Опитите на властите в Русия да спрат доставките на оръжие за Украйна няма да окажат значително влияние върху изпращането на военна помощ от САЩ.

Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в неделя по време на пресконференция, съобщават от пресслужбата на Белия дом.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос след  изявленията на руското министерство на отбраната, че руските войски са унищожили голяма партида западни оръжия.

Съливан каза, че няма информация за това и не е разговарял с украинската страна по този въпрос.

Байдън подписа законопроект за финансово подпомагане на Украйна

Байдън подписа законопроект за финансово подпомагане на Украйна

САЩ ще предостави близо 40 милиарда долара

По думите му е изградена стабилна верига за доставки на оръжие по различни маршрути.

Той припомни, че президентът Байдън направо заяви, че ако Съединените щати не работят с съмишленици, за да се противопоставят на руската агресия, утре ще трябва да се плати висока цена за това.

Според съветника, Байдън е уверен, че отпускането на 40 милиарда долара от САЩ за Украйна е "инвестиция в борбата на украинския народ за своята страна и в подкрепа на нашите съюзници, живеещи в сянката на руската агресия". Тези средства са "достойна инвестиция от гледна точка на дългосрочен принос към мира, сигурността и стабилността", добави той.

Байдън праща артилерия и радари в Украйна

Байдън праща артилерия и радари в Украйна

Белият дом засилва помоща за Киев

Според него "американският народ разбира това, дори повече - много го подкрепя". Доказателство за това беше двупартийната подкрепа в Конгреса за законопроект за помощ за Украйна.