Руските сили са постигнали постепенни успехи северно от Славянск, но вероятно все още не са успели да установят контрол над пътя към Славянск.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили се опитват да напреднат към Лисичанск от юг и запад, за да избегнат необходимостта да се бият през река Сиверски Донец от Северодонецк, но засега имат ограничени успехи.

Руските войски постигат постепенни успехи северно от Авдийвка.

Съобщава се, че руските войски са разрушили построени от украинците мостове над река Инхулец край Давидов мост в отговор на украинския натиск за контраофанзива, което задържа украинските сили на другия бряг на реката.

Руските власти вероятно очакват украински партизански натиск в Луганска област. На 1 юни Главното украинско разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна обяви стартирането на проекта "Лугански партизани". Той има за цел да активизира съпротивата срещу руските опити за консолидиране на контрола над Луганска област.

В руски канал в Telegram се появи информация, че руското вътрешно министерство изпраща специален отряд от свои служители в "отпуск" в Луганската народна република (ЛНР), което вероятно е опит за засилване на руското административно присъствие в ЛНР в условията на нарастващо вътрешно и партизанско недоволство.

Руските воении отново са обстрелвали Святогорската лавра в Донецка област. При нападението от 30 май са загинали трима монаси. Това съобщиха от Донецката епархия на Украинската православна църква.

Съединените щати ще предоставят на Украйна четири ракетни системи за залпов огън HIMARS. САЩ получиха уверения от Украйна, че тези системи няма да бъдат използвани за удари по руска територия. Междувременно бе уточнено какво се счита за територията на Русия? Русия обяви Крим за своя територия, но повечето страни по света и преди всичко Съединените щати продължават да смятат Крим за украински. Също така международната общност не признава т.нар. "народни републики" в Донбас.

Заместник-министъра на отбраната на САЩ КОлин Кал отговори така: "Украйна защитава своята територия, всичко, което правят на украинска територия, е отбранително в този контекст. Официална гаранция е, че те няма да използват тези системи срещу цели на руска територия". С други думи, използването на HIMARS на цялата международно призната територия на Украйна е приемливо от гледна точка на Вашингтон.

САЩ продават нападателни дронове на Украйна

САЩ продават нападателни дронове на Украйна

MQ-1C Grey Eagle може да остане във въздуха до 30 часа