Руската армия е предислоцирала батальон от 76-та въздушнодесантна (ВДВ) дивизия в Курска област като част от по-мащабна кампания за евентуална бъдеща руска настъпателна операция срещу Североизточна Украйна и град Харков. Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 5 май, че руската армия е събрала около 50 000 военнослужещи в Белгородска, Курска и Брянска област като част от своята Северна групировка на силите.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Над 31 000 войници са в Белгородска област; над 10 000 са в Курска област; и над 8000 са в Брянска област.

Машовец отбеляза, че неназован батальон на ВДВ е част от руската групировка в Курска област, а руски блогър, който има явни пристрастия към командващия ВДВ и групировката на силите "Днепър" генерал-полковник Михаил Теплински, заяви на 5 май, че руснаците 3-ти батальон на 104-ти ВДВ полк (76-та ВДВ дивизия) в момента е в Курска област.

Елементи на 104-ти полк преди това са действали в Запорожка област към февруари и март 2024 г., което предполага, че наскоро са се преразпределили от Южна Украйна до границата на Русия със Североизточна Украйна.

ISW: Русия предислоцира части към Източна Украйна

ISW: Русия предислоцира части към Източна Украйна

Москва използва и вълненията в Грузия за антизападна реторика

ISW наскоро наблюдава непотвърдени доклади, че руската армия преразпределя елементи от 76-та и 7-ма дивизии от Запорожка област към различни нови посоки, включително Източна Украйна. Но не е получила потвърждение, че елементи от 104-ти полк действат в Курска област.

Съобщава се, че руската армия подготвя и формира Северната групировка на войските от елементи на Ленинградския военен окръг (ЛВО), която да действа основно в оперативното направление Белгород-Харков. Машовец отбеляза, че руските сили продължават прехвърлянето на новосформирани военни части от руския 44-ти армейски корпус (АК) (ЛМК) към Северната групировка войски. Машовец заяви, че от 3 май руските военни са прехвърлили жива сила и техника на руския 30-и мотострелкови полк (72-ра мотострелкова дивизия, 44-и арк) и 128-а отделна мотострелкова бригада към Северната групировка на войските.

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

Това е прогноза на Украйна за хода на войната

Машовец заяви, че руските военни се преструват, че разтоварват войски и оборудване, преразпределени към Северната групировка на войските на железопътни гари в изолирани райони на Курска област, за да накарат руските сили да тръгнат към пунктовете си за разполагане в Белгородска област.

Украински официални лица все повече предупреждават за заплахата от евентуална бъдеща руска настъпателна операция за превземане на град Харков.

ISW продължава да оценява, че на руската армия липсват силите, необходими за превземането на града, но че руските настъпателни операции срещу градовете Харков или Суми биха привлекли и фиксирали украинските сили от други, по-критични части на фронтовата линия.

Официални лица на САЩ продължават да сигнализират подкрепата си за нови украински контраофанзивни операции през 2025 г., въпреки че ISW продължава да оценява, че Украйна трябва да оспори инициативата за целия театър възможно най-скоро, защото отстъпването на инициативата за целия театър на Русия за цялата 2024 г. ще представи Русия с няколко предимства. Financial Times (FT) съобщи на 5 май, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е заявил, че Украйна ще проведе контранастъпателна операция през 2025 г., за да си върне окупираната от Русия украинска територия. Това ще се случи, след като използва военната помощ на САЩ, за да спре по-нататъшния напредък на Русия през 2024 г.

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

След като получи военната помощ от САЩ в размер на 61 милиарда долара

Съливан заяви, че очаква руските сили да продължат да постигат незначителен напредък за неопределен период от време и отбеляза, че американската военна помощ няма да "завърти незабавно ключа" на ситуацията на бойното поле в Украйна. Съливан заяви, че американската военна помощ ще даде възможност на украинските сили да "задържат линията" и да устоят на руските атаки през останалата част от 2024 г. ISW продължава да оценява, че вероятно ще отнеме няколко допълнителни седмици, докато западните оръжия и боеприпаси пристигнат до фронтовите украински части и започват да оказват осезаеми въздействия на бойното поле и че пристигането на американска военна помощ за Украйна вероятно ще позволи на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да овладеят инициативата.

FT съобщи през януари 2024 г., че американски служители се застъпват Украйна да проведе "по-консервативна" "активна защита" през 2024 г. и да се подготви за контранастъпление през 2025 г. ISW по-рано твърдеше, че украинска "активна отбрана" до 2025 г. ще отстъпи инициативата за целия фронт на руските сили за повече от година, позволявайки на руското командване да оформи предпочитаните условия, като определи времето, местоположението и интензивността на руските атаки и по този начин контролира ресурсите, които украинските сили изразходват през този продължителен период.

