Украйна би искала да поддържа нормални отношения с Иран. Но за тази цел Ислямската република трябва да спре да доставя оръжия на Русия и да осъди използването на нейните безпилотни самолети от Русия срещу Украйна.

Това заяви в интервю за "Укринформ" специалният представител на Украйна за Близкия изток и Африка Максим Субх.

Украйна многократно е призовавала Иран да прекрати подобно сътрудничество.

Според Субх, украинската страна разглежда настояването на Иран да не участва в доставката на безпилотни самолети за Русия като опит да спечели време и да покаже, че Украйна уж продължава комуникацията с Иран.

"Ние многократно сме подчертавали, че сме предоставили обосновка за нашите действия и нашата позиция, сега е ред на Иран. За нас няма значение кога е започнало сътрудничеството му с Русия. Казването, че тези дронове са били прехвърлени преди началото на широкомащабната инвазия, е За нас е важно Иран да спре трансфера на тези технологии и поне да осъди използването на своите дронове срещу Украйна, ако не може да го спре", подчерта специалният представител на Украйна за Близкия изток и Африка.

Субх добави, че Украйна е предупредила иранската страна, че прехвърлянето на балистични ракети на Русия ще има пагубни последици за двустранните отношения.

Кривой Рог под атака на ирански дронове, ракети по Одеса

Кривой Рог под атака на ирански дронове, ракети по Одеса

Един дрон е бил унищожен, но пет са поразили целите си

"Подчертавам, че Украйна не се интересува от подобна стъпка и би искала да поддържа нормални отношения с Иран. Разбира се, ако Иран пресече червената линия и се регистрира доставка на допълнителни оръжия за Русия, това може да доведе до прекратяване на дипломатически отношения", каза служителят.

Припомняме, че само ден по-рано в Украйна бе извършена поредната атака с безпилотници. 

На 16 март стана ядно, че Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната.