Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната. Това съобщиха трима израелски и украински официални лица, цитирани от Axios.

Това е първият път, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, когато Израел одобри лицензи за износ с цел евентуални продажби на оръжия на Украйна.

Йерусалим внимава да не оказва военна помощ на Киев, тъй като се опасява, че подобен ход може да създаде напрежение с Москва и да навреди на израелските интереси по отношение на сигурността в Сирия.

След като Русия започна да използва ирански бойни дронове във войната, украинското правителство увеличи натиска си върху Израел за оказване на военна помощ.

Израел дава на Украйна система за ранно оповестяване

Израел дава на Украйна система за ранно оповестяване

Тел Авив ще помогне и за изграждането на укрития

Украински официални лица твърдят, че предоставянето на оръжейни системи на Киев е в интерес на Йерусалим, тъй като по този начин Иран получава информация за това как работят дроновете му и е възможно да направи подобрения.

Иран призна, че е доставил безпилотни летателни апарати на Русия преди началото на войната, но отрича да го е правил след началото на инвазията. На свой ред Москва отрича да е използвала ирански дронове по време на войната въпреки нарастващите доказателства за противното.

Одобрението на лицензите за износ от министъра на отбраната Йоав Галант и външния министър Ели Коен стана в средата на февруари, докато Израел извършваше разпореден от Нетаняху преглед на политиката си спрямо войната, обясниха израелски и украински официални лица. Този преглед е завършен, но не са взети нови решения.

Коен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за одобрението на лицензите по време на пътуването си до Киев на 15 февруари.

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

И предоставяне на практическа помощ на Украйна в противодействие на руската агресия

Лицензите са одобрени за две израелски компании - Elbit и Rafael, които разработват системи за борба с дронове.

Украински служител посочи, че делегация от Министерството на отбраната на Украйна наскоро е посетила Израел, за да ѝ бъдат представени системите за борба с дронове. Все още не е подписана сделка.

Системите, предложени от Израел на Украйна, служат за заглушаване и сваляне на дронове. Те имат обхват от около 25 мили и могат да бъдат разположени близо до електроцентрали или други критични обекти, за да ги защитят от дронове.

Украински служители обясниха, че Министерството на отбраната се интересува от системите, но те се разглеждат като не толкова критични, тъй като Украйна е успяла да прихване дроновете в 75-90% от случаите на подобни атаки.

"Това, от което наистина се нуждаем, е система за отбрана срещу балистични ракети", подчерта украински служител.

Украйна се опитва отново да получи оръжия от Израел

Украйна се опитва отново да получи оръжия от Израел

Киев иска помощ за нова система за ранно предупреждение за въздушни атаки

Израелски официални лица твърдят, че одобрението на лицензите за износ не е промяна в политиката, тъй като системите са по същество отбранителни и не могат да се използват за бойни стрелби, при които могат да загинат руски войници.

"Израел помага на Украйна в отбранителната и гражданската сфера. Всяко искане се разглежда в съответствие с политиката за износ на отбранителна техника за Украйна", посочиха от Министерството на отбраната.

Високопоставен израелски служител разкри, че една от причините Израел да одобри лицензите е, за да може да види как отбранителните системи се представят срещу ирански дронове.