На 14 януари руските сили нанесоха две вълни от ракетни удари по украинската критична инфраструктура. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са нанесли 50 ракетни и три въздушни удара по Киев, Харков, Одеса, Кривой Рих, Днипро, Виница и неуточнени населени места в Западна Украйна. Руските ракетни удари по град Днипро повредиха жилищна сграда, убиха най-малко 18 души и раниха над 70. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са нанесли удари по украински градове и селища на две вълни: първо са използвали системи С-300 и С-400 в Беларус срещу наземни цели в Киев и Киевска област сутринта, а по-късно са нанесли 28 удара с крилати ракети, използвайки управляеми ракети Kh-101/Kh-555, Kh-22, морски Калибр и Kh-59. Украинският генерален щаб добави, че украинските сили са свалили 18 крилати ракети и три управляеми ракети.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви, че руските сили са използвали ракети с остра балистична траектория, вероятно модифицирани ракети С-300 и С-400 или системи "Искандер-М", за да нанесат удар по Киев, като отбеляза, че украинските сили понастоящем не могат да свалят тези ракети, когато са изстреляни от малък обсег.

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Това признали и от Кремъл

Евгений Пригожин, основател и ръководител на ЧВК "Вагнер", продължава да манипулира темата за "превземането на Соледар", за да повиши авторитета си и да разграничи своите военни от другите окупатори..

Анализаторите отбелязват, че на 14 януари Пригожин публикува кадри, заснети според него в Соледар, в които се изтъква ролята на Вагнер в боевете за града.

"Пригожин представи командира на групата "Вагнер", която води боевете за селището, и похвали възможностите на "Вагнер" в сравнение с обикновените руски военни. Той заяви, че групата "Вагнер" е успяла благодарение на богатия си опит, независимостта си, ефективното си военно оборудване и по-добрата си система за командване и контрол", пишат анализаторите.

ISW отбелязва, че подобни действия на Пригожин имат за цел да разграничат ЧВК "Вагнер" от другите руски сили и да повишат нейния политически авторитет.

Рискът от второ руско нахлуване в Украйна откъм Беларус се оценява като нисък, но възможен. Прякото участие на Минск във войната е малко вероятно.

Като доказателство за това анализаторите привеждат изявление на Серхий Наев, командващ Обединените сили на украинските въоръжени сили, от 14 януари, според което сегашното съотношение на украинските сили, действащи на север, е достатъчно за стабилизиране на границата.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве

"Наев добави, че резервите на Украйна могат да бъдат преразпределени в отговор на повишена заплаха от Беларус", се посочва в доклада на ISW.

Освен това експертите отбелязват, че украинският генерален щаб отново е съобщил, че към 14 януари не е наблюдавал формирането на ударна група от руски войски на територията на Беларус.

Атаката по Киев днес – Русия показа боеприпаси „ново поколение“

Атаката по Киев днес – Русия показа боеприпаси „ново поколение“

Украйна регистрира ракети от север, но не съобщава какви са били

Кремъл продължава лъжливо да твърди, че Украйна представлява екзистенциална заплаха за Русия, за да отхвърли украинските предложения за мирна среща на върха и да запази първоначалните максималистични цели на Путин. Руският постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя отговори на украинските предложения за мирна среща на върха на 13 януари с поредица от неверни твърдения, представящи Украйна като агресор, който, нелепо, "се готви да нападне Москва".

Кремъл продължава да използва дългогодишни неверни твърдения, че украинското правителство потиска религиозните свободи, като морално оправдание за отказа си да преговаря с Украйна, вероятно с надеждата да насочи международното обществено мнение срещу Украйна. В обръщението си Небензя твърди, че "режимът на Зеленски" е "авторитарна диктатура", която желае "да унищожи каноничната църква в Украйна - Украинската православна църква".

Украинската ПВО: Русия изстреля 38 ракети от различни типове, свалихме 25

Украинската ПВО: Русия изстреля 38 ракети от различни типове, свалихме 25

Киев е бил ударен със зенитни ракети S-400/S-300

Основни изводи:

  • На 14 януари руските сили нанесоха две вълни от ракетни удари по критична инфраструктура в Украйна.
  • Кремъл продължава да твърди невярно, че Украйна представлява заплаха за съществуването на Русия, за да отклони украинските предложения за мирна среща на върха и да запази първоначалните максималистични цели на Путин.
  • Кремъл продължава да използва дългогодишния фалшив разказ, че украинското правителство потиска религиозните свободи, като морално оправдание за отказа си да преговаря с Украйна и вероятно с надеждата да настрои международното обществено мнение срещу Украйна.
  • Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер", продължава да използва ролята на "Вагнер Груп" в превземането на Соледар, за да повиши политическата си популярност и косвено да критикува редовната руска армия.
  • Руските сили продължават ограничени контраатаки по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъплението си край Соледар, както и край Бахмут и Авдеевка. Малко вероятно е украинските сили да задържат позиции в самия Соледар.
  • Руските сили продължават да защитават и укрепват предните си позиции на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.
  • Западни представители все по-често се присъединяват към украинските власти, предупреждавайки, че Русия се готви за предстояща втора вълна на мобилизация.
  • Руските окупационни власти в Херсон продължават да предприемат мерки за принудително преместване на жителите в Русия.
  • Нападенията на украинските партизани продължават да пречат на усилията на руския вътрешен фронт.