи, че два източника, близки до ръководството на руския Тихоокеански флот, са заявили, че настоящият командващ на руския Балтийски флот адмирал Виктор Лиина може да поеме командването на Тихоокеанския флот, а заместник-началникът на Генералния щаб вицеадмирал Владимир Воробьов може да командва Балтийския флот.

Губернаторът на Красноярския край Александър Ус обяви оставката си на 20 април, като се предполага, че е отговорил на предложението на руския президент Владимир Путин да работи на федерално ниво.

Причината за повишението на Ус засега не е ясна, но може да е част от усилията на Путин да засили контрола върху регионалните служители.

Основни изводи

  • Кремъл понижи в длъжност командира на руския Тихоокеански флот Сергей Авакянц в рамките на продължаващата внезапна проверка на готовността, която започна на 14 април. Не е ясно дали Кремъл е понижил Авакянц поради лошото му представяне в текущите проверки или по други причини.
  • Известен руски военен блогър разкритикува използването от руските военни на руски въздушно-десантни (ВДВ), морски пехотни сили и Спецназ като фронтова пехота в Украйна.
  • Държавната дума на Русия прие закон за предоставяне на статут на ветерани на членовете на Донецката и Луганската народна милиция, който вероятно би могъл да обхване персонала на ЧВК, но не признава официално формированията на ЧВК.
  • Президентът на Русия Владимир Путин възложи на руския вицепремиер Марат Хуснулин да разреши проблемите на контролно-пропускателния пункт Гуково по време на среща с правителствени служители, което показва, че Русия продължава да отправя предизвикателства към интегрирането на незаконно анексираната украинска територия.
  • Руските сили продължиха ограничени наземни атаки в района на Кремина.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили разузнавателната си дейност северозападно от Сватово.
  • Руските сили са продължили наземните атаки в района на Бахмут, по фронтовата линия Авдеевка-Донецк и в западната част на Донецка област.
  • Руските сили продължиха отбранителната си подготовка в Южна Украйна, опасявайки се от евентуална украинска контраофанзива.
  • Възможно е Кремъл да елиминира или деприоритизира официалните силови структури, контролирани от руското Министерство на отбраната (МО), и да разреши на частните военни компании (ЧВК) да приемат техни войници.
  • Руските окупационни власти продължават да се насочват към украински младежи, за да затвърдят обществения контрол върху окупираните територии.
Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород
Обновена

Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород

Не се разкриват допълнителни подробности за инцидента