Малкият руски военен напредък в Източна Украйна вероятно ще продължи. Неспособността на руските сили да се възползват от предишни успехи като тези около Бахмут и Авдиевка е пример за по-фундаментален руски военен проблем - демонстрираната неспособност да се превърнат тактическите в оперативни успехи. 

Това прогнозира в своя ежедневен анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Русия разучава заловените в Украйна западни оръжия, открила е слабости

Русия разучава заловените в Украйна западни оръжия, открила е слабости

Шойгу: Полша изпраща "боклуци" на Киев

Руските сили последователно не успяват да се възползват от тактически пробиви, за да маневрират в украинските тилови райони. Следователно те непрекъснато дават време на украинците да се оттеглят тактически и да възстановят отбраними позиции, срещу които руснаците след това трябва да започнат нови умишлени атаки. Този феномен помага да се обясни изключително бавният темп на руския напредък на изток и силно предполага, че руснаците няма да могат да завземат много повече земя през следващите месеци, освен ако ситуацията не се развие по непредвидени начини.

Руските сили вероятно са изправени пред проблеми с ремонта на бойни самолети поради санкциите на Запада и може би се опитват да заобиколят тези санкции, като използват връзките на Беларус с по-леки санкции.  Управлението на украинското военно разузнаване (ГУР) заяви, че руското и беларуското министерство на отбраната са подписали спешни договори на 20 август за ремонт и възстановяване на руска военна авиационна техника на беларуска територия, за която се съобщава, че ще бъде използвана в Украйна.

Западните санкции срещу Русия до голяма степен забраниха трансфера на оборудване към държавата Русия, докато санкциите срещу Беларус до голяма степен са насочени към отделни беларуски субекти. Западните страни по-рано са санкционирали предприятия от беларуския промишлено-военен комплекс, произвеждащи радарни системи, автомобили и ремонтиращи верижни превозни средства, но не е ясно до каква степен санкциите са засегнали беларуския внос на авиационни ремонтни части.

ISW: Лукашенко даде небето над Беларус на Путин

ISW: Лукашенко даде небето над Беларус на Путин

Руската бойна авиация нанася удари

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са прехвърлили някои неуточнени средства за противовъздушна отбрана в Беларус от Русия на 21 август. Украинският генерален щаб също съобщи, че руските сили ще затворят определени участъци от руското въздушно пространство в Липецк, Воронеж и Белгородски области за периода 22-25 август. Руско-беларуското споразумение може да предполага, че руски служители се опитват да заобиколят санкциите срещу Русия, тъй като може да е по-лесно да се внасят части за ремонт в Беларус, отколкото в Русия.

По-конкретно за бойните действия на 21 август се съобщава, че руските сили са провели няколко атаки югозападно и югоизточно от Изюм, вероятно в опит да отблъснат украинските контраатаки или да си възвърнат контрола над освободените от Украйна територии в района. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили неуспешно са провели разузнавателна операция в посока Пасика-Богородичне и са започнали неуспешно нападение в посока Довхенке-Долина, двете посоки югоизточно от Изюм.

Руските сили също така са започнали неуспешен опит за разузнаване в посока Петрополия-Дмитровка и не са успели да напреднат в посоките Нова Дмитровка, Дибривне и Кранаухивка (всички югозападно от Изюм).

ISW по-рано оцени, че украинските сили са освободили Богородично, Дмитровка и Дибривно и руските атаки в тези посоки може да означават, че се опитват да си върнат изгубени територии и да попречат на украинските сили да напреднат от тези освободени позиции по-нататък в територията, контролирана от Русия.

Руските сили са предприели наземна атака югоизточно от Сиверск, но не са успели да напреднат към селището на 21 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили неуспешно са се опитали да настъпят от Берестове към Ивано-Дариевка, съответно на около 17 км и 12 км югоизточно от Сиверск. Руски и украински източници съобщават, че руските сили са обстрелвали Сиверск, Григоровка, Верхнокамянске и Ивано-Дариевка.

Руските сили са се опитали да настъпят югозападно от град Донецк и не са провели настъпателни операции на административната граница на област Донецк-Запорожие на 21 август. 

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки и по оста на град Харков на 21 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили въздушен удар близо до Стари Салтив, приблизително на 45 км североизточно от град Харков. Руските сили използват танкова и ракетна артилерия, за да обстрелват град Харков и селища на север, североизток и югоизток и са провели въздушно разузнаване близо до Велики Проходи, приблизително на 28 км северно от град Харков.

Затягат комендантския час в Харков и областта

Затягат комендантския час в Харков и областта

Специални мерки за Деня на независимостта на Украйна

Руските окупационни власти са увеличили контрола върху окупираните райони в Украйна чрез засилено филтриране и отвличане на цивилни. Ръководителят на украинската Херсонска областна администрация Ярослав Янушевич предупреди на 21 август, че това се случва преди Деня на независимостта на Украйна на 24 август.

Това се случва на доброволци и местни украински служители, които отказват да сътрудничат на окупационните власти.

Продължава и културното асимилиране на по-младото население.  Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 21 август, че руските власти вече са доставили повече от 200 000 от планираните 3,3 милиона учебници в окупираните градове в Донецка област в подготовка за предстоящата учебна година.

Представители на Луганската народна република (ЛНР) съобщиха на 21 август, че Новодеркул, Луганска област, е домакин на първата церемония по полагане на клетва на Националното движение на кадетите на руската млада армия (Юнармия) в окупираните територии. ISW по-рано оцени на 17 юли, че новите формирования на Юнармия е малко вероятно да влязат в битка за известно време, тъй като организацията набира доброволци на възраст от осем до осемнадесет години.

Руските служители обаче продължават да срещат широка съпротива от украински учители и родители да участват в контролираната от Русия образователна система.

Институтът не получава никакви класифицирани материали от какъвто и да е източник, а използва за прегледите си само публично достъпна информация от руски, украински и западни източници и социални мрежи, както и сателитни изображения.