Руските военни блогъри до голяма степен възхваляваха руската екзекуция на украинските военнопленници, засилвайки културната норма да се оправдават и възхваляват военните престъпления в по-широката руска ултранационалистическа общност.

Това посочва в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Наскоро руските сили екзекутираха девет украински военнопленници в Курска област на фона на увеличаването на броя на руските екзекуции на украински военнопленници в целия театър на бойните действия.

ISW напоследък наблюдава увеличаване на броя на екзекуциите на украински военнопленници от руските сили на цялата територия на театъра на военните действия, а руските командири вероятно одобряват, насърчават или директно нареждат екзекуциите на украински военнопленници.

Други руски военни блогъри призоваха руските военни да увеличат екзекуциите на украински военнопленници на цялата територия на театъра на военните действия.

Много от тези руски военни блогъри имат голям брой последователи и са свързани с Кремъл, което им осигурява чувство за авторитет при установяването и укрепването на приетите културни норми в руската ултранационалистическа общност.

Телеграмният канал "Рибар", който отбелязва екзекуцията на военнопленници, е получил награди от Кремъл и към момента на тази публикация има около 1,3 милиона абонати, а основателят на "Рибар" Михаил Звинчук редовно се появява по руската държавна телевизия, за да коментира войната в Украйна.

Други известни ултранационалистически военни блогъри, които възхваляват и оправдават екзекуцията от 10 октомври, са: RVvoenkor с около 1,62 млн. абонати в Telegram, Dva Mayora с около 1,17 млн. абонати, Starshe Edy с около 627 000 абонати и Zapisky Veterana с около 357 000 абонати към момента на публикуването.

Украйна съобщава за девет екзекутирани войници от руските сили в Курск

Украйна съобщава за девет екзекутирани войници от руските сили в Курск

Киев обвини Москва в нарушаване на "всички правила и обичаи на войната"

Много от тези абонати са руски военнослужещи и доброволци, които в момента се сражават във войната, и руските войници редовно взаимодействат с тези канали чрез кореспонденция и усилия за групово финансиране.

От началото на пълномащабната инвазия руските военни блогъри често възхваляват руските жестокости и бруталност в Украйна и това възхваляване подчертава по-широка култура, която вероятно насърчава системното екзекутиране на украински военнопленници.

Украйна отново атакува Белгородска област

Украйна отново атакува Белгородска област

Няма данни за ранени, нанесени са щети по частни сгради

Наскоро руските сили възобновиха тактическите настъпателни атаки в граничната зона на Донецка и Запорожката област и постигнаха тактически успехи в локални нападения, но засега тази дейност не изглежда да е част от по-големи оперативни настъпателни усилия в подкрепа на по-широката руска настъпателна операция в западната част на Донецка област.

ISW: Русия бърза да изтласка Украйна от Курска област преди зимата

ISW: Русия бърза да изтласка Украйна от Курска област преди зимата

Севернокорейски офицери проучват бойното поле в окупираните от Русия райони

Украинските сили наскоро възстановиха загубените позиции край Селидово, а руските сили наскоро напреднаха край Торецк, град Донецк и Велика Новосилка.