Русия се опитва да повлияе на западните демокрации към отслабване на подкрепата за Украйна, а Финландия не е имунизирана срещу злонамерена дейност.

Това показват докладите на финландската служба за сигурност SUPO, съобщава Yle.

Коментарът на заместник-началника на SUPO Теему Турунен дойде след доклад, в който се твърди, че европейските разузнавателни служби са предупредили за саботажния заговор на Русия, насочен към страни в цяла Европа.

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Шефът на финландската армия призова за единство

"Ние предупредихме преди няколко месеца, когато публикувахме нашия годишен доклад, че трябва да очакваме по-агресивни и враждебни опити за влияние от Русия. Това е същото, каза Турунен. Специалният интерес на Русия е свързан с подкрепата на Украйна.

Не Финландия интересува Русия, а единството на Запада в подкрепа на Украйна", каза Турунен.

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Според Финландската служба за сигурност и разузнаване

Като потенциални цели за атаки Русия се фокусира са посочени маршрутите за доставка на помощ за отбраната на Украйна, подчерта официалният представител.

Припомняме, че по-рано тази година SUPO съобщи след годишния си доклад за 2023 г., че Русия остава основната заплаха за националната сигурност на Финландия.

"Финландия и други западни нации са класифицирани от Русия като неприятелски или враждебни държави и в този случай Русия има в арсенала си всякакви видове саботаж и сплашване", каза Турунен.

Русия може например да използва дребни престъпници или хулигани, за да нанася щети и да преследва сплашване, обяснява Турунен. Според длъжностното лице Финландия трябваше да се адаптира към новата ера.

"Няма връщане към момента, в който бяха нещата, така че в този смисъл наистина трябва да се адаптираме към новите реалности. Трябва да сме подготвени, но това не означава, че трябва да се страхуваме", каза зам.-началникът.

Русия плаши Финландия с последствия при транзит на ядрени оръжия

Русия плаши Финландия с последствия при транзит на ядрени оръжия

Ако това е изборът на финландските власти, тогава те трябва да бъдат подготвени за последствията от този избор, настоя Владимир Ермаков от МВнР на Русия

Европейските разузнавателни служби предупреждават, че Русия подготвя саботаж в Европа, съобщи The Financial Times.