Ръководителят на офиса на президента на Украйна Андрий Ермак сравни ситуацията в района на Бахмут и Соледар с битката при Вердюн* през 1916 г. в отговор на въпрос на журналист от френския Le Monde какво се случва сега в Донецка област. Думите му са цитирани от руската служба на Би Би Си.

"Ситуацията е тежка, дори много тежка. Това е битката при Вердюн през 21 век. Боевете се водят от няколко месеца, но нашите бойци успяват да задържат позициите си. Руснаците пускат престъпници от затворите, които умират веднага когато стигнат до фронтовата линия. Телата им са оставени на място, дори не ги събират, има много човешки загуби от руска страна, много повече отколкото от наша. Ние очевидно ценим живота на нашите войници повече. Но пред нас е човешка маса, която непрекъснато атакува, атакува, атакува. Соледар е място на улични битки, където нито една от страните не контролира града. Руснаците са там, но не контролират града. Ситуацията е сложна, но нашата цел е да освободим нашите територии, да възстановим напълно териториалната цялост на Украйна.

*Битката при Вердюн, останала в историята като Вердюнската месомелачка, е най-дългата битка от Първата световна война.

Историците все още спорят за точните числа на загубите на страните. Според груба оценка около 300 хиляди германски и френски войници са загинали в битки в североизточна Франция за 10 месеца през 1916 г.

В петък, след публикуването на интервюто, руското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над Соледар. Украинските военни отричат загубата на града.

Според Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, въоръжените сили на Украйна все още са в града.

"В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град", казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи "в Соледар е било горещо". Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

На ден се изстрелвали по над 50 хиляди снаряда от украинска страна