Русия е в процес на разучаване на западните оръжия, заловени на украинска територия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в интервю за телевизионния канал "Россия-1", съобщава ТАСС.

Той отбеляза, че Москва вече е открила как да противодейства на тези оръжия и е установила техните слабости.

"Разбира се, нашата наука и индустрия се занимават с това (трофейните оръжия - б.р.). Ние разглеждаме въпроса от две страни. Първата са възможностите за борба с тези оръжия - как и какво може да им се противопостави. От друга страна, с какво може да бъдат поразени, основните им недостатъци", обясни министърът.

Сред заловените оръжия са преносима гаубица М-777, реактивна система за залпов огън HIMARS, преносими противотанкови ракетни комплекси NLAW и Javelin, преносим зенитно-ракетен комплекс Stinger, стрелково оръжие и бронирани машини, посочи министърът на отбраната, уточни Шойгу.

САЩ не вярват, че Русия може да спре цялото оръжие за Украйна

САЩ не вярват, че Русия може да спре цялото оръжие за Украйна

Дори да блокират част от него, то се доставя по различни маршрути

Той отбеляза, че от западните складове се доставят "боклуци" в Украйна. По-специално от Полша: танкове Т-72, ​​които са произведени в лицензна версия на съветския танк.

По-рано военният министър заяви, че страната е започнала производството на хиперзвукови крилати ракети и подчерта, че Русия далеч не е изолирана, тъй като военната индустрия "е работила и все още работи усилено, надеждно, уверено".

Той посочи, че до момента руските сили са използвали три пъти хиперзвуковите ракети "Кинжал" в Украйна.

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

За Москва е неприемливо и недопустимо да се нанасят удари по руски градове