Руските войски са заловили непокътната система за насочване от произведена в САЩ ракета ATACMS с голям обсег и изучават американската военна технология, съобщи в понеделник руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от "Ройтерс".

Видеозаписи, разпространени от РИА, показват неидентифициран оръжеен експерт, с лице, скрито от балаклава, който изследва това, което според него е система за насочване от оръжие на армейските тактически ракетни системи (ATACMS), очевидно свалено от руските сили. 

Експертът е видян да показва етикети на гърба на системата за GPS насочване на ракетата, които показват, че тя произхожда от склад на американската армия в Алабама. Той обяснява, че заловеното оборудване позволява на Русия да проучи как се управляват ракетите по време на полет.

Виктор Литовкин, руски полковник в оставка, каза пред онлайн новинарския портал Lenta.ru, че Москва ще се опита да идентифицира всички слаби места и ще използва информацията, която е събрала, за да подобри способността си да сваля ракети ATACMS.

"Можем да преконфигурираме нашите ракетни системи земя-въздух, които трябва да свалят ракетата, и можем да преконфигурираме и фино да настроим нашите системи за електронна война срещу тази ракета", каза Литовкин.

Вашингтон започна да доставя на Украйна далекобойни ATACMS преди няколко месеца, след като две години отхвърляше исканията на Киев за оръжия с такъв обсег. Ракетите могат да ударят на разстояние до 300 км, което е около два пъти повече от обхвата на системите HIMARS, които Съединените щати започнаха да доставят на Украйна през 2022 г.

Москва осъди Вашингтон за доставката на оръжия, което според нея е ескалиращ ход. Русия твърди, че Съединените щати помага на Украйна да избира целите си, което Вашингтон отрича.

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

"Това е повод за безпокойство не само за Минск, но и за Москва", коментира Песков