Ръководителят на руското Министерство на вътрешните работи (МВР) Владимир Колоколцев се похвали, че руските власти са увеличили броя на задържанията и съдебните преследвания, свързани с незаконната миграция в Русия, като същевременно призова за засилени мерки на руското правителство срещу незаконната миграция.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Колоколцев твърди също, че броят на "тежките" и "особено тежките" престъпления, извършени от чужденци в Русия, е намалял със 7,6% през 2024 г. в сравнение с 2023 г. Колоколцев също така отбеляза, че отделни престъпления, които чужденците са извършили в Русия, са увеличили междуетническото напрежение в Русия.

Колоколцев окачестви борбата на Русия с незаконната миграция като "стратегически важна" и призова за съвместни усилия за решаване на миграционните проблеми, като вероятно имаше предвид координирани усилия между множество руски органи за държавна сигурност.

Руски военни блогъри разкритикуваха статистическите данни на Колоколцев и заявиха, че отчетеното намаляване на престъпленията, извършени от чужди граждани в Русия, е резултат от решението на руските власти да предоставят руско гражданство на мигрантите, а не от действителното намаляване на престъпността сред мигрантите.

Русия се похвали, че изучава непокътната система за насочване на ракети ATACMS

Русия се похвали, че изучава непокътната система за насочване на ракети ATACMS

Заловеното оборудване потенциално позволява на Русия да подобри способността си да сваля ракети с голям обсег

Значителните усилия на руските ултранационалисти да спрат руското правителство да дава руско гражданство на мигранти и други "сънародници в чужбина", които Русия свободно определя като етнически руснаци и рускоговорящи, живеещи извън Русия могат да попречат на продължаващото използване на паспортния режим от страна на Русия за генериране на военна ръка, компенсиране на недостига на работна ръка в страната и създаване на информационни условия за оправдаване на потенциални хибридни операции срещу други държави с руско и рускоговорящо население.

На 1 юли Русия пое едномесечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) за първи път от април 2023 г. насам и вероятно ще използва тази позиция като база за проекция на сила в международната система, както е правила в миналото.

Русия твърди, че е превзела четири села в Украйна
Обновена

Русия твърди, че е превзела четири села в Украйна

Украйна не потвърждава загубата на населените места

На 1 юли Министерството на обединението на Южна Корея обяви, че севернокорейският държавен телевизионен канал Korean Central TV е преминал към предаване на предавания чрез руски спътници вместо чрез китайски, което според съобщенията засяга способността на Южна Корея да наблюдава севернокорейската държавна телевизия.

На 1 юли Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Украинските сили продължиха офанзивата си край Кременна, постигайки териториален напредък. В същото време руските сили напреднаха в района на Авдеевка. Активни бойни действия се водят в районите на Купянск-Сватово-Кременна и Авдеевка. Руските сили продължават офанзивните операции в източната и южната част на Украйна, включително в Херсонска и Запорожка области.

Украинската противовъздушна отбрана свали няколко руски ракети, докато Русия продължи с ракетни удари по украинска инфраструктура. Проблемите с мобилизацията и лечението на ранените войници остават значителни за руските сили.

Русия твърди, че е превзела четири села в Украйна
Обновена

Русия твърди, че е превзела четири села в Украйна

Украйна не потвърждава загубата на населените места