Дроновете-камикадзе, атакували Одеса в сряда, са от нова партида, получена от руската армия, каза Наталия Гуменюк, говорител на Обединеното командване "Юг" на въоръжените сили на Украйна. Тя е цитирана от изданието "Суспилне".

Според Гуменюк по-рано руските военни са направили "известна пауза" и не са използвали дронове за атаки в Украйна, чакайки доставката на нова партида.

Украинските власти вече са установили, че дроновете, използвани за атаката на Одеса на 19 април, имат нови маркировки.

Сега, когато е получена нова партида, нападенията с дронове ще зачестят, сигурна е Гуменюк.

Късно в сряда отекнаха експлозии в украински град Днипро, Днепропетровска област. Ирански дронове камикадзе са забелязани над района, според местни канали в Telegram, съобщи УНИАН.

Жителите бяха призовани да не споделят информация за работата и движението на украинските войски.

Британското разузнаване: Русия попълни запасите от ирански дронове

Британското разузнаване: Русия попълни запасите от ирански дронове

От началото на март атаките с тях зачестиха

Тя добави, че основната цел на руската армия е не само да влияе върху психологическото състояние на хората, но и да атакува системи за противовъздушна отбрана и критична инфраструктура.

Всичко това е необходимо, за да се сведе до минимум използването на ракети, от които Русия изпитва остър недостиг.

Гуменюк отбеляза, че Русия все още може да атакува Украйна с ракети, "когато е наясно с конкретните координати, които са необходими за поразяване с прецизни оръжия".

Ден преди атаката по Одеса украинските зенитчици обявиха, че са свалили седем дрона в Запорожие и Днипро, включително шест "Шахеда".

През нощта на 22 март седем души загинаха край Киев след като дрон порази последните два етажа на общежитие на професионален лицей край Киев.

През нощта на 24 март украинският град Кривой Рог бе обект на масирана атака с ирански дронове, като пет от тях бе съобщено, че са достигнали целите си, а един е бил свален. Губернаторът на Днепропетровска област не приведе информация за пострадали и загинали.

В началото на есента на миналата година руската армия започна да атакува критични инфраструктурни обекти на Украйна с помощта на иранските дронове камикадзе "Шахед". Руските и иранските власти първоначално отрекоха Москва да получава дронове от Техеран. По-късно ирански официални лица признаха, че наистина са изпратили партида бойни дронове в Русия - но в същото време твърдят, че са направили това още преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

На 16 март стана ясно, че Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната.

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Ислямската република не заема страна във войната, нито планира да го направи