"Излишни санкции" и "неконструктивен акт, произтичащ от погрешна преценка". Така реагира Иран на на санкциите на Европейския съюз (ЕС), наложени на Техеран, съобщи "Ройтерс".

Това се казва в изявление на външния министър Хосеин Амирабдолахян в Twitter.

"Днес ЕС прие допълнителни излишни санкции срещу ирански лица. Това е неконструктивен акт поради погрешна преценка, след разпространена дезинформация. Бунтове и вандализъм не се толерират никъде; Иран не е изключение", написа той. 

ЕС налага санкции на Иран заради човешките права
Обновена

ЕС налага санкции на Иран заради човешките права

Техеран е предупреден и за участието му във войната в Украйна

Припомняме, че ЕС се подготви да наложи санкции на Иран в понеделник заради репресии срещу човешките права и няколко министри предупредиха за отделни, нови санкции, ако се докаже участието на Техеран във войната на Русия срещу Украйна.

Министрите от ЕС са готови да наложат забрани за пътуване и да замразят активите на около 15 иранци, замесени в правителствените репресии, започнали миналия месец срещу демонстранти, възмутени от смъртта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини.

Допълнителните санкции на ЕС срещу Иран няма да се ограничават до включване в черния списък на някои лица, ако се докаже участието на Техеран във войната на Русия срещу Украйна, каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

"Тогава вече няма да става дума за някои лица, които да бъдат санкционирани", каза той пред репортери при пристигането си за срещата на ЕС.

Страните от ЕС като цяло са съгласни, че трябва да бъдат наложени санкции на Иран, ако разследването докаже, че страната е предоставила на Русия дронове, използвани при атаки в Украйна, каза полският външен министър в понеделник след среща с колегите си в Брюксел.

Украйна съобщи за поредица от руски атаки с ирански дронове "Шахид-136", наричани от Русия "Геран-2" през последните седмици. Иран отрича да е доставял дроновете на Русия, а Кремъл не е коментирал.

185 загинали при протестите в Иран

185 загинали при протестите в Иран

Сред жертвите са и 19 деца