През нощта на 10 срещу 11 ноември руските сили нанесоха мащабни удари с ракети и дронове по Украйна, като за първи път от 52 дни насам те бяха насочени към Киевска област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински военни източници съобщиха на 11 ноември, че руските сили са изстреляли 31 безпилотни летателни апарата Shahed 131/136, две ракети Х-59, една ракета Х-31, една противокорабна ракета P-800 Onyx и една ракета С-300 срещу различни цели в Украйна, като конкретно са насочили към Киевска област ракета Iskander-M или С-400.

Украинската противовъздушна отбрана свали 19 дрона "Шахед" (насочени предимно към районите на фронтовата линия), една ракета Х-59 и използва система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да унищожи балистичната ракета, насочена към Киевска област.

Руски военни блогъри твърдяха, че руските сили са се прицелили в система за противовъздушна отбрана на летище Бориспол край град Киев.

Администрацията на град Киев заяви, че са изминали 52 дни от последния ракетен удар на руските сили срещу Киевска област.

Съобщава се, че Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е участвало в поне един от трите удара по руска територия на 10-11 ноември. Украинското издание Suspilne Crimea съобщи, че източници от ГУР са заявили, че ГУР е организирало експлозия на железопътни релси в Рязанска област, която е довела до дерайлирането на 19 вагона от товарен влак сутринта на 11 ноември.

Източникът от ГУР заяви, че експлозията ще усложни руската военна логистика в близко бъдеще. Известен руски милблогър твърди, че влакът е превозвал минерални торове.

Московските железници заявиха, че ситуацията не е засегнала пътническите и крайградските влакове и че Руските железници са създали щаб за координиране на евентуалните смущения, причинени от дерайлирането.

Руската държавна информационна служба РИА Новости заяви, че дерайлирането се дължи на "намеса на неупълномощени лица".

Главното управление на Министерството на извънредните ситуации за Тамбовска област също така заяви, че през нощта на 11 ноември във фабрика за производство на барут край Котовск е избухнал пожар на площ от 300 кв. м.

Очевидци съобщават, че са чули експлозии, преди пожарът да се разгори.

Руската редакция на Би Би Си заяви, че това е вторият подобен инцидент в тази фабрика за пушек, след като през юни 2023 г. при пожар там загинаха петима души.

Говорителят на ГУР Андрей Юсов заяви на 11 ноември, че не може официално да потвърди или отрече информация за събития в Русия, като например експлозията в завода за производство на барут край Тамбов или за инцидента с руските железници, но подобни удари ще продължат.

Геолокализирани кадри, публикувани на 10 ноември, също показват дим, излизащ от сграда в Коломна, Московска област.

Руски източници твърдят, че местните жители са чули експлозии в близост до Машиностроителното конструкторско бюро - държавна корпорация "Ростех" в Коломна, специализирана в ракетни системи.

Руски източници твърдят също, че руските сили са свалили един или повече дронове над Конструкторското бюро по машиностроене, а руски вътрешен източник твърди, че един дрон се е разбил в сградата.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила два украински дрона над Смоленска и Московска област през нощта на 10 ноември, а известен руски военен блогър по подобен начин твърди, че руската противовъздушна отбрана е прихванала няколко въздушни цели над Смоленска област и Коломна, Московска област през нощта.

Към момента на публикуване на тази статия украинските официални лица не са коментирали удара по Коломна. Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви по-специално в интервю, публикувано на 11 ноември, че Украйна ще отговори на руските удари по украинската критична инфраструктура през зимата с реципрочни удари по руската енергийна инфраструктура, включително петролна и газова.

Продължаващите дискусии в руските военни блогове за широко разпространените фронтови атаки, водени от руската пехота, подчертават предизвикателствата, пред които ще се изправи Русия при използването на масирани пехотни атаки, за да компенсира проблемите, допринасящи за настоящата позиционна война, посочени от украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний.

На 11 ноември един от военните блогъри подчерта, че руската практика за провеждане на тактически нападения, предназначени за щурмуване на украинските укрепени позиции в гористите райони на Донбас, няма да доведе до по-широк оперативен пробив навсякъде по фронта.

Блогърът отбеляза, че няма как да се обучи достатъчно руски персонал за интензивни фронтови атаки, необходими за значителен напредък в Украйна.

Друг военнен блогър твърди, че руската армия е на път да преживее "истински ренесанс на пехотните боеве", тъй като в близост до фронтовата линия има по-малко танкове, бойни машини на пехотата (БМП) и бронетранспортьори (БТР).

Критичен военен блогър реагира на коментара за "ренесанс на пехотата" и отбеляза, че коментарът е негативно отражение на загубите на руска техника и лошата координация на фронта, които са създали зависимост от щурмовата тактика.

Силите на Спецназ не са предназначени да провеждат подобни пехотни нападения като стандартната руска мотострелкова пехота и някои руски източници явно са разочаровани от последиците от неправилното прилагане на тези елементи на Спецназ.

Украйна: Ударихме два руски кораба край Крим
Обновена

Украйна: Ударихме два руски кораба край Крим

Русия твърди, че дроновете са били свалени над горивно депо във Феодосия

ISW и преди е отбелязвала, че руските сили все повече разчитат на такива фронтови атаки, водени от пехотата, вероятно за да компенсират липсата на подходящо обучен персонал и поради широко разпространените загуби на оборудване.

Изглежда, че руският генерален щаб разчита в голяма степен на фронталните нападения като преобладаваща тактика в Украйна като важна част от руското решение на проблемите на "военния паритет", изложени в есето на Залужний по въпроса за "позиционната война".

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров изглежда все повече измества на заден план най-големия си син, 18-годишния Ахмат Кадиров, в полза на по-малкия си син Адам Кадиров. На 9 ноември Рамзан Кадиров тихомълком съобщи, че е назначил Ахмат за заместник-първи министър на Чеченската република по въпросите на физическата култура, спорта и младежката политика.

Това назначение следва 18-ия рожден ден на Ахмат на 8 ноември, когато Рамзан Кадиров похвали Ахмат за успеха в "избраното от него дело" като ръководител на чеченското младежко движение "Движение на първите".

Лондон: Русия оголва периферията си, за да се защитава от Украйна

Лондон: Русия оголва периферията си, за да се защитава от Украйна

Конфликтът в Украйна продължава да претоварва армията на Русия и способността й да поддържа основна отбрана в огромната си зона.

Тихото признание на Рамзан Кадиров за новата длъжност на Ахмат контрастира с неотдавнашните похвали и назначения на други негови деца, включително назначаването на по-малкия му син Адам на длъжността в чеченската служба за сигурност, която Рамзан Кадиров заемаше преди да наследи собствения си баща.

Причината за очевидното пренебрегване на най-големия му син от страна на Рамзан Кадиров не е ясна. Ахмат Кадиров се среща с руския президент Владимир Путин в началото на март 2023 г., докато се носят слухове за влошеното здраве на Рамзан Кадиров, което подхранва спекулациите, че Рамзан Кадиров, Ахмат и Путин може би са се подготвяли Ахмат да наследи своя баща.