Малко вероятно е руските решителни настъпателни операции да бъдат насочени към град Запорожие от западната фронтова линия Донецк - Запорожие, тъй като руските военни продължават да се подготвят за настъпление в западната част на Луганска област.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Съветникът на изгонения украински кмет на Мариупол Петро Андрюшенко заяви, че руските войници в Мариупол казват на местните жители, че руските военни са наредили настъпателни операции срещу Вухледар, районите югозападно от Бахмут, град Запорожие и Запорожка област.

Андрюшенко допълни, че Русия също така струпва сили в казарми и населени места по пътищата, водещи към фронтовите позиции, и че РФ е докарала допълнително 10 000-15 000 военнослужещи в Мариупол и покрайнините му.

Андрюшенко отбеляза, че според информацията руските сили разполагат с 30 000 военнослужещи в по-голямата част на Мариупол. ISW продължава да оценява, че Русия съсредоточава войски и военна техника за провеждане на решителна офанзива в западната част на Луганска област и района на Бахмут.

Западни и украински военни представители неведнъж са отбелязвали, че руските сили вероятно създават условия за достигане на границите на Луганска и Донецка област - цел, която началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов също очерта на 22 декември.

ISW продължава да наблюдава прехвърляне на руска военна техника и елитни части и подготовка на логистиката в окупираната Луганска област, което подкрепя западните, украинските и руските прогнози за настъпление в западната част на Луганска област - Бахмут.

Канада изпрати първия танк в Украйна

Канада изпрати първия танк в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Руските сили също така засилват атаките към Бахмут, като същевременно пренебрегват фронтовите линии около град Донецк.

Украинските военни съобщават, че руските сили не са масовизирали достатъчно мощна ударна група, за да проведат настъпление в посока Запорожие.

Руски източници твърдят, че в края на януари силите на РФ са постигнали териториални успехи в Запорожка област - твърдения, които според ISW вероятно са били информационна операция, целяща да разпръсне украинските сили преди решителната офанзива на изток.

Андрюшенко и преди е заявявал, че руски официални лица ограничават достъпа на жителите на Мариупол до неруска информация и представят невярно ситуацията на фронтовата линия, така че руските сили, разпространяващи слухове за нападение срещу град Запорожие, може да продължават тези информационни операции.

Андрюшенко също така постоянно съобщава за увеличаване на руските сили в Мариупол през различните етапи на войната и отбелязва, че те използват града като военна база поради близостта му до Русия.

Русия не е показала, че е в състояние да проведе множество големи настъпателни операции, които биха били необходими за едновременното достигане на административните граници на Донецка област и превземането на град Запорожие.

С Delta Украйна ще громи руската агресия

С Delta Украйна ще громи руската агресия

Нова стратегия на бойното поле

Съобщената от Андрюшенко концентрация на руски войски от 30 000 военнослужещи в района на Мариупол не е достатъчна, за да се атакува Запорожие - град с население около три четвърти милион души, като същевременно се продължат настъпателните операции за обкръжаване на Бахмут и се започне нова голяма атака в Луганска област.

Руските конвенционални сили, резервите и силите "Вагнер" вече са ангажирали десетки хиляди войници в усилията за превземане на Бахмут, като се съобщава, че са понесли многохилядни жертви в тези усилия.

Преди войната населението на Бахмут е било малко над 70 000 души.

Руското министерство на отбраната (МО) започна поредица от усилия за преструктуриране и консолидиране на несъвместимата смесица от нередовни сили, подкрепящи руската война в Украйна, в конвенционалните военни сили на Русия. Карта на МО на Русия, публикувана на 3 февруари, включва окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в зоната на отговорност на Южния военен окръг (ЮВО).

Също така пресслужбата на ЮВО обяви, че Донецката и Луганската народна милиция се интегрират в руските въоръжени сили.

На 4 февруари МО на Обединеното кралство оценява, че интегрирането на окупираните украински територии в зоната на СМД вероятно следва съобщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от 17 януари за реформи за формиране на "самостоятелни силови групировки" в Украйна.

Възможно е руското МО да предприеме някои стъпки за интегриране на доброволческите батальони в своята структура. Известен руски военен блогър заяви на 4 февруари, че Съюзът на доброволците на военните части в Донбас е решил да създаде единен доброволчески корпус на Въоръжените сили на Русия от доброволчески части на Въоръжените сили на Русия.

Руското МО може би бърза да професионализира и интегрира нередовните сили в конвенционалната си структура, докато началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов се ползва с благоволението на руския президент Владимир Путин. Руските нередовни сили в Украйна включват войници на договор, мобилизирани военнослужещи, силите на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), доброволчески батальони, сили на руската бойна армия от резерва (БАРС), казашки и чеченски части и наемници от групата "Вагнер".

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

Съмнителни са големите руски атаки до пролетта

Тези формирования имат различни цели, ограничения, предпоставки, йерархия и правен статут. След назначаването на Герасимов за командващ на Съвместната група сили в Украйна на 11 януари руското МО предприе няколко усилия за професионализация и е логично, че то ще се стреми да обедини сегашната странна смесица от сили в по-традиционна структура.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно компенсира намаляващото си влияние, като продължава да се представя за единствения победител в района на Бахмут и се опитва да използва оставащото си влияние онлайн.

На 4 февруари Пригожин отговаря на въпрос относно слуховете за нова руска офанзива, като сравнява бойната стратегия на силите на Wagner Group с шахматна игра, в която играчите трябва да удрят главата на противника с шахматна дъска.

Основни изводи

  • Малко вероятно е руска решителна настъпателна операция да бъде насочена към град Запорожие от западната фронтова линия Донецк - Запорожие.
  • Руските сили не са показали капацитет да поддържат множество едновременни широкомащабни настъпателни операции, които биха били необходими за достигане на административните граници на Донецка област и завземане на град Запорожие.
  • Руското министерство на отбраната (МО) започна поредица от усилия за преструктуриране и консолидиране на несъответстващата смесица от нередовни сили, подкрепящи войната на Русия в Украйна, в конвенционалните военни сили на Русия.
  • Решението на руското МО да предприеме значителна структурна реформа, докато се подготвя за голяма офанзива в Източна Украйна, вероятно представлява усилие на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов да завърши реформите, докато се ползва с често мимолетното благоволение на руския президент Владимир Путин.
  • Финансистът от "Вагнер" Евгений Пригожин свръхкомпенсира намаляващото си влияние, като продължава да се представя за единствения победител в района на Бахмут.
  • Руски и украински официални лица разменят 63 руски военнопленници за 116 украински военнопленници.
  • Руските сили проведоха ограничени настъпателни операции северозападно от Сватово и продължиха настъпателните операции в района на Кременна.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в района на Бахмут и Вухледар, но забавиха темпото на офанзивите си по западните покрайнини на град Донецк.
  • Украинските сили продължават да нанасят удари по руски военни обекти на източния (левия) бряг на Херсонска област.
  • Руските власти се опитват да съживят усилията за създаване на сили, като използват по-широки масиви от жива сила.