На 3 февруари администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, включващ прецизни ракети с голям обсег на действие за HIMARS.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Пакетът включва наземни малокалибрени бомби (GLSDM), които ще увеличат обсега на HIMARS до 151 км от приблизително 80 км.

Пакетът включва също така противотанкови системи Javelin, две огневи установки за противовъздушна отбрана HAWK, обикновени боеприпаси за HIMARS и 120-милиметрови минохвъргачки и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Украйна опровергава "Вагнер" - отблъснала атаката край Благодатне

Украйна опровергава "Вагнер" - отблъснала атаката край Благодатне

Преди това бойците на Пригожин обявиха, че са поели контрол над селото

Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу определени опозиционни гласове във вътрешното информационно пространство, като същевременно продължи да подкрепя критично настроени националистически милиблогъри. На 3 февруари московските власти обявиха ареста на Александър Гусов, предполагаемия администратор на каналите Novyi Vek и VChK-OGPU в Telegram, по обвинение в изнудване.

Независимата руска медия OVD Info твърди, че руските власти са арестували и Олег Селиверов по обвинения, свързани с тероризъм, след като московските власти наскоро разследваха Селиверов за връзки с опозиционния канал Nexta Live. Селиверов е антивоенен активист, а ВЧК-ОГПУ се характеризира като разкриваща "тайните на чиновниците, олигарсите, гангстерите, служителите на сигурността."

На 26 януари Гусов отрича връзките си с "Новый век" и ВЧК-ОГПУ, а на 28 януари Селиверов отрича връзките си с Nexta Live.

Руските официални лица продължават да поддържат информационната операция, че войната в Украйна е пряка заплаха за руската сигурност, чрез законодателни манипулации. На 3 февруари Брянска и Курска област обявиха, че удължават "жълтото" ниво на терористична заплаха за неопределено време поради необходимостта от засилени мерки за защита и отбрана на руската територия.

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

Съмнителни са големите руски атаки до пролетта

В прегледа на ISW се анализират докладите за руските жертви във войната и опитите на Москва да ги компенсира.

Военните експерти обръщат внимание на публикацията на New York Times, според която официални лица в САЩ и други западни страни смятат, че броят на убитите и ранените руски военнослужещи в Украйна наближава 200 000 души. Големият брой руски жертви във войната в Украйна продължава да оказва отрицателно въздействие върху бойната ефективност на руските въоръжени сили и може да накара руските власти да проведат втора вълна на мобилизация, докато руските военни се подготвят за бъдещи офанзиви в Украйна, се казва в доклада на ISW.

Освен това руското министерство на отбраната планира официално да интегрира войските от самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР в руските въоръжени сили, твърдят анализатори, позовавайки се на военни блогъри. В частност, "военният кореспондент" и репортер на ВГТРК Александър Сладков написа онзи ден, че руското министерство на отбраната преобразува формированията на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР в редовни "бригади, батальони и полкове". Възможно е всичко това да се случва в името на инициативата на министъра на отбраната Сергей Шойгу за увеличаване на броя на руските военнослужещи и създаване на нови маневрени дивизии, смятат военни анализатори.

Междувременно руските окупационни власти продължават да разпространяват твърдения, че чуждестранни доброволци служат в руски доброволчески формирования - това позволява на Русия да бъде представяна като по-малко изолирана в международен план, се посочва в информацията на ISW. Например назначеният от Москва губернатор на окупираната част от Запорожка област Евгений Балицки по-рано твърдеше, че в така наречената "доброволческа единица на Запорожка област" има сръбски и турски граждани, но ISW не намира потвърждение на това твърдение. Военни експерти смятат, че подобни изявления могат да се използват и за изпращане на послание до конкретни чужди държави, че в тях има проруски избиратели.

Основни изводи

  • На 3 февруари администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, включващ прецизни ракети с голям обсег на действие HIMARS.
  • Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу определени опозиционни гласове във вътрешното информационно пространство, като същевременно продължи да дава платформа на критично настроени националистически милблогъри.
  • Руските официални лица продължават да поддържат информационната операция, че войната в Украйна е пряка заплаха за руската сигурност, чрез законодателни манипулации.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции по линията Сватово-Кремина, като темпото на операциите край Кремина се засили.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в района на Бахмут.
  • Руските сили не постигнаха потвърдени териториални придобивки в Южна Украйна.
  • Според съобщения на западни официални лица руските сили са понесли почти 200 000 жертви във войната в Украйна.
  • Руските официални лица продължават да разчитат на организирани от правителството неправителствени организации, действащи в окупираните територии, за да създадат фалшива подкрепа за руската окупация от страна на обикновените хора.