Руски блогър отговори положително на доклада на FT от 5 май и заяви, че руските сили могат просто да извършват въздушни удари с управляеми бомби срещу украински позиции до края на 2024 г., ако украинските сили не започнат контранастъпателна операция, която оказва натиск върху руските сили тази година.

Тактически значимият руски напредък северозападно от Авдеевка и потенциалната заплаха от руска настъпателна операция срещу Харковска област са пряко свързани със способността на руските сили да нанасят безразборно планиращи бомбени удари по фронтовата линия, ограничените и влошени украински отбранителни операции и контрола на Русия върху театъра - широка инициатива. Украинските сили, разбира се, ще трябва да получат и интегрират американска военна помощ към фронтовите части, да стабилизират фронтовата линия, да се защитят срещу прогнозираното лятно руско настъпление, да предотвратят оперативно значителен напредък на Русия и да се справят с продължаващите предизвикателства с жива сила, преди да могат да се противопоставят на инициатива и провеждане на контранастъпателна операция по-късно през 2024 или 2025 г.

Способността на Украйна да освободи територията си и да проведе контранастъпателни операции се основава на редица невзети решения на Запада, Русия и Украйна и всякакви външни усилия за налагане на график на украинските контранастъпателни операции игнорират реалността на ситуацията на бойното поле.

ISW: Киев тактически отстъпва край Авдеевка преди военната помощ на САЩ

ISW: Киев тактически отстъпва край Авдеевка преди военната помощ на САЩ

Руските сили вероятно се опитват да се възползват от ограничения времеви прозорец

Съобщава се, че европейските разузнавателни агенции са предупредили своите правителства, че Русия планира да извърши саботажни действия в цяла Европа като част от по-голяма кампания срещу Запада. Financial Times (FT) съобщи на 5 май, цитирайки анонимни служители на европейското разузнаване, че Русия активно е подготвяла "скрити бомбени атентати, палежи и щети на инфраструктура" в Европа, използвайки собствените си сили и подставени лица.

Германската федерална служба за защита на конституцията Томас Халденванг заяви, че има "значително повишен" риск от руски държавно контролирани саботажни действия на европейска територия. Анонимен високопоставен европейски правителствен служител заяви, че споделянето на информация от службите за сигурност на членки на НАТО показва координирани руски саботажни усилия "в мащаб". НАТО наскоро съобщи, че е "дълбоко загрижен" от засилването на руските хибридни операции на територията на членки на НАТО и че тези операции представляват заплаха за сигурността на алианса.

Финландия предупреждава за руски саботажи в Европа

Финландия предупреждава за руски саботажи в Европа

Целта е подкрепата за Украйна

FT съобщи, че германските власти наскоро арестуваха двама лица по обвинения, че са планирали да атакуват германски военни и логистични обекти за Русия и че Обединеното кралство обвини двама лица, че работят за Русия, след като бяха обвинени в подпалването на склад, съдържащ помощ за Украйна.

ISW също така наблюдава скорошни доклади, че Кремъл провежда хибридни операции срещу държави членки на НАТО, използвайки GPS заглушаване и саботаж на военната логистика.

Руските блогъри отпразнуваха инциденти на саботаж в западните страни, като последно отпразнуваха пожара във фабриката на германската оръжейна компания Diehl в Берлин, Германия, въпреки че германските официални лица не спекулират с причините за пожара.

Контролираната от Кремъл Руска православна църква Московска патриаршия (РПЦ МП) се възползва от празника на православния Великден на 5 май, за да продължи усилията си да спечели вътрешна подкрепа за войната на Кремъл в Украйна. Главата на РПЦ МП патриарх Кирил отправи Великденско послание, в което заяви, че Русия преминава през "трудни" и "съдбоносни" изпитания и определи руските земи като "свещени".

Патриарх Кирил призова хората да се молят за руските власти и руските военни и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната" война в Украйна. Руският президент Владимир Путин, който присъства на богослужението, благодари на патриарх Кирил за неговото "ползотворно сътрудничество" през "настоящия труден период".

Путин заяви, че РПЦ и "други християнски деноминации" съхраняват руското наследство и обществени ценности.

Патриарх Кирил се помоли на Великден за защита на "свещените граници" на Русия

Патриарх Кирил се помоли на Великден за защита на "свещените граници" на Русия

Вярващите са длъжни да се молят и "за властта, и за армията"