От началото на март Русия вероятно е изстреляла най-малко 71 проектирани от Иран безпилотни летателни апарата от серия "Шахед" по цели в Украйна, според ежедневния доклад на военното разузнаване на британското министерство на отбраната, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Тези атаки последваха двуседмична пауза в използването на дронове в края на февруари. Русия най-вероятно е започнала редовно да попълва запасите дори от малък брой "Шахеди", заключава британското разузнаване.

Предполага се, че Русия изстрелва "Шахеди" от две посоки - от Краснодарския край и Брянска област. Това й позволява да атакува широк сектор от украинска територия и намалява времето за полет до цели в северната част на страната. Това също може да се счита за опит за разпръскване на средствата за ПВО на Украйна.

През нощта на 22 март седем души загинаха край Киев след като дрон порази последните два етажа на общежитие на професионален лицей край Киев.

През нощта на 24 март украинският град Кривой Рог бе обект на масирана атака с ирански дронове, като пет от тях бе съобщено, че са достигнали целите си, а един е бил свален. Губернаторът на Днепропетровска област не приведе информация за пострадали и загинали. 

Украйна подобрява отношенията с Иран, ако спре дроновете за Русия

Украйна подобрява отношенията с Иран, ако спре дроновете за Русия

Многократно тези безпилотници бяха използвани за удари в Украйна