През нощта срещу 22 март руските сили нанесоха масиран удар с ирански безпилотни летателни апарати (БПЛА) по няколко региона на Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. В Киевска област в резултат на нападението две общежития бяха частично разрушени, седем души бяха убити.

"Тази нощ, 22 март, врагът нанесе пореден масиран въздушен удар с ирански БПЛА "Шахед-136". По предварителна информация 16 от 21 безпилотни летателни апарата са били унищожени от нашите защитници", съобщиха от украинския генерален щаб.

Киевската регионална военна администрация съобщи, че нощна атака с дрон е нанесла щети на цивилен обект, убивайки трима души и ранявайки още седем.

Както уточняват в Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, това се е случило в град Ржишчев - частично са разрушени четвъртият и петият етаж на две пететажни общежития и триетажна учебна сграда на професионален лицей, където е избухнал пожар.

Виктория Рубан, говорител на Държавната служба за извънредни ситуации в Киевска област съобщи за откриването на телата на още трима души - така броят на жертвите е нараснал до 7 души

Рубан добави, че спасителите продължават да разчистват развалините и преърсват за оцелели и посрадали. Според регионалната полиция повече от 20 пострадали са хоспитализирани.

По-късно началникът на полицията на Киевска област Андрей Небитов каза, че тялото на четвъртата жертва е извадено от развалините.

На място има полиция, спасители и други спешни служби, оказва се помощ на пострадалите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видео на ракета, удряща жилищна сграда в Запорожие.

"Русия обстрелва града с брутална жестокост. Удари по жилищни райони, където живеят обикновени хора и деца", написа Зеленски.

Украински телеграм канали също съобщават, че друга ракета не е избухнала и се намира на покрива на многоетажна сграда. Все още няма официално потвърждение на тази информация.

По-рано днес ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак съобщи за обстрела на Запорожие. Според него под обстрел са попаднали жилищни сгради и остров Хортица.

Според секретаря на градския съвет Анатолий Куртев днес в Запорожие са обстреляни две девететажни жилищни сгради.

"В момента има информация за 18 пострадали (включително две деца на 7 и 9 години). Хоспитализирани са 11 възрастни (четирима от тях са в тежко състояние, седем са в средно състояние)", пише Куртев.

Малко по-късно той уточни, че единият от пострадалите, който е бил в тежко състояние, е починал.

Според актуализираната информация на секретаря на градския съвет, в момента 25 души са настанени в болници: Трима души са в тежко състояние, 19 са в средно състояние, трима са в леко състояние (включително две деца).

По-късно Държавната служба за извънредни ситуации внесе уточнение: "В резултат на удар на вражеска ракета между две девететажни сгради са ранени 32 души. От тях 27 души са хоспитализирани (включително три деца), а на петима ранени е оказана помощ на място.

Държавната служба за извънредни ситуации е успяла да спаси шестима души и едно куче, се казва в съобщението.

Зеленски пак е на фронта край Бахмут

Зеленски пак е на фронта край Бахмут

Украинският лидер награждава войниците, участващи в боевете

През нощта в Киев, Киевска област и други региони на Украйна бе обявена въздушна тревога. Киевските власти съобщиха за работата на системите за противовъздушна отбрана. Работата на ПВО беше потвърдена и в Житомирска и Хмелницка области.

Повредено е и инфраструктурно съоръжение в Житомирска област. Както съобщи губернаторът на областта Виталий Бунечко в своя телеграм канал, противовъздушната отбрана е свалила три дрона в региона. Никой не е пострадал при атаката.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало нощната атака.

Руските сили са блокирали Бахмут

Руските сили са блокирали Бахмут

Твърдят, че са успели да овладеят всички асфалтирани пътища и да блокират доставките на боеприпаси за украинците