Руските сили постигнаха незначителни успехи около Бахмут на 29 ноември, но остава малко вероятно руските сили да са напреднали с темпото, както твърдят руски източници.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Някои руски блогъри направиха необосновани твърдения, че руските сили са пробили украинската отбранителна линия южно от Бахмут по магистрала T0513, за да напреднат към Часов Яр, което ще прекъсне една от двете останали основни украински наземни комуникационни линии (GLOC) към Бахмут, но такива твърдения вероятно са част от продължаваща руска информационна операция и са преждевременни, както ISW прогнозира по-рано.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи на 29 ноември, че руските сили вероятно са спрели разполагането на батальонни тактически групи (БТГ) през последните три месеца. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че сравнително ниското разпределение на пехотата на BTG, децентрализираното разпределение на артилерията и ограничената независимост на вземането на решения от BTG са възпрепятствали техния успех в Украйна.

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

Няма данни Русия да е обкръжила Бахмут

Независимо разследване, проведено от екипа на Алексей Навални "Сирена", установи, че Русия може да е транспортирала хиляди украински затворници от наказателните колонии в окупирана Украйна в Русия след изтеглянето от западния бряг на Херсонска област. Разследването се основава на данни от правозащитната организация "Русия зад решетките", правозащитната организация "Gulag.net" и интервюта на семейства на украински затворници и отбелязва, че руските сили са започнали да преместват затворници от Херсонска и Николаевска области в наказателната колония И.К. -7 в Стара Збуривка (точно южно от град Херсон) през май.

Според разследването, руски служители са започнали да прехвърлят до 2500 затворници в наказателни колонии в Краснодарски край и Волгоградска област две седмици преди руското изтегляне от западния бряг на Херсонска област. Други независими разследвания отбелязват, че руски служители са премествали украински затворници в руски региони в голям мащаб от началото на ноември.

Руските официални лица вероятно предприемат мерки за преместване на затворници, за да освободят инфраструктурата на затворите в окупираните райони, или за да използват активите на затворниците като военни бази за съхранение на персонал и оборудване, или за да освободят място за задържане на украински граждани, тъй като репресиите на правоприлагащите органи продължават в окупираните райони.

ISW: И Кремъл знае, че настъплението в Херсон ще продължи

ISW: И Кремъл знае, че настъплението в Херсон ще продължи

В Русия се готвят за нова скрита мобилизация

Сведения от руски източници показват, че Русия може да се опита да използва затворнически труд, извънреден труд и детски труд, за да съживи руския военно-промишлен комплекс и да запълни общия недостиг на работна ръка. Източникът на руската опозиционна медия Meduza съобщи на 29 ноември, че 250 затворници от Свердловска област ще излежат принудителен труд в руски завод за производство на танкове и бронирани автомобили.

Meduza отделно съобщи, че служителите в завода работят четири допълнителни часа през делничните дни и допълнителни смени през почивните дни.

Членът на Окупационния административен съвет на Запорожие Владимир Рогов на 29 ноември цитира реч на руския комисар по правата на децата Мария Львова-Белова, че руската Държавна дума ще разгледа законопроект за изменение на руския трудов кодекс за опростяване на процедурата по наемане на работа за лица под 18 години.

Руските депутати може да се надяват, че подобни действия ще намалят сериозния недостиг на работна ръка в Русия, изострен от мобилизацията, за който ISW съобщи по-рано.

Руски новинарски източници продължават да съобщават за официални действия, показващи вероятна втора вълна на мобилизация, за която руската военна система е крайно неподготвена. Руски източник заяви на 27 ноември, че службата за военна регистрация и набор в град Киров, Кировска област, е издала призовки за служители на неуточнен местен бизнес за "изясняване на военните пълномощия" преди началото на 2023 г.

Друг руски източник заяви на 28 ноември, че руските служби за военна регистрация и записване забраняват на мъжете, които са призовали за изясняване на данните, да напускат страната.

В Twitter е бил публикуван предполагаем руски доклад, показващ недостиг на офицери от взвод и рота в 3-ти армейски корпус на 28 ноември. Руските структури за генериране на сили не са се възстановили от последната мобилизация и руския военно-промишлен комплекс остава разтегната, така че руската инфраструктура за генериране на сили е малко вероятно да може да поеме друга вълна от мобилизация толкова бързо.

Руската държава продължава да се бори да компенсира мобилизираните войници и техните семейства до ниво, което жителите смятат за адекватно. Руски информационен източник заяви на 28 ноември, че регионалното правителство на Новосибирска област е получило над 100 жалби от семействата на мобилизирани войници. Петдесет и две от жалбите са съсредоточени върху неадекватната компенсация от страна на руските власти за закупуване на въглища и дърва за огрев и разпределяне на ваучери за санаториално лечение на деца.

Изданието посочи фронтовите линии в Бараниковка, Луганска област като последното потвърдено местоположение на мобилизираните войници

Основни констатации на ISW:

- Руските сили постигнаха незначителни успехи около Бахмут на 29 ноември, но остава малко вероятно руските сили да са напреднали с темпото, както твърдят руски източници.

- Министерството на отбраната на Обединеното кралство (MO) съобщи, че руските сили вероятно са спрели разполагането на батальонни тактически групи през последните три месеца.

- Руските сили продължават да се защитават срещу украинските контранастъпателни операции около Сватово, докато украинските сили продължиха контранастъпателните операции около Сватово и Кремина.

- Руските сили продължават ограничени наземни атаки западно от Кремина, за да си възвърнат загубените позиции.

- Руските сили извършват наземни атаки близо до Сиверск и Авдиевка и в западната част на Донецка област.

- Руските сили продължават да укрепват отбранителните си позиции в източната Херсонска област, докато украинските сили продължиха да нанасят удари по концентрациите на руски сили в Южна Украйна.

- Руските сили продължават да воюват с остаряло оборудване и недостиг на местен персонал на фона на официални действия, показващи вероятна втора вълна на мобилизация.

- Независимо разследване установи, че Русия може да е транспортирала хиляди украински затворници от наказателните колонии в окупирана Украйна в Русия след изтеглянето от западния бряг на Херсонска област.