Украинските сили нанесоха удари с дронове и крилати ракети по окупирания Крим и нанесоха значителни щети на щаба на командването на руския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол на 22 септември. Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили са нанесли успешен удар.

Руски източници твърдят, че украинските сили са използвали крилати ракети Storm Shadow, за да нанесат удара, а кадрите от социалните медии на щаба показват значителни щети на сградата.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила пет украински ракети и призна, че украинският удар е повредил сграда на щаба на командването.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Киев вижда края на руския Черноморски флот в Севастопол

Киев вижда края на руския Черноморски флот в Севастопол

След последните атаки в анексираната територия

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че украинските сили ще нанасят повече удари по руски военни цели в Крим в бъдеще.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че руските войски трябва да унищожат собствените си кораби, за да избегнат по-нататъшни украински удари.

Руското информационно пространство очаквано се занимава много с украинския удар срещу Севастопол на 22 септември. Един руски блогър се оплака от неспособността на руските власти да контролират разпространението на украинска информация за последиците от удара, а други блогъри критикуваха военните за това, че не са отвърнали достатъчно.

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Полицията призова местните жители да напуснат централните улици на Севастопол

Друг руски блогър твърди, че такива удари се очакват, тъй като Украйна и нейните западни партньори смятат Крим за украинска територия. Множество руски блогъри твърдят, че западните партньори са помогнали на украинските сили да атакуват щаба.

Украинските сили са напреднали южно от Бахмут и според съобщенията са напреднали в западната Запорожка област на 22 септември. Геолокирани кадри, публикувани на 22 септември, показват, че украинските сили са напреднали югоизточно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут).

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали леко на север от Новопрокоповка и в момента са на около 800 метра от покрайнините на селището. Твърдение, което като цяло съответства на оценката на ISW. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават да водят настъпателни действия в Мелитополско (западна Запорожка област) и настъпателни действия в Бахмутско направление, като изтощават и нанасят загуби на руските сили по целия фронт.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността на 21 септември, предоставяйки на Украйна военно оборудване на стойност 325 милиона долара.

Пакетът на Министерството на отбраната включва ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана; допълнителни боеприпаси за системи HIMARS; системи за противовъздушна отбрана Avenger; картечници против дронове; 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, включително подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение; Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, телено-насочвани ракети; противобронови системи Javelin и AT-4; над три милиона патрона боеприпаси за малки оръжия; леки тактически превозни средства; разрушителни боеприпаси за премахване на препятствия; и резервни части, оборудване за поддръжка и друго полево оборудване.

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

Пакетът включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана

САЩ скоро ще предоставят армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS) на Украйна. Четирима неназовани служители на правителството на САЩ казаха пред NBC News в статия, публикувана на 22 септември, че американският президент Джо Байдън е казал на украинския президент Володимир Зеленски, че САЩ ще предоставят на Украйна "малък брой ракети с голям обсег".

Длъжностните лица не посочиха кога САЩ ще обявят предоставянето на ATACMS или кога САЩ ще ги доставят на Украйна. Един американски служител каза пред NBC News, че американски служители все още обсъждат вида на ракетата и броя на ракетите, които САЩ ще предоставят на Украйна.

Няколко неназовани източници на Washington Post са съобщили, че администрацията на Байдън планира да предостави на Украйна версия на ATACMS, въоръжена с касетъчни бомби, а не с единична (унитарна) бойна глава.

The Washington Post съобщи, че ATACMS ще позволят на Украйна да нанесе удари по руските военни позиции далеч в тила.

Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

Байдън все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

Байдън се приближава към решение за ракети с голям обсег, докато Украйна увеличава натиска

Руските усилия за засилване на разделенията между Украйна и нейните централноевропейски партньори изглежда претърпяха неуспех, тъй като полският премиер Анджей Дуда се застъпи за силата на полско-украинските отношения на 22 септември. Дуда разясни изявлението на полския премиер Матеуш Морвиецки от 21 септември, че Полша няма да прави трансфер на оръжия на Украйна. Той обясни, че Полша ще продължи да изпълнява споразуменията за доставка на оръжия с Украйна, но няма да прехвърля нови оръжия, които Полша купува за собствената си армия.

Дуда също така заяви, че потенциалният конфликт между двете страни относно износа на украинско зърно по европейските сухопътни маршрути не засяга значително отношенията между двете страни.

ISW по-рано оцени, че руските удари по украинската пристанищна и зърнена инфраструктура са част от руска кампания за разрушаване на отношенията на Украйна със западните ѝ съседи, а бързото повторение на ангажимента си към Украйна от Полша показва, че тази кампания не е толкова успешна, колкото Москва вероятно възнамерява.

Украински военен служител бързо отхвърли руските твърдения, че силите на групата "Вагнер" действат в окупираната Херсонска област. Няколко руски източника заявиха на 22 септември, че персоналът на "Вагнер" е пристигнал в районите на бойни действия в окупираната Херсонска област и че щурмовите части са разпределени в секторите на фронтовата линия на Херсонска област.

Полша ще изпрати на Украйна само вече обещаните оръжия

Полша ще изпрати на Украйна само вече обещаните оръжия

Отношенията межде двете страни се обтегнаха заради спора за зърното

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк отрече това твърдение на 22 септември и заяви, че руски източници вероятно разпространяват подобни твърдения, за да повдигнат руския боен морал.

Хуменюк също така заяви, че чеченските сили и силите на Росгвардия (Руската национална гвардия) са пристигнали в окупирания Херсон "преди няколко седмици", за да попречат на руските военни да дезертират.

Руските блогъри може би твърдят, че силите на "Вагнер" са пристигнали в окупираната Херсонска област на фона на слуховете, че силите на Вагнер ще се върнат към военните действия в Украйна, действайки заедно с Росгвардия.

Съобщава се, че Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) разследва високопоставени служители на Росгвардия за потенциалното им участие в бунта на групата "Вагнер" на 24 юни. Руски вътрешен източник заяви на 22 септември, че ФСБ разследва служители на Росгвардия, след като според съобщенията Росгвардия е позволила на групата да скрие снаряди и оборудване в складовете на Росгвардия непосредствено след бунта и в периода на разоръжаването.

Премахват лагера на ЧВК "Вагнер" в Беларус?

Премахват лагера на ЧВК "Вагнер" в Беларус?

Ройтерс разглежда сателитни изображения

ISW продължава да счита, че Кремъл вероятно е имал за цел да консолидира вътрешния апарат за сигурност на Русия около Росгвардия след бунта на Вагнер. Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 27 юни, че ще се подготви да прехвърли тежката военна техника на Вагнер на неуточнени части от руската армия в същия ден, когато ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов обяви, че Росгвардия ще получи тежки оръжия и танкове.

През юли руското правителство също така официално прехвърли специалните звена "Гром" на Руската федерална служба за контрол на наркотиците (на руското Министерство на вътрешните работи) под контрола на Росгвардия.

Съобщава се, че руското правителство планира да увеличи разходите за отбрана с 4,4 трилиона рубли (46 милиарда долара) през 2024 г. Bloomberg съобщи на 22 септември, че проектоплановете на руския бюджет за 2024 г. показват, че руските разходи за отбрана ще се увеличат до 10,8 трилиона рубли (около 113 милиарда долара) през 2024 г. спрямо 6,4 трилиона рубли (около 67 милиарда долара) през 2023 г.

Руската държавна дума обмисля да разшири допълнителните закони, свързани с руското Министерство на отбраната (МО), към Руската национална гвардия (Росгвардия). Депутатите от Държавната дума на Русия, включително председателят на комисията по информационна политика на Държавната дума Александър Хинштейн и председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, внесоха в Думата законопроект, който ще разшири закона за наказване на онези, които "дискредитират" и разпространяват " фалшива" информация за руските въоръжени сили и на силите на Росгвардия.

ISW по-рано съобщи, че Думата също така обмисля законодателство, което ще разшири правомощията и механизмите на руското МО, за да включи доброволчески формирования в Росгвардия. Спекулира се и че персоналът на "Вагнер" работи в тясно сътрудничество с Росгвардия, за да се присъедини отново към войната в Украйна.

ISW по-рано съобщи за руските усилия за разширяване на местното развитие и производство на дронове в цяла Русия и оцени, че руското военно командване може да използва голям брой ударни дронове в Украйна, за да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

Руските окупационни служители продължават да ограничават използването на украински език в образователните институции в окупирана Украйна, за да русифицират окупираните територии и да изкоренят украинската култура и идентичност. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов поиска наказания за училища и учители в окупирана Запорожка област, които дават неразрешени уроци по украински, за който Рогов твърди, че е "нероден език" за украинските ученици